Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 28 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Волонтери на фронті та в тилу

1 жовтня 2014, 00:05
Дата ефіру/події: Середа, 1 жовтня 00:05

Евакуація з-під обстрілів і забезпечення поранених ліками та їжею - це лише частина копіткої роботи, яку виконують волонтери в Артемівську.

Цей чоловік, на фронті відомий як Пастор, до Артемівської лікарні потрапив після того, як автомобілем наїхав на міну. Каже - його історія - то майже буденність на передовій.

Пастор, доброволець:

- Обыкновенная авария на минном поле. Не разъехалось две машины, потому что свернуть нельзя ни влево, ни вправо. Дорога узкая. Такая ситуация банальная.

Разом з ним в палаті ще четверо добровольців. Поранених бійців до Артемівської лікарні волонтери привозять ледь не щодня.

Павло Коновальчук, волонтер:

- Як обстрілюють там Попасне, Дебальцеве - це саме такі гарячі точки. Тут жінка говорила, що бувало, по 20 чоловік привозили. Всі там - кульові поранення, міно-взривні, осколочні, контузії.

Чоловік вже неодноразово був на фронті, де рятував поранених побратимів. Каже - страх смерті з часом зникає.

Павло Коновальчук, волонтер:

- Я вже не маю… Адреналін. За ним не чувствується, а потім, коли приїжджаєш і починається тремор - адреналін виходить.

Іноді Павлові доводиться надавати першу допомогу пораненим. Далі - їх забирають медики. Артемівська лікарня, так би мовити, перевальна база. Тут стан бійців стабілізують, потім їх доправляють до лікувальних закладів в інші реґіони України. Забезпечити всім потрібним пацієнтів державний шпиталь не в змозі.

Пастор, доброволець:

- После того, как доктора делают свое дело, вмешиваются добровольцы, волонтеры. Они нам помогают очень давно. Они нас: одевают, обувают, кормят, помогают медикаментами. Потому что я зашел к девочкам. Говорю, что нужно, для того чтобы лицо помыть, перекись водорода. Она говорит: нет у нас перекиси. Нет у них… Практически ничего у них нет, потому что государство очень слабо нас обеспечивает.

Олена Березуцька, волонтерка:

- Ребята уже находят сами телефоны, звонят, говорят, что им нужно. Я считаю это делом чести - выполнить то, что им нужно, и горжусь тем, что выполняю. Мы делаем все, что можем.

Найбільша підтримка волонтерам - від мешканців Дніпропетровщини, Харківщини та Київської областей. Бракує не тільки ліків, а й теплого одягу, постільної білизни, харчів. Й іще прохання до місцевих чиновників - не заважати.

Олена Березуцька, волонтерка:

- Уже звучат угрозы в наш адрес. Нашим волонтерам уже несколько раз говорили, что скоро вас здесь не будет. Поддержки нет. Нам хотя бы не мешали. Мы несколько раз выходили на переговоры с властью, но не было мэра в городе. Сейчас мэр уже неделю в городе, но, к сожалению, воз и ныне там.

Незабаром підопічного артемівських волонтерів Пастора мають перевести з місцевої лікарні до Харкова. Там попереду - тривалий курс лікування. По одужанні, обіцяє пацієнт - одразу повернеться на фронт.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.