Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 9 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Харківські авіамоделісти створили безпілотник для армії

2 жовтня 2014, 23:29
Дата ефіру/події: Четвер, 2 жовтня 23:29

У Харкові авіамоделісти створили для армії свого безпілотника. Перші кілька літальних апаратів передадуть у зону АТО 93-ій бригаді. Її бійці саме навчаються кермувати "пташкою".

Випробувальні запуски вже позаду. Тепер пілоти відточують майстерність. На комп'ютерну гру це схоже тільки ззовні. Для кермування "Гусаком" - так назвали апарата - потрібні неабиякі навички. Фізика польоту - як у звичайного літака. Потрібно враховувати багато чинників.

Артем, військовик:

- Ветер учитывается. Для этого у нас вот это вот. Она учитывает ветер. И нам показывается, сразу выводится - какая сила ветра, с какой стороны он дует, чтоб определять. Если будет ветер дуть прям на самолет, нужно ж добавлять газу, чтоб он побыстрее летел. А если как раз по ветру - это хорошо. Убираешь полностью газ и можно планировать по-тихому, чтоб "они" не слышали.

Артем і Андрій - бійці 93-ї бригади. Тут у відряженні - приборкують "гусака", який незабаром надійде на озброєння підрозділу.

Андрій, військовик:

- Такие аппараты нужны были еще с самого начала кампании. Мы остро в них нуждаемся и ждем завершения проекта и начала эксплуатации. В наших краях боевые действия не затихли. Мы стоим рядом с аэропортом, Авдеевкой, у нас постоянно происходят артиллерийские дуэли. Кроме того, мы находимся по соседству с сепаратистами. Соответственно, нам постоянно нужно эксплуатировать это, каждый день.

Про гостру потребу в безпілотниках волонтер Михайло Кобцев дізнався від розвідників.

Михайло Кобцев, волонтер:

- Артиллерия высылает вперед двух разведчиков. Которые заходят на вражескую территорию - на 15-20 км, и оттуда координируют уже собственно огонь. И каждую неделю 1 или 2 человека не возвращался. Это люди, которые туда идут - они идут практически на верную смерть. Зачем нужен беспилотник? Беспилотник полетел, посмотрел, в режиме он-лайн передал.

Створили "Гусака" харківські авіамоделісти. Дібрали оптимальну конфігурацію. Пульт кермування та чотири планери, на які встановлюють передавачі й камери. Одна - щоб "пілот" на землі бачив, куди спрямовувати апарат. Інша, високоякісна - для збирання власне інформації.

Андрій Остриков, інженер:

- Высота полета ограничивается исключительно оптикой камеры. Достаточная, чтобы считывать информацию. Удаление порядка 15 км реальное. Там может отрабатываться какой-то полигон и возвращаться. Все упирается в метеоусловия: ветер и возможность вернуться обратно.

Запасу палива - тобто заряду акумуляторів - Гусакові вистачить на двадцятичотирикілометрову подорож. Для розвідки цього досить. Наскільки вразливий апарат? Адже на малих висотах його і чути, і видно. Конструктори кажуть: з гармат по ньому не битимуть. А кулі планер з пінопласту витримує - навіть кілька влучень для нього не смертельні. Коштує такий "птах" 6 тисяч доларів.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.