Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 3 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Корупційні скандали на залізниці

20 березня 2015, 23:56
Дата ефіру/події: П’ятниця, 20 березня 23:56

Він сидів у своєму кріслі при трьох президентах. Є шанси, що сидітиме й нині, але вже за ґратами. Після низки журналістських розслідувань, які викривають мільярдні корупційні схеми, Олексієм Кривопішиним, очільником Піденно-західної залізниці, зацікавилися прем'єр-міністр та  правоохоронці.

Київська область. Село Ходосівка. Тут розташований фешенебельний заміський клуб. Справжній рай на землі. На понад одинадцятьох гектарах є: готель на 37 номерів, будиночки, озеро, басейн, футбольне, волейбольне, баскетбольне поля, тенісні корти. Звідси виїжджають гості на елітних іномарках. А от журналістам тут не раді. Просто перед знімальною групою Свідка пафосний заклад зачиняє ворота.

- Доброго дня, це Кривопишину належить? 

- Я не знаю.

- Так а чого ви закриваєте двері?

- Связуйтесь з адміністарцією.

Після охоронця до журналістів Свідка виходить чоловік, який просить пред'явити посвідчення.  

- А можна якесь посвідчення?

- А ви хто, ви мене ще не запустили в середину.

- Мене звать Олег, а ви хто тут? 

- Я представилась вам, я Марина Борисполец.

- А я просто Олег.

Аліна Стрижак - журналістка. Вона вже не раз звертала свою увагу на шикарний комплекс за містом і точно знає, кому він належить - родині очільника Південно-західної залізниці - Олексія  Кривопішина. Медійниця каже: на цій землі мали звести санаторій для залізничників. Утім, не судилося.

Аліна Стрижак, журналістка-розслідувачка:

- Виявилось, що ця земля, 11 га, раніше належала державному підприємству Український центр обслуговування пасажирів на залізниці. Що робить Кривопішин: він створює однойменне акціонерне товариство, українськмий центр обслуговування пасажирів на залізниці, потім це підприємство орендує цю землю на 49 років, а далі просто береться і будується за державні гроші, силами залізничників будується приватний комплекс.

Журналіст-розслідувач Юрій Ніколов зазначає: таку корупційну схему Олексій Кривопішин втілює в життя не вперше. Готель "Експрес" на бульварі Тараса Шевченка в Києві також належить йому.

Юрій Ніколов, журналіст-розслідувач:

- Завжди був впевнений, що цей готель відомчий, належтть залізничникам. Але виявилося свого часу: залізничники створили підприємство, державне підприємство, яке раптово стало приватним, а потім хоп! - акціонування і продаж акцій копійчаний, і все вже на гонконгській офшор. На мою думку, мова йшла про крадіжку готелю у самісінькому центрі Києва.

Після низки журналістських розслідувань Арсеній Яценюк відсторонив Олексія Кривопішна від посади. І доручив Міністерству інфраструктури та правоохоронцям провести перевірку.

Максим Бланк, в.о. гендиректора Укрзалізниці:

- На период проведения такой проверки было принято решение назначить временно исполняющим обязанности начальника дороги независимого человека, господина Тягульского.

Утім, почати працювати в Південно-західній залізниці Володимир Тягульський так і не зміг. Спочатку його не пускали на роботу люди в камуфляжі.

Максим Бланк, в.о. гендиректора Укрзалізниці:

- Дальше было судебное решение, которое заблокировало, отложило, приостановило работу господина Тягульского в качестве исполняющего обязанности начальника дороги. Суд в этом контексте сослался на то, что согласно приказу о распределении полномочий есть другие исполняющие обязанности, в частности первый заместитель начальника юго-западной железной дороги господин Федорко.

Нині Максим Бланк, керівник Укрзалізниці, наказав звільнити всіх заступників Олексія Кривопішина. Утім останні, не без впливу на ці процеси Кривопішина, відмовляються виконувати будь-які накази, які надходять з Укрзалізниці. Мовляв, вони їм не підлеглі.

Володимир Омелян, заступник міністра інфраструктури України:

- Заява південно-західної залізниці та її окремих працівників наводять на думку щодо намірів вийти з-під держконтролю та не допустити провести перевірку. Міністерство не може допустити будь-яких провокацій, в цьому питанні залишатися в правовому полі.

Експерти кажуть: якщо люди Кривопішина лишаться на посадах, то всі корупційні схеми продовжать працювати.

Аліна Стрижак, журналістка-розслідувачка:

- Зрозуміло, чого Кривопішин не сидів раніше - тому що 2 млн. гривень пішло родині міністра інфраструктури Козака, тепер же ж нікуди мільйони не носяться, ну ми так думаєм. Але про те, що цей чиновник сяде, не йдеться взагалі. Йдеться про те, що, можливо, він залишиться на посаді.

Юрій Ніколов, журналіст-розлідувач:

- Виглядає все так, що Кривопішин домігся якогось такого перемир'я, на час якого його люди правлять в залізниці, можливо, на виході ми матимемо, що всі документи будуть знищені, і можливо ми будемо мати, що Кривопішин повернеться.

Програма Свідок стежитиме за конфліктом у піденно-західній залізниці. Подальший розвиток цієї ситуації і буде індикатором боротьби української влади з корупцією.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.