Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 19 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У Харкові зношені трамваї зходять з рейок

9 липня 2015, 22:59
Дата ефіру/події: Четвер, 9 липня 22:59

У Харкові - справжня транспортна пошесть. У мільйонному місті мало не щодня сходять з рейок трамваї. У Міськелектротрансі виправдовуються: мовляв, це все через старі, зношені вагони та сточені колії. А трамваї тим часом перетворюються на справжню небезпеку для мешканців міста.

Харків. Перехрестя вулиць Героїв праці та Академіка Павлова. Повний людей трамвай 26-го маршруту несподівано злітає з рейок і некерований несеться вулицею! Він продирає асфальт і вдаряється з гуркотом і скреготом у бетонний поріг торговельного павільйону. Налякані пасажири одразу повискакували на вулицю. Літню жінку, яка сильно вдарилася головою, довелося виносити. Лише дивом під шаленим трамваєм не загинули десятки людей, що були на тротуарі. І до таких моторошних пригод харків'яни вже навіть почали звикати.  

Ганна Силаєва, корреспондентка:

- Для цього явища у Харкові навіть визначення вигадали. Трамвайний дрифт. Від англійського drift - занесення. Це коли трамвай сходить з рейок і, некерований, летить у непередбачуваному напрямку. Переважно це стається в отаких місцях - там, де старі, зношені колії просто не тримають колеса.

Олександр Качурін, постраждалий:

- Мы шли, я с приятелем, шли по тротуару. Я услышал шум за спиной, оглянулся в последний момент - смотрю, развернутый трамвай, с колесами вывернутыми, летит прямо на нас. 

Олександра з товаришем у березні збив трамвай. Приятель дістав тяжких ушкодженнями внутрішніх органів: йому розірвало легені та довелося видалити селезінку. А сам Олександр втратив ногу.

Олександр Качурін, постраждалий:

- Мне прижало ногу - или колесом, или какой-то железкой. Я не знаю. Выбраться я не мог самостоятельно, люди меня достать не могли. Пришлось ждать, пока приедет МЧС. Депо не предоставило мне ни кран, ни домкрат - нигде ничего. Повыходили зрители, собрались - смотрят и все.

Цілу годину він пролежав під трамваєм. Коли його витягли, лікарі сказали, що врятувати ногу вже не вдасться: надто довго вона була затиснута і тканини вже відмерли. Нині 39-річний кондитер мріє повернутися до роботи. Але спочатку треба призвичаїтися до протезу і наново вчитися ходити. Зараз Олександр пригадує жахливі події на слідчому експерименті. Розслідування триває вже п'ятий місяць, а попереду ще судова тяганина. Та попри складності, чоловік рішуче налаштований добитися від комунального підприємства компенсації - за те, що йому не допомогли тоді, й досі навіть не вибачилися. 

Євген Водовозов, заступник Харківського міського голови:

- Конечно, сход трамвая с рельса - это видят все. Сейчас это модно, обозвали все дрифтом трамвая в Харькове. Вот у меня такое ощущение, что кто-то абсолютно умышленно нагнетает эту тему.

Євген Водовозов, який займається в харківській міській адміністрації комунальним транспортом, не вважає харківські трамваї особливо небезпечними. Хоча визнає: зношеність рухомого складу та колій - дев'яносто п'ять відсотків. Аварії чиновник називає прикрими, та причин для паніки він не бачить. Цього року мерія виділила на відновлення трамвайного господарства 27 мільйонів гривень, але це лише десята частина необхідного. Поки що ж ремонт виглядає так: молоток, гайковий ключ і зварювальний апарат.

- Оце ви що робите?

- Ремонтирую. Реставрация крестовины...

- Це їм допоможе?

- Допоможе...

- Не будуть сходити з рейок трамваї?

- Нє-нє, нє будут.

Пасажири хоробро заходять до харківських трамваїв. Вони знають про небезпеку, але щодня ризикують своїм життям.

- Он не перевернется в любом случае. А если даже сойдет с рельсов и не будет встречной, не ударит - ничего не случится. А если заденет - тоже ничего страшного. Страшно, когда трамвай, я езжу на Холодную гору, если - как бы случаи, что тормоза отказывали. И он самостоятельно летел вниз. Это - да. А так - нет.

- Вообще-то страшновато. Если честно, сажусь всегда в первый вагон. Потому что там вроде как безопаснее. Потому что задний вагон сильно заносит.

Ганна Силаєва, корреспондентка:

- Дві з половиною гривні коштує трамвайний квиток у Харкові. Адреналінові атракціони у парку розваг в десять разів дорожче. Але там людина свідомо йде на ризик, вона розраховує отримати сильні емоції. Сідаючи в трамвай, пасажир хоче дістатися до місця призначення. Без пригод. А поки це у Харкові не гарантовано - харків'яни дедалі більше обирають інші види транспорту, на їх погляд - безпечніші.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.