Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 17 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

На Дніпропетровщині прийняв хрещення та обвінчався довічно ув'язнений

17 липня 2015, 11:39
Дата ефіру/події: П’ятниця, 17 липня 11:39

Небачена подія - у в'язниці на Дніпропетровщині: вперше в Україні довічно засуджений охрестився і обвінчався в стінах виправного закладу. Згідно з найсуворішим вироком, який передбачений нашим кримінальним кодексом, ці люди приречені померти в камері. Та ще й біографія цього конкретного в'язня вражає жорстокими сторінками. Тож хто наважився піти під вінець із самопроголошеним королем кримінального світу Дніпропетровська?

Артур Терещенко, кореспондент:

- Позаду мене Дніпропетровська виправна колонія номер 89. На її території є сектор максимального рівня безпеки. В ньому під посиленою охороною відбуває покарання сорок один "довічник". На карбі кожного з них вбивства двох і більше людей.

Олександр Куркай вже понад п'ятнадцять років за гратами. До ув'язнення його ім'я дуже часто з'являлося в кримінальній хроніці Дніпропетровщини.

- Олександр Куркай - 53 роки. У кримінальних колах відомий на прізвисько "Господа". З початку 90-х - лідер одного зі злочинних угруповань та самопроголошений король злочинного світу Дніпропетровська.

На  рахунку "банди Куркая" численні вбивства підприємців, кримінальних ватажків й пересічних городян. Наймоторошніший злочин - вбивство трьох безхатьків у жовтні 99-го року. Бідолашним за наказом ватажка відтяли голови, та, щоб залякати, залишили їх під дверима оселі, в якій мешкала дружина одного з кримінальних авторитетів. Тоді ж, 16 років тому, Олександра Куркая засудили до довічного ув'язнення. Тепер колишній кримінальний король Дніпропетровщини намагається не згадувати, як і чому до кінця своїх днів він потрапив за грати. Він намагається переконати себе та довколишніх, що розкаявся та знайшов сенс життя у служінні Богу.

- Пусть любовь их прибывает. Пусть ещё сильней Господь зажигается этот огонь Божий в их сердцах.

Одразу і хрещення, й вінчання. Це унікальні кадри з колонії. Чоловік - Олександр Куркай, довічно ув'язнений, та жінка, як кажуть - з волі. Але хто наважиться вінчатися з людиною, яка ніколи не покине стіни тюрми? Відповідь проста. Ця жінка - дружина колишнього кримінального авторитета ще з тих часів, коли Куркай був на волі та наводив страх на всю Дніпропетровщину.

Світлана Куркай, дружина довічно засудженого:

- Я очень рада, что я осталась с этим человеком и ничего нас не разлучило. То, что мы пришли к Господу, помогло нам соединиться ещё больше.

Олександр Куркай, довічно засуджений:

- Мы через венчание, было побуждение, вступить в завет друг с другом перед Богом.

Сергій - протестантський пастор, який опікується перевихованням Олександра Куркая. Він розповідає, що деякі в'язні лише вдають з себе вірян, аби викликати позитивну реакцію з боку адміністрації колонії та послабити режим. Але наскільки це стосується Олександра Куркая? На думку настоятеля церкви, колишній ватажок бандитів - один з тих, хто дійсно розкаявся в тому, що скоїв.

Сергій Павловський, пастор:

- В его сердце по-настоящему живёт Господь. Что это не просто религия, не просто он как бы притворяется и одел маску верующего человека. Он верующий по-настоящему.

Донедавна про будь-які привілеї для "довічників" годі було й говорити. Вони спілкувалися із рідними тільки через залізні грати лише кілька годин, раз на три місяці. Нині ситуація докорінно змінилася.

Олександр Нацевич, керівник сектору Дніпропетровської виправної колонії №89:

- Разрешаются краткосрочные свидания, разрешаются длительные свидания, чего раньше не было в законодательстве, с близкими и родными. Осужденным по их просьбе либо по инициативе религиозных организаций разрешается, значит, осуществлять религиозный обряды.

Але навіть таке загальне послаблення режиму - не головне. Після змін у кримінально-виконавчому кодексі "довічники" отримали шанс бодай колись вийти на волю. Після 20 років, проведених у в'язниці, засуджений може просити президента про помилування. І якщо він його таки отримає, має можливість стати вільним після 38 років і 9-ти місяців тюрми. Тому Олександр Куркай та його дружина сподіваються, що рано чи пізно колишньому ватажку банди вдасться розпочати нове життя з чистого аркуша.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Поздравляю:-)
Наталия 04.10.2015, 02:33 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.