Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 28 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

У кінематографі закінчилася ціла ера - ера Рязанова

30 листопада 2015, 22:15
Дата ефіру/події: Понеділок, 30 листопада 22:15

У Москві пішов із життя Ельдар Рязанов. Легендарний кінематографіст - автор улюблених мільйонами стрічок, на яких виросло не одне покоління. Іронія і життєвість історій змушує нас переглядати його кіношедеври знову і знову. Ельдара Рязанова цієї осені ушпиталювали тричі. І ось сьогодні вночі відомий режисер помер від серцевої недостатності.

Про непоправну втрату для цілої епохи кінематографа - смерть Ельдара Рязанова - світ дізнався не від лікарів і папараці. "Не стало мого дідуся" - ось так без зайвих слів сповістив усіх онук відомого режисера Дмитро Троянський. І посипалися коментарі, адже пішов із життя кіногеній, який подарував глядачам більше 30 неймовірних картин.

Ельдар Рязанов, кінорежисер: 

- Так что же такое Рязанов Эльдар - расскажем о нем по порядку. Рязанов не молод, но он и не стар, не любит он делать зарядку. Умеет готовить салат и омлет, гордиться собой как шофером, в кино он работает множество лет и там он слывет режиссером.

"Карнавальна ніч", "Гусарська балада", "Стережись автомобіля", "Жорстокий романс", "Гараж", "Вокзал для двох", "Службовий роман" та багато інших. Його стрічки про звичайні буденні речі - любов, пригоди, боротьбу з соціальною нерівністю, дружбу. Герої - зрозумілі й симпатичні. Можливо, через це майже всі фільми режисера розійшлися в народ цитатами.

Блискучий гумор й їдка сатира. У своїх картинах Ельдар Олександрович не заганяв себе в рамки. І це при неймовірній цензурі. Його фільм "Гараж", де колектив науково-дослідного інститут обирає щасливця, який отримає домівку для машини, назвали надто реалістичним!

А ось "Іронію долю або з легкою парою", без якої сьогодні не уявити передноворічної метушні, взагалі давати в прокат відмовилися. В стрічці суворі чиновники побачили пропаганду пияцтва. Тоді Рязанов зміг проштовхнути свою кінострічку на телебачення.

До речі, ця фраза - імпровізація Юрія Яковлєва. Просто тепла вода в павільйонах Мосфільму явище було рідкісне. А ще цікаво, що сам Ельдар Олександрович ненавидів лазню.

- В баню я не хожу, я только фильм про это снимал. Меня в детстве как-то затащили в парную, я там потерял сознание. После этого в баню я не хожу, предпочитаю душ. Я люблю плавать, читать, гулять и, к сожалению, люблю есть.

Картини Рязанова відрізнялися неповторним стилем. Тут співали на вірші класиків - Цветаєвої, Пастернака й Ахмадуліної. Режисер міг відмовити вже відомому актору, й знімати випускників театральних ВИШів. Саме його кінокамера зробила зірками Людмилу Гурченко, Ларису Гузеєву, Лію Ахеджакову, Ларису Голубкину, Світлану Немоляеву та Андрія М'ягкова.

- Бессердечная - сердечная, бесчеловечная - человечная, сухая - мокрая!

Він з'являвся у своїх фільмах у епізодах. Наче загравав з глядачем.

Своїми успіхами й жагою до життя Ельдар Рязанов вдячний дружині - Еммі Абайдуліній. У фільмі "Карнавальна ніч-два" вони разом виконали романс.

В одному зі своїх останніх віршів геніальний кінорежисер наче прощався зі всіма. 

- Бывает тошно, устаешь, а тут и дождь зловредный, дай бог, чтоб не был он последний.

Ельдар Олександрович працював до останнього. Але здоров'я підвело. У серпні кінематографісту зробили операцію на серці. Утім, уже у вересні він знову потрапив до лікарні з інфарктом. Останні дні він був у реанімації на штучній вентиляції легень. І ось цієї ночі його серце зупинилося. Життєлюбу, автору цілої плеяди неймовірних кінохітів, улюбленцю кількох поколінь було 88-м.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.