Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 8 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Героїчні українські паралімпійці - спортсмени другого гатунку?

19 травня 2016, 13:56
Дата ефіру/події: Четвер, 19 травня 13:56

Українські паралімпійці встановили рекорд на чемпіонаті Європи. Утім, поки спортсмени з особливими можливостями здобувають перемоги на міжнародній арені, в самій країні про них чиновники забули. Різниця за кожну здобуту медаль між олімпійцем та паралімпійцем - в чотири рази! Чому перемоги спортсменів оціннють по-різному?

Сто десять медалей, з яких третина - золоті, та десять світових рекордів - таким успішним для українських плавців став чемпіонат Європи. Херсонська золота рибка Єлизавета Мелешко на змаганнях у португальскому місті Феншау здобула одразу сім медалей. Про свій грандіозний успіх спортсменка розповідає скромно, хоча дівчина зуміла побити чотирирічний світовий рекорд.

Єлизавета Мелешко, чемпіонка Європи з плавання:

- Привезла четыре золота, два серебра и одну бронзу. Рекорд мы привезли эстфетой всей командой и в личном зачете четыреста метров - это был мировой рекорд, вот наверно мировой рекорд был самым важным. 
 
Тріумф Лізи на чемпіонаті Європи - це, насамперед, буденна робота в басейні. Дівчина зі своєю тренеркою щодня по кілька годин не вилазять з води. Але ж у Херсоні піти поплавати - завдання не з простих. Єдиний міський басейн закритий, а ходити можна лише у приватні.

Елла Бенедик, тренер паралімпійської збірної України з плавання:

- У нас нет плавательного бассейна государственного, це мабуть єдиний обласний центр, де немає государственного областного басейна, да, мы плаваем в Спортлайфе. 25 років назад закрився в Херсоні басейн і по сегодняшний день эта проблема не решена.

Спортсменам, які щоразу прославляють свою країну на чемпіонатах Європи та Паралімпійських іграх, держава не створює жодних умов.

- У нас разное финансирование олимпийцев и паралимпийцев, это, конечно, такой тяжелый вопрос.
 
2008 рік став справжнім роком дискримінації. Тоді чиновники змінили винагороду для спортменів: олімпійцім - у доларах, паралімпійцям - у гривнях.

Валерій Сушкевич, президент Паралімпійського комітету України:

- Ця різниця, вона відчувається в тому, як наш паралімпієць може підготуватись, наскільки різниця в цих рівнях оплати за винагороди, він суттєвий і значимий. 

Відтоді різниця у виплаті за нагороди між спортсменами - колосальна. За перше місце олімпієць отримує 125 тисяч доларів - це 3 мільйони 375 тисяч гривень. А от паралімпієць за таку ж медаль отримує 800 тисяч у національній валюті. Це вчетверо менше! За срібло та бронзу різниця така сама.  

Паралімпійці та їхній комітет довго мовчали, та за вісім років так і не дочекалися бодай жодних кроків назустріч. Чиновники піднімали виплати за медалі тільки здоровим спортсменам, а от перемоги паралімпійців відсунули на задній план.

Валерій Сушкевич, президент Паралімпійського комітету України:

- Оцінка меншовартості золотої, срібної чи бронзової медалі між олімпійцем та паралімпійцем чомусь як стереотип сидить у мізках деяких наших українських чиновників.Чому вона меншовартісна, ця медаль, слухайте, тотально незрячій людині, без ноги - і стати чемпіоном світу, чи Європи, чи Олімпійських ігор, це дуже важко, це безпрецедентно.  

Тренери паралімпійських спортсменів і взагалі отримують у вісім разів менше, ніж їхні колеги з олімпійської збірної. Втім, самі зазначають - більше ображаються за своїх спортсменів.

Олена Кузнецова, тренер паралімпійської збірної України:

- Вони кожен раз задають питання: чому ми стільки працюємо, як вони, а до нас так ставляться? Хоча ми показуємо хороші результати, хоча їм також важко показувати результати на світовому рівні.

Від початку року керівництво паралімпійського комітету звично оббивало пороги міністерських кабінетів. Але поки - тільки обіцянки. 

Ігор Жданов, міністр молоді та спорту України:

- 125 тис. доларів за золото, 80 за срібло і 55 за бронзу. Але після призначення нового уряду бюрократія знову вимагає перепогодження з міністерством фінансів, екнономіки і кабміном.  
 
Вирівняти виплати олімпійцям і паралімпійцям мають до 2018 року. А вже зараз мають підняти їх на 25 відсотків.

- Зараз, у 2016 році, хочемо до сорока тисяч за перше місце. Це якщо ми знайдемо відповідні кошти.

- Це вже в еквіваленті в доларах?

- Так, ми все вже перевели в долари.

А поки у владних кабінетах вирішують питання виплат, паралімпійці вже вибороли 95 ліцензій на бразильську Паралімпіаду.

Ольга Свідерська, чемпіонка Європи з плавання:

- Далі ми націлені на підготовку, далі будемо працювати над помилками, звичайно, хочемо гарно і гідно представити свою країну. 

Розпочнеться бразильська паралімпіада вже у вересні.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.