Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 5 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

Наші на Евересті!

25 травня 2016, 01:59
Дата ефіру/події: Середа, 25 травня 01:59

- Привіт, брате, як ти?

- Добре, а ти?

- Я тут лише один раз, до цього дорога була нерозчищена. Через неї були проблеми.

- А я тут вп'яте.

За півгодини оператор цього відео разом з групою з 15 людей загине. Шлях на Еверест - найбільше випробування для кожного альпініста у світі. Тут гине кожен 10-й! Лише вчора альпініст із Індії помер через висотну гіпоксію. Тобто через кисневе голодання, яке ще називають "гірською хворобою". Від неї лише за останні три дні загинуло троє людей!
 
Трохи раніше на Евересті полягли голандець та австралійка.

Традиційні поняття моралі не діють на вершині світу. Групи альпіністів проходять повз сотні непохованих трупів, які лежать обабіч. Їх тут до 200-т. Хтось зірвався і переламав собі кістки, хтось просто ослаб і замерз. Утім здебільшого люди гинуть у лавинах.

- Ховати тіла тут ніде і фізично неможливо. Ходять легенди, що вцілів труп і найпершого альпініста, який підкорив Еверест, але загинув під час спуску.
 
Лаври ж дісталися Шерпу Тенцингу Норгею і новозеландцю Едмунду Хілларі, яким вдалося повернутися з вершини в 1953 році. Представників малої народності, яка живе у Східному Непалі, вважають найліпшими провідниками в горах. Здібності до альпінізму в них такі видатні, що тепер шерпами називають усіх гірських провідників у Гімалаях. Утім, попри фізичні здібності, щастить не всім шерпам. Тож у низинах жінки, чекаючи своїх чоловіків, традиційно моляться за мандрівників. І бажають спокою тим, хто не повернувся.   

- Не можу повірити, що мого батька немає з нами. 

Побувати на Евересті тепер пропонує спеціальна програма. Проект називається "Дах Світу". Його розробляють швейцарці. Відзняти такі кадри непросто. Для цього запрошують спеціально тренованих альпіністів та спортсменів.    

Майкл Гисслер, автор проекту:

- Головна ідея - це перенести концепцію програми Google Street View на найкрасивіші гори у світі. І задокументувати шляхи сходження альпіністів.

Еверест уперше підкорила й українка. 28-річна скелелазка Ірина Галай з Мукачевого піднялася на висоту 8 848 метрів менше тижня тому. І розгорнула на вершині світу жовто-блакитний прапор.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.