Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 17 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Новини"

"Оптимізація" медицини може лишити 26 тисяч селян на Рівненщині без допомоги

4 квітня 2016, 20:56
Дата ефіру/події: Понеділок, 4 квітня 20:56

На Рівненщині обурені селяни готові перекривати дороги та лягати під потяги. А все через реформу в медичній галузі. Там планують закрити лікарню, яка обслуговує вісімнадцять сіл - а це 26 тисяч людей! У відчаї мешканці ладні на все. Але поки просять чиновників переглянути рішення.

За мітингом біля Олександріївської районної лікарні 52-річна Алла Остапівна спостерігає зі сльозами на очах. Стояти їй тяжко, тож сидить. Жінка каже: з терапевтичного відділення, де нині лікується, вийшла сама. А шість днів тому її занесли туди на ношах. У пацієнтки цілий букет хвороб. Анамнез обтяжений так званою слоновістю.

Алла Кухар, пацієнтка Олександрійської районної лікарні: 

- Я вже хворію понад двадцять років. В мене загальне захворювання, але сердечна недостатність, порушений лімфостаз, слоновість в даний момент уже.

Тут пані Алла лікується щонайменше тричі на рік. Тож звістка про закриття медзакладу шокувала жінку. Не можуть повірити в це і решта селян. Адже до іншої лікарні не завжди можуть дістатися. Та й далеко вона. Люди переконують - можуть і не доїхати живими.

Людмила Матвійчик, мешканка с. Ходосів:

- В нас із Ходосів до Клеваня добратися аж ніяк не можна. В нас така дорога, такі ями. Така глина - по коліна. Ні скора не поїде, ні машина не поїде. Я не знаю, як жити далі. Поки довезуть до Клеваня, то назад будуть везти вперед ногами.

Нещодавно тут закрили пологове відділення. Нині в Олександріївській лікарні 55 ліжок. Тепер планують урізати фінансування ще на 10 місць. Через брак коштів та реформаторські здібності вищих медичних чинів ця лікарня вже позбулася швидких. За фактом вони є, але надати допомогу людині, в якої підвищився тиск, не можуть. Бо мають виїжджати лише в екстрених випадках. Існує проблема й з транспортуванням хворих.

Ірина Волошина, головний лікар Олександрійської районної лікарні:

- Наприклад, хворий інсультний, інколи треба відвезти на томографію - і немає транспорту, чим його відвезти. Він повинен бути в лежачому положенні і з медичним супроводом.

Тому в селян терпець вже урвався. Люди обурені, адже в обласних медичних закладах їм не раді. А до центральної районної лікарні у Клевані просто не можливо доїхати. Туди понад 50 кілометрів із пересадками.

Людмила Бартошик, мешканка с. Олександрії:

- Я як з вітрянкою перехворіла - на Клевань їхати? Із вітрянкою? По довідку? Я не можу! В мене немає таких коштів, щоб в чорта за кулічки їхати!

- Написано, що ми йдемо в Європу, і тому така оптимізація медичної системи. Яка Європа, коли в Європі на 10 тисяч населення 52,8 ліжкомісць.

З огляду на європейську практику, кажуть селяни, Олександріївську лікарню варто розширювати. До терапії, педіатрії та неврологічного відділення треба повернути хоча б пологове. Закрити лікарню не дозволять! Якщо доведеться, перекриватимуть дороги державного значення. Декотрі обурені мешканці готові навіть блокувати залізничні колії.

Олександр Стребчук, керівник відділу охорони здоров'я Рівненської райдержадміністрації:

- Поїду до голови адміністрації і до голови ради, передам ваші оці всі пропозиції і побажання. Я думаю, що ми від влади, а ви від громади звернемось до обласної адміністрації, якщо необхідно - до Кабміну. Щодо непроведення даної оптимізації. Це в любому випадку вирішує сесія районної ради.

Якщо питання про закриття винесуть на сесію районної ради, селяни обіцяють прийти на те засідання.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Олександр Стребчук.
Олександрійська районна лікарня.
Внесіть будь-ласка поправки.

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.