Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 1 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Країни Перської затоки не бажають приймати мігрантів

5 вересня 2015, 15:03
Дата ефіру/події: Субота, 5 вересня 12:00

Знову смерть, страх і відчай через міграційну кризу в Європі. Цього тижня світ облетіли страшні кадри з Туреччини й Угорщини. Нелегали з дітьми гинули в морі й на суходолі, штурмували вокзали й порти.

Медіа вже оприлюднили план Президента Єврокомісії Жан-Клод Юнкер, що пропонує країнам ЄС вже найближчого тижня  розмістити 160 тисяч біженців. Найбільше нелегалів має прихистити Німеччина - 34 тисячі. Франція - понад 26 тисяч, а Польща - 10 тисяч біженців. Найменше мігрантів дістануть притулок на Кіпрі та Мальті. Втім, аналітики кажуть - не лише Європа, а, приміром, країни Перської затоки могли б оселити в себе утікачів. Чому ж Об'єднані арабські емірати й Саудівська Аравія, до яких з Сирії така ж відстань як, приміром, до Туреччини - стоять осторонь гуманітарної й міграційної кризи?

Тіло мертвого трирічного хлопчика на пляжі курортного міста Бодрума в Туреччині. Цього тижня ці приголомшливі й моторошні кадри облетіли світ. Передові шпальти провідних міжнародних видань писали про маленького сирійця Айлана. Разом з батьками і старшим братиком Галіпом вони човнами добиралися до Греції, щоб потім перебратися до Канади. Батьки вирушили в ризиковану мандрівку з міста Кобані, щоб врятувати синів і вивезти якнайдалі від війни, але не змогли зробити цього. Для дружини й дітей море стало домовиною.

Абдулла Курді, батько дітей:

- Щоранку вони будили мене, мої діти були неймовірні, я не хочу нічого. Життя втратило будь-який сенс. Перевізник, який організував подорож, стрибнув за борт і втік, коли розпочався шторм. Човен перекинувся, мої хлопчики були поруч, але вислизнули з рук.

Тіма Курді, сестра Абдулли Курді:

- Він підняв їх, сам міг втопитися, але щосили тримав дітей над водою, щоб вони дихали, вони кричали: тату, не вмирай! Невдовзі Галіб у його лівій руці наковтався води й був мертвий, він намагався врятувати молодшого сина, побачив кров, було пізно… він лише заплющив синові повіки й відпустив…

Немовлята на залізничних коліях цього тижня стали знаряддям для протесту в Будапешті. Тисячі нелегалів штурмували вагони, щоб дістатися кордону з Австрією, щоб потім вирушити до Німеччини й Британських островів. Проте поліція замість бажаних європейських маршрутів силоміць витягала мігрантів  з вагонів і відправляла до тимчасових таборів для біженців. Дозволяли їхати лише пасажирам з Шенгенськими  візами. Люди у відчаї зважувалися на радикальні дії.

Вагітні жінки, діти. Мігранти з Еритреї, Афганістану, Лівії, Судану, Сомалі гинуть чи не щодня - на морі й суходолі. Гуманітарна криза викликає співчуття, обурення, дискусії, але реальних дій, спрямованих на розв'язання рекордного для Старого світу переселення - вкрай мало. Країни Євросоюзу ділять потоки, надають гроші на обладнання центрів тимчасового утримання переселенців, але проблема набуває дедалі загрозливіших масштабів, і ЄС не може впоратися з рекордною кількістю утікачів.

В ООН підрахували - з понад чотирьох мільйонів біженців із Сирії лише 629 тисяч людей переселилися до сусіднього Лівану, 250 тисяч до Іраку, ще менше - до Єгипту - 132 тисячі. Натомість Туреччина зустріла біля своїх берегів майже 2 мільйони утікачів. І тенденція йде до збільшення.

Водночас прихистити на своїй території біженців з сусідньої Сирії могли б Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати, Кувейт - твердять аналітики й правозахисники. Вони не менш розвинені, ніж Німеччина, Велика Британія, куди так прагнуть потрапити біженці. До того ж це дало б змогу уникнути релігійних бар'єрів.

Та попри фінансову спроможність жодна з країн Перської затоки не погоджується оселяти біженців на своїй території. Бояться поширення конфліктів і на своїх землях і демонстративно дотримуються нейтралітету. Попри заклики ООН не стояти осторонь міграційної кризи арабські держави категорично відмовляються долучатися. Щоправда, за інформацією журналістів і правозахисників з Human Rights Watch, і тут є але. Адже табу стосується лише зубожілого населення Сирії. Заможних переселенців з буремних країн приміром, у Об'єднаних Арабських Еміратах, через кордон пропускають без проблем.

Ірина Борсук

Дивіться також

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.