Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Чи допоможе запропонована реабілітація втримати курс валют

7 вересня 2014, 19:45
Дата ефіру/події: Субота, 6 вересня 12:00

Українці відчувають, що їхні кишені порожніють щоразу, коли гривня дешевшає. Ніде правди діти, 13 гривень за долар - лякає. Зміцнити нацвалюту після її стрімкого обвалу, вдруге за цей рік, спробував регулятор. Утім, антикризові заходи, котрі почали діяти з 2 вересня, вже розкритикували фінансисти й нардепи.

Cтрибки курсу гривні продовж останніх трьох тижнів не цікавили хіба що ледачого. Стрімка девальвація національних грошей - реакція на штучне стримування протягом попередніх років, пояснюють експерти. Та якщо в лютому вони подешевшали, бо їх відпустили у вільне плавання, то тепер головна причина - російська агресія.

Олександр Паращій, фінансовий аналітик:

- Вторгнення в будь-яку країну не може залишитися поза моніторингом економічних агентів. Усі бачать, що Україні загрожує небезпека, а гривня - це відображення стабільності самої країни. Якщо такої країни не буде, то яка ціна такої валюти?

Донеччина й Луганщина - це чверть експортного виторгу й відповідні надходження інвалюти на Міжбанк. Вони зменшилися, бо виробництво в реґіоні, де панує війна, скоротилося. Тож, попит на долара й євро значно більший за пропозицію. Та й не вірять в Україні в міцність нацвалюти.

Олександр Паращій, фінансовий аналітик:

- Очікування завжди такі, якщо сьогдні відношення гривні до долара 10, то завтра він буде обовязково 11, якщо сьогдні він 13, то завтра буде обов'язково 14.

Тетяна Коваль, кореспондент:

- 11-ть, максимум 12-ть гривень. Стільки реально коштує долар нині, порахували аналітики. Щоб збалансувати курс й врегулювати ситуацію на валютному ринку, із 2 вересня Нацбанк ввів так звані антикризові заходи.

Їх шість на найближчі три місяці. Що вони дадуть українцям - проаналізував доктор економічних наук, колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко. Українець за добу може купити закордонних грошей не більше ніж на 15 тисяч гривень. Із валютного вкладу зняти еквівалент 15 тисяч національними куп'юрами, а з гривневих депозитів - не більше 150 тисяч. Ці обмеження корисні лише банкам, які мають проблеми з валютою, загалом для системи вони шкідливі.

Олександр Савченко, доктор економічних наук, колишній заступник голови НБУ:

- Як ти можеш вкласти гроші у банк, звідки ти не можеш їх зняти, коли це тобі потрібно. Це веде до відтоку капіталу і негативно впливає на курс.

Тільки у гривнях зможуть українці зняти валюту, переказану з-за кордону через популярні платіжні системи.

Олександр Савченко, доктор економічних наук, колишній заступник голови НБУ:

- По-перше, це порушує права людини, бо це не валютна виручка, це валютний дохід. Це люди заробили, заплатили податок, і потім ці долари чи євро, фунти будуть обміняні на гривню по курсу комерційного банку.

Таке правило, пояснює Олександр Савченко, за найближчі 2-3 тижні, збільшить потік валюти на ринку, і це позитивно позначиться на курсі. Але вже за два місяці ситуація зміниться кардинально.

Олександр Савченко, доктор економічних наук, колишній заступник голови НБУ:

- Люди будуть везти готівку, як і раніше вони возили, це сприятиме тінізації ринку і додасть втрат нашим заробітчанам.

Тепер банки купують валюти уп'ятеро менше. Ця позиція має і плюси, і мінуси. Одна з переваг - слабкі фінустанови не зможуть спекулювати на курсі.

Олександр Савченко, доктор економічних наук, колишній заступник голови НБУ:

- Наприклад: отримав банк рефінансування 1 млрд грн, купив долари, за рахунок позиції 3 тижні тому, коли курс був 12,5, а продав зараз, коли курс 13,5, і заробив ні защо, ні прощо десь 20% прибутку, 200 млн.

Водночас прибуткові фінустанови, що діють прозоро, можуть збанкрутіти. Небезпечна новація й тим, що західні партнери підуть з України.

Олександр Савченко, доктор економічних наук, колишній заступник голови НБУ:

- А без банків ми не зможенмо кредитувати економіку. Ми уже не кредитуємо, 3-4 місяці нових кредитів узагалі немає.

Ще одна новація - банки працюють до 18.00, а каси - на годину менше. В одних фінустановах операційний день подовжився, а в інших - навпаки. Загалом, погоджуються експерти, шість антикризових заходів врятують національні гроші. Але не надовго.

Тетяна Коваль, кореспондент:

- Курс близько тринадцяти гривень за долар протримається максимум до кінця місяця. Якщо Нацбанк не відмінить постанову 540 - Україні прогнозують дефолт. Серед надій на порятунок - кредитні кошти від МВФ та Євросоюзу. Не менш важливе успішне завершення АТО.

Олександр Паращій, фінансовий аналітик:

- То зможемо говорити про досягенння економічно обгрунтованого курсу, який виходить із абсолютно ринкових умов попиту і пропозиції на долар, тобто можемо очікувати курс гривні до долара в районі 11,5-12.

Тетяна Коваль, Денис Голиков

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.