Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Як учасникам АТО отримати грошову допомогу від держави

7 вересня 2014, 19:59
Дата ефіру/події: Субота, 6 вересня 12:00

Поранені учасники АТО та рідні загиблих мають отримати грошову допомогу від держави. Та для цього треба підготувати чималі пакети документів. Процедура бюрократична, тож часто люди самотужки не в змозі зібрати всі папери.

Скласти пазл з довідок складно навіть досвідченим юристам. Тоді як черга тих, хто має право на грошову допомогу через каліцтво чи смерть годувальника, більшає. Адже за час проведення АТО загинуло понад 850 військовиків і більше трьох тисяч дістали поранень.

Він на милицях, бо третього червня під час штурму села Семенівки, що біля Слов'янська, у п'яту влучила куля. Дмитро Павлюк - розвідник 95-ї бригади.

Дмитро Павалюк, десантник окремої аеромобільної 95-ї бригади:

- Батальйоно-тактична група потрапила у засідку, були вбиті, поранених багато. А у мене поранення, получається, рикошет - куля з-під БТРа. І п'ятку навиліт.

Його лікували державним коштом. Жодних препаратів, каже, сім'я не купувала. Багато допомагали волонтери. Зараз чоловік потерпає, щоб не довелося робити протезування.

Дмитро Павалюк, десантник окремої аеромобільної 95-ї бригади:

- Говорять, якщо зрослася, оцей кістковий мозоль наріс, то буде все гаразд, на новий рік буду уже ходити. Якщо ні, то прийдеться якийсь імплант ставити.

Дмитрові й таким, як він, військовикам - пораненим під час АТО - держава має виплатити одноразову допомогу.

Андрій Лисенко, речник інформаційного центру РНБО: 

- Займається питаннями виплати кожне відомство, від якого якщо загинув або поранений боєць. Тобто або Міноборони, або Міністерство внутрішніх справ.

Щоб отримати допомогу, потрібно зібрати купу документів: копії довідки командира військової частини про причини й обставини поранення, висновку лікаря й рішення медико-соціальної експертної комісії про встановлення відсотка працездатності або інвалідності, номер банківського рахунку.

Олександр Мусієнко, адвокат Центру надання правової допомоги воїнам АТО:

- Це все подається у міський або обласний військкомат і безпосередньо вони уже розглядають цю заяву і приймають рішення про виплату.

У разі загибелі бійця АТО претендувати на одноразову грошову допомогу можуть члени родини. Сума компенсації 609 тисяч гривень. Та процедура складна - забагато бюрократії.

Олександр Мусієнко, адвокат Центру надання правової допомоги воїнам АТО:

- В комісаріат член родини подає цю заяву з цим пакетом документів, а вже комісар - він не має права прийняти сам рішення, він узгоджує це все. І департамент фінансів Міністерства оборони. Тобто це все поки іде, ця бюрократична процедура, вона займає тривалий час насправді.

Олександр Мусієнко консультує кілька сотень військових та їхніх родин. Проте коштів від держави поки нікому не виплатили. Поки сюжет готували до ефіру, дізналися - лікування Дмитра було вдалим. Після обстеження травмованої п'яти прогнози втішні: півроку реабілітації, і чоловік ходитиме без милиць. Та він більше зрадів за сина. Днями його 5-річний Максим впав і травмував спину. Але припущення про компресійні перелами трьох хребців не підтвердили.

Дмитро Павалюк, десантник окремої аеромобільної 95-ї бригади:

- Грався з хлопцями, упав, десь з трьох метрів висоти, получив травму спини.

Попри поранення та домашні негаразди, Дмитро готовий після одужання повернутися в зону АТО, якщо ще буде потрібно. Чоловік пишається, що став військовим, як був його батько.

Тетяна Коваль, Олександр Райковський, Святослав Мелешкін

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.