Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Катастрофічна ситуація з вакцинами

5 жовтня 2014, 21:59
Дата ефіру/події: Субота, 4 жовтня 12:00

В Україні велика загроза. Немовлят виписують із пологових будинків без щеплень проти туберкульозу. Така ситуація від березня. Порушують календар вакцинування і проти інших небезпечних інфекцій.

Якщо так триватиме й далі, через три роки епідемій буде більше - не лише туберкульозу. Брак сироваток у лікарнях - питання політичне. Наприклад, БЦЖ в українських медзакладах є, але впорскувати її немовлятам персонал не має права. Бо виробник - Російська Федерація - не продовжив терміну реєстрації препарату.

Рівнянка Ліза Кочмарська "За" щеплення. Якщо одні батьки не хочуть вакцинувати своїх малюків, то ця жінка - навпаки.

Ліза Кочмарська, рівнянка:

- Ризик від щеплень набагато менший, ніж від того, як дитина захворіє. Потім буде набагато більше проблем. Тому я вважаю, що щеплення робити треба обов'язково.

Та її, як і інших породіль, виписали додому, не зробивши дитині БЦЖ. Із березня в жодному з державних медзакладів не вакцинують проти туберкульозу.

А це вже киянка Оксана Сеген. Її Іванкові два місяці. Із чоловіком збилася з ніг - шукали по аптеках БЦЖ. І знайшли, аж у Симферополі.

Оксана Сеген, киянка:

- Ее доставили нам в контейнере, с холодильником. Все как полагаеться, мы обратились в роддом, где родился сын, спросили, можно ли сделать вакцину, нам сказали, что они не возьмут на себя такую ответственность, потому что нет лицензии, и вообще непонятно, кем и где она куплена.

На препарат, показує, є усі супровідні документи. Холодовий ланцюг збереження теж дотриманий. Проблема, припускає, у виробникові. Річ у тім, що виготовляють БЦЖ у Росії. Ще в березні сплив термін реєстрації препарату. Досі його не продовжили. Хоча в українських медзакладах вакцину з Федерації досі зберігають.

Олег Рубан, керівник головного управління держсанепідслужби в м. Києві:

- Існує у нас БЦЖ, який прострочений сертифікат. Але це питання нада вирішувати на урядовому рівні. Знає по цьому питанню і Уряд, і Верховна Рада, але, на жаль, уже 4 місяцьі з червня місяця дане питання не вирішується.

Ситуація з вакцинацією, зауважує Олег Рубан, критична. Із 32 тисяч немовлят, які народилися цьогоріч у Києві, зробили щеплення лише третині; ревакцинацією БЦЖ охопили тільки 12 відсотків. Водночас ВООЗ рекомендує країнам з високим рівнем поширення туберкульозу впорскувати сироватку малятам. Тим паче в Україні з 2005 - епідемія цієї недуги.

Андрій Славуцький, фахівець ВООЗ з питань туберкульозу:

- Сама вакцина, она не продотвращает развитие туберкулеза, она может предотвратить развитие осложнений, такой, как дессиминированый процесс и менингиальные формы туберкулеза, те, которые и являются причиной высокой смертности у детей. То есть здесь однозначно мы продолжаем рекомендовать вакцинирование против туберкулеза.

Вакцину БЦЖ виробляє щонайменше 5 країн, серед них і європейські. Всесвітня організація охорони здоров'я готова консультувати щодо закупівлі препаратів.

Андрій Славуцький, фахівець ВООЗ з питань туберкульозу:

- Здесь основная проблема - это все-таки какой-то админресурс. Нам кажеться, что если в государстве, в национальных институтах будет достаточно политической воли - то все эти вопросы решаемы. И ВООЗ, мы готовы помочь.

З письмової відповіді МОЗ незрозуміло, чи закуповуватимуть БЦЖ не російського виробництва. Натомість розробили законопроект, що дозволить використовувати наявні вакцини навіть без перереєстрації. Тож відповідальніть за здоров'я українців делегували депутатам Верховної ради.

Не тільки без вакцини залишилися українці. Профільне відомство з цього тижня уже й без керівника. Олега Мусія усунули від обов'язків через зірвання тендерів. Руслана Салютина - звільнили з посади першого заступника Міністра охорони здоров'я. Через те, що  2014-го держава закупила лише чверть потрібних медпрепаратів.

Крім  епідемії туберкульозу, українцям загрожують спалахи інших вакцинокерованих інфекцій. Через постійні перебої з постачанням сироваток з 2008-го року не дотримуються графіків щеплень проти дитячих захворювань.

Олег Рубан, керівник головного управління держсанепідслужби в м. Києві:

- На сьогднішній день накопилася критична маса, горюча маса нещеплених, невакцинованих людей, яка в любу годину, в любий час може вибухнути. І буде епідемія дифтерії, туберкульозу, яка уже є у нас зареєстрована з 2005 року, кашлюку, корі. Переважно будуть хворіти не тільки діти, будуть хворіти дорослі, дуже складно і дуже важкі клінічні перебіги захворювань.

У групі ризику будуть українці, котрі народилися після 1988 року. А дитячі хвороби складно лікувати в дорослих. Через тяжкий перебіг та ускладення.

Олег Рубан, керівник головного управління держсанепідслужби в м. Києві:

- Вихід - братися за голову Міністерству охорони здоров'я і Уряду і проводити негайно тендерні закупівлі. А батькам інформувати і писати скарги людям, які за це відповідають.

Тетяна Коваль, Оксана Прокопчук, Олег Мацкевич, Олексій Соловей

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.