Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 3 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Яке майбутнє чекає "власність" колишніх можновладців

6 жовтня 2014, 14:20
Дата ефіру/події: Субота, 4 жовтня 12:00

Продадуть все, що колишні чиновники надбали коштом народу. Державні маєтки, дачі, лісові угіддя, автопарки, склади різноманітної техніки. Ще навесні новий уряд озвучив цей варіант поповнення держскарбниці.

Збувати статки мали прозоро, через аукціони. Та поки провели лише кілька. Тим часом крадії-можновладці можуть повернути собі мільйони із закордонних рахунків, що нині заарештовані.

Це тренуються добровольці. Але галявина з деревами - не полігон. А територія дачі Януковича в Урзуфі.

- Ми знаємо, що це володіння були Януковича, що вони впродовж кількох місяців після революції тут вивозили майно і так далі.

Від кінця зими в інтернеті дедалі частіше з'являються знімки та відео маєтків президента-втікача і його оточення. Українців приголомшує розкіш Межигір'я.

- Дивились прайс-лист за 2004 рік - вартувала 48 тисяч євро.

Купив цього музичного інструмента Віктор Янукович, чи отримав як подарунок, екскурсовод точно не знає. Припускає: певно, то був презент. Таких тут чимало. Форзаци багатьох книг укриті підписами.

- Книжки да. Напевне, Ступка сам лічно дарив. Так само енциклопедії ті 900-го року, є чутки, що вроді Литвин подарив.

За півроку, відколи резиденція відкрита, на вхідних квитках для відвідувачів заробили понад 5 з половиною мільйонів гривень. Гроші витратять на утримання маєтку, що нині в державній власності.

Повернути все награбоване екс-віпами вимагають українці. І зробити це - реально.

Дарина Каленюк, в.о. директора центру протидії корупції:

- Те ж саме можна зробити з іншим майном, яке було напівлегально відчужене у держави. В порядку цивільного провадження. Наскільки мені відомо, Генпрокуратура уже звітувалася, що лісові, цілі угіддя поверталися, все це можливо.

На сайті Державного управління справами - перелік майна, подальшу долю якого визначатимуть.

Наталія Косянчук, керівник відділу Державного управління справами:

- Зараз проходить інвентаризація майна, суцільна інвентаризація майна, що знаходиться в управлінні ДУС. У нас є таких 36 юр. осіб госпрозрахункових і 18 бюджетних установ, які подають звітність. Серед них є ще і ті, які знаходяться у тимчасово окупованій території , в цих цифрах вони не враховані.

Інвентаризацію розпочали ще в червні. По її закінченні спеціальна комісія визначить долю майнових комплексів.

Наталія Косянчук, керівник відділу Державного управління справами:

- Указ Президента, відповідно до якого ми інвентаризуємо, то там зазначено: сформувати конкретний перелік, який забезпечує життєдіяльність президента, оптимізувати цей перелік, потрібно визначитися із об'єктами, які доцільно передати до інших міністерств і відомств. Можливо, якісь об'єкти необхідно передати на приватизацію, можливо, якісь об'єкти передати на відчуження. Але знову ж таки: і приватизація, і відчуження державного майна відбудеться тільки фондом державного майна України.

Оптимізацію вже розпочали, додає Наталія Косянчук. Із 23 автомобілів, які обслуговували Адміністрацію Президента, нині користуються 18-ма, із 56 робочих машин медичних служб - 40-ка. Державне управління справами дає раду 14-ма замість 29-ти.

Відчуження, приватизація, наголошують юристи, має відбуватися прозоро. Це унеможливить оскарження такого рішення в майбутньому.

Ганна Колесник, адвокат, голова громадської організації Правовий захист землекористувачів:

- Потрібно провести слідство: спочатку - як воно потрапило, тобто за чиї кошти. Можливо, це за кошти держави усе ж будувалося. Можливо, це за кошти підприємства, якщо за кошти підприємства, потрібно зрозуміти, чи це був злочинний шлях отримання цих коштів, чи незлочинний.

Що в Україні поставали паркани, а за ними палаци - злочини не тільки посадовців, а всіх українців, стверджує пані Ганна.

Ганна Колесник, адвокат, голова громадської організації Правовий захист землекористувачів:

- Чому вони мовчали? Тому що вони не вважали, що це відбувається злочин. Що це незаконне заволодіння земельною ділянкою. Хтось, може, здогадувався, але мовчав. В основному це сприймали як порушення. Якби народ сприймав це як злочин, тобто називав те, що відбувається, своїм іменем, то мабуть й би вони розуміли, що несуть відповідальність за приховування злочину.

Називати речі своїми іменами - завдання на майбутнє для всіх. Активніші вже не тримаються осторонь. Центр протидії корупції скерував до слідчих органів три сотні фактів зловживань.

Дарина Каленюк, в.о. директора центру протидії корупції:

- Україна отримала безпрецедентний подарунок від ЄС, від країн Заходу - це санкції проти так званої сім'ї Януковичів і його оточення. За рішенням ЄС було заблоковано і арештовано їхні активи і рахунки. Але ці рахцнки будуть розморожені і повернуті попередньому власнику дуже скоро, протягом кількох місяців, якщо правоохоронні органи України не нададуть докази злочинного походження цих коштів.

Про роботу своїх підлеглих цього тижня звітував генпрокурор. Так, розслідують кримінальні провадження стосовно посадовців Нацбанку, які вкрали 2 мільярди гривень. І голови Держагентства водних ресурсів. Його підозрюють у безпідставному наданні 24-х мільйонів гривень на укріплення берегів київського водосховища біля президентської резиденції. Також Ярема озвучив обсяг коштів, виведених за кордон колишніми можновладцями. У братів Клюєвих у тамтешніх банках на двох майже 30 мільйонів швейцарських франків, Олексія Азарова - сина екс-прем'єра - 7 мільйонів єврів, а в Сергія Арбузова - 50 мільйонів доларів США. Як гроші повертатимуть в Україну - генпрокурор не зазначив. Натомість розповів про відкриття нових кримінальних проваджень щодо зловживань Януковича в телекомунікаційній сфері.

Віталій Ярема, Генеральний прокурор України:

- Зловживаючи службовим становищем зумисне, діючи всупереч держінтересам умисно, з корисливих мотивів організували фінансування за рахунок держказни виконання робіт з побудови виділеної телекомунікаційної мережі спецзв'язку. Яке згідно з умов приватизації ВАТ "Укртелеком" та договорів купівлі-продажу від 11 березня 11 року повинне було здійснюватися за рахунок власників коштів ЄСУ.

Поки нинішні посадовці звітують, попередні - оскаржують накладені на них санкції.

Дарина Каленюк, в.о. директора центру протидії корупції:

- Якщо Генпрокуратура, СБУ, МВС, слідчі податкової всі разом не зберуть докази, які свідчать про нелегальне походження активів осіб селекційного списку, зокрема Януковича, Захарченка, Клименка, Єфремова, то проти них будуть санкції скасовані.

Тетяна Коваль, Олена Ткаченко, Святослав Мелешкін, Олег Мацкевич

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.