Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 3 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Петро Мельник вимагає поновити його на посаді ректора

18 жовтня 2014, 14:17
Дата ефіру/події: Субота, 18 жовтня 12:00

На засіданні Ірпінського міського суду з'явився колишній очільник податкової академії - Петро Мельник. Втім, не як обвинувачуваний у хабарництві. А як позивач. Мельник хоче поновитися на посаді ректора. Мовляв, звільнили його незаконно.

Ректор-утікач Петро Мельник, якого підозрюють у хабарництві, хоче повернути собі звичне крісло очільника податкової академії. Цього тижня в Ірпінському суді розглядали його позов про поновлення на посаді. Запевняє - звільнили незаконно.

Петро Мельник, колишній ректор Національного податкового університету:

- Мене звільниили у стані неадекватному, коли у мене був тиск 240 на 120.

У суді ще одна справа Мельника. Його звинувачують в отриманні хабара. Та це адвоката екс-ректора не бентежить. Мовляв, одне іншому не заважає.

Ігор Черезов, адвокат Петра Мельника:

- Каким образом трудовой спор может влиять на криминальный процес? Это все равно, что если бы сегодня рассматривался спор о том, что Мельник перешел дорогу на красный свет, влияло бы на то что он втік з-під варти.

Торік у липні ректора Національного податкового університету схопили на хабарах - йому давали 40 і 80 тисяч гривень. У кабінеті знайшли ще 30 тисяч доларів.
Згодом Печерський райсуд Києва обрав Мельнику запобіжний захід - домашній арешт. Підозрюваному вдягнули електронного браслета.

Світлана Оснач, правознавець:

- Електронний засіб контролю включає в себе і сам годинник, і електронний пристрій, який має бути разом зі звинувачуваним чи підозрюваним, а також вся система. Тобто вся система налагодженого зв'язку, моніторингу між даним апаратом та центральним відділом даного підлозділу міліції.

А вже за кілька днів Петра Мельника оголосили в міжнародний розшук. Він зняв електронну кайданку і втік з будинку сестри. Сьогодні - виправдовується.

Петро Мельник, колишній ректор Національного податкового університету:

- Коли слідчий прийшлов із рішенням, із повісткою, що наступного дня я запрошуюся у Печерський суд по зміні запобіжного заходу. То єсть їм видалося, що мало, що Петро Мельник носить браслет, його треба обов'язково у Лук'янівку. Отам вони зробили б із Петром Мельником, що хотіли.

Втеча з-під домашнього арешту - безпосереднє порушення законодавства, а зняття електронного браслета - ні.

Світлана Оснач, правознавець:

- Він його зняв, він його не пошкодив, що є майном нашої держави. Тобто він просто його зняв. І кримінальної відповідальності на сьогодні, на жаль, за таке правопорушення немає.

Добре знає це й сам Мельник.

Петро Мельник, колишній ректор Національного податкового університету:

- Немає відповідальнсті у кримінальному кодексі України тій людині, яка зняла браслет.

Шпарина в законодавстві, кажуть правознавці, через те, що Кримінально-процесуальний кодекс у новій редакції ще "свіжий" - із 2012 року. До того домашнього арешту як запобіжного заходу документ не передбачав.

Олександр Мусієнко, адвокат:

- Там є міра запобіжного заходу - тримання під вартою, видача на поруки і так далі. Система потребує доопрацювання. Зняття браслету - ситуація зовсім неординарна. І такого бути не повинно.

Мандрував світом Мельник понад півроку, повернувся сам. Одразу ж - в аеропорті Борисполя - його й затримали. Запобіжний захід підозрюваному суд посилив. Замість домашнього арешту одіозний посадовець заплатив заставу - 600 тисяч гривень. Тепер може не сидіти в хаті. З цього й користується.

Ігор Черезов, адвокат Петра Мельника:

- Скажем так, у нас есть позиция, мы считаем, что позиция достаточно сильная, чтобы выиграть это спор.

Під стінами суду зібралися прихильники та супротивники скандального екс-ректора. Другі свого ставлення до поновлення Мельника на посаді не приховували - закидали його яйцями. На засіданні оголосили перерву - за тиждень вислухають свідків.

Тетяна Коваль, Олена Ткаченко, Олександр Голиков.

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.