Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Що руйнує будівлю КМДА?

15 листопада 2014, 18:19
Дата ефіру/події: Субота, 15 листопада 12:00

Руйнується будівля київської мерії - така гучна заява пролунала цього тижня в міській раді.

Архітектори кажуть - під спорудами дуже слабкі ґрунти, які можуть не витримати навантажень. У чому причина паніки та чи загрожує щось насправді головній будівлі столиці?

Інтернет в останній тиждень вибухнув новиною - руйнується будівля міської адміністрації. Прихильники теорії показують тріщини на тротуарі. Пішла павутина й на штукатурці всередині споруди.

Андрій Гота, керуючий справами секретаріату Київської міської ради:

- Загроза є щоденна, тобто тріщить воно, тільки стає холодніше, стоїть такий тріск...

Причина цих тріщин усередині та на фасаді, кивають у бік сусідньої споруди - реконструкція ЦУМу. Забудовник знає про проблему, але заспокоює: на будові використовують новітню технологію топ-даун. Вона дозволяє зберегти всі будівлі довкола.

Ігор Лещ, директор проекту ЦУМ:

- Именно этот метод позволяет деформации, которые возникают, а они бы возникли в любом случае, минимизировать эти деформации. И этот метод, он разрабатывался не только проектировщиками отчественными, но и проектировщиками, которые были приглашены с Англии, Германии.

Ступінь руйнацій у будівлі адміністрації Ігор Лещ, каже, не бачив. У його руках 35 офіційних звернень до міської влади - з січня 2012-го року. Щоразу просив дозволу обстежити приміщення. Однак, стверджує директор проекту, експертів усередину не пускали. З Міненергетики, що теж поряд, таких протиріч не було. Це дозволило перестрахуватися.

Ігор Лещ, директор проекту ЦУМ:   

- НИИ стрительных конструкций разработал мероприятия, которые были воплощены при стройке нашего здания. Там был сделан специальный экран из свай, который защитил это здание. Превентивно мы и здесь сделали экран. Но сказать... Это наши умозаключения, расчеты проектировщков. Насколько это превентивное решение защитило здание, я сказать не могу, потому что мы не можем туда попасть.

Ті тріщини, які пішли на фасаді сусідньої споруди, додає забудовник - допустимі. Крім цього, стверджує: ця будівля теж належить ЦУМу. В адміністрації ж наполягають: три нижні поверхи - їхні.

Андрій Гота, керуючий справами секретаріату Київської міської ради:

- Аварійна арка і загроза лівої частини 11 поверху КМДА.

Значно реальнішою причиною архітектурної проблеми фахівці називають слабкі грунти та струмок Хрещатик - він протікає під проїжджою частиною. Дмитра знають як дослідника підземного Києва. До колектора, яким відводиться вода із центральної вулиці столиці, він із друзями востаннє спускався тиждень тому.

Дмитро, дигер:

- Стены были целы, поэтому каких-то явных проблем, которые можно было узрить визуально, мы не видели. Оно берет свое начало в районе Европейской площади, проходит подо Крещатиком, уходит под Бессарабский рынок, а дальше уже идет в сторону Лыбеди.

Те, що будівлі почали тріщати, можливо - прорахунки повоєнних конструкторів. Хрещатик початку 20-го століття давно не існує. Після підривів у 41-му нічого від тих будівель не лишилося.

Дмитро Малаков, києвознавець:

- Тому що спиратися на ті рештки фундаментів не було сенсу, тим паче, що й КМАД має підвал, будинок так само має підвали. Тобто та версія, що ніби-то воно, як свого часу Поштамт завалився, через те, що він ніби-то спирався на старі, на рештки тих підмурків, будинків дореволюційних, я думаю, це не в тому річ.

На новину про небезпеку опинитися у проваллі почали реагувати міські обранці. Постійна комісія з питань культури й туризму підтримала ініціативу громади про мораторій на нове будівництво, реконструкцію та продаж земель в історичному центрі. Проект рішення мають обговорити в усіх комісіях, доповнити, й після цього він може потрапити на голосування. Зокрема йдеться про обов'язкове дослідження грунтів та вод.

Павло Бригинець, секретар постійної комісії Київської міської ради з питань культури та туризму:

- Потрібно вивчити ситуацію з цим рухом підземних вод. Для цього потрібно зробити кілька десятків чи сотню свердловин. Спеціальні служби мають протягом якогось часу, рік-два, відслідкувати рух води.

Якщо цю ініціативу у Київраді підтримають, реконструкції ЦУМу вона не стосуватиметься. Відбудувати колись головний магазин столиці портібно попри все. Своєю чергою забудовник пообіцяв узяти на себе відновлення споруд, які можуть постраждати через роботи.

Тетяна Коваль, Андрій Грищенко, Святослав Мелешкін

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.