Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 30 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Як не дати пропасти заощадженням

15 листопада 2014, 18:57
Дата ефіру/події: Субота, 15 листопада 12:00

Зберігати гроші не в банках скляних, а у банках - фінустановах, щоб не тільки вберегти заощаджене, а й отримати відсотки. Це золоте правило, що було актуальним торік, цьогоріч спрацювало навпаки.

Забрати свої депозити, навіть по закінченню терміну дії договору, непросто.

Обмеженням видачі готівки клієнтам протягом доби українські банки намагаються врятуватися. Та це не зупиняє відтоку депозитів. Гроші забирають, бо бояться повторення історії з ощадкнижками.

Анатолій Гулей, голова правління Української міжбанківської валютної біржі:

- Відтік депозитів - більше 110 млрд гривень і 13 млрд доларів, які знаходяться у банківській системі - це ті катаклізми, які чекають на нас. Бо кожен громадянин, який тримає доларовий депозит, хоче кожен день його забрати. Ми знаємо, що на руках наших громадян більше 90 млрд доларів.

Українці тепер не вірять не лише у вклади, а й у гривню, бо біднішають щодня. За рік нацвалюта стосовно долара подешевшала майже удвічі. Останнє знецінення - більше ніж на 3 гривні за 10 днів - через те, що немає чіткої політики курсоутворення Національного банку, вважають фінансисти.

Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру:

- Те, що відпустили курс - це фактор. Але на жаль, дуже негативно вплинула на курс заява Олександра Писарука про те, що 60 банків треба ліквідувати. Це значить, люди, які почули цю інформацію, почали панікувати у прямому розумінні цього слова, і наша любима паніка: забирають гроші, забирають уже навіть і з державних банків, бо вони не розуміють, що таке 60 банків, і що роблять - скуповують долари.

Підігріває попит на інвалюту інформація, що незабаром курс хитнеться ще дужче. І один зелений коштуватиме уже 20-ть, а то й 30-ть гривень. Що до кишень українців залізли тепер - дивує навіть тих, хто ще кілька років тому впливав на формування курсу.

Олександр Савченко, колишній заступник голови Національного банку України:

- Чесно кажучи, я чекав, коли відбулися вибори, вони однозначні, що відбудеться принаймні хоч якась стабілізація і більше валюти почне попадати в Україну. Тобто, ось цей політичний фактор, він грає зараз на Україну. Але навіть він не спрацював.

- У що конвертувати кревні? Перший варіант - та ж таки інвалюта.

Ймовірну поведінку гривні фінансисти-аналітики коментують обережно. Причини для зміцнення нацвалюти є. 

Ярослав Жаліло, президент Центру антикризових досліджень:

- Сьогдні українським суб'єктам потрібна гривня. Населнню: тому, що Новий рік, зрозуміло, зростання видатків, бізнесу, певні платежі здійснюються на кінець року, традиційно. Сьогодні ті, хто набрав забагато валюти, в принципі, волітимуть її скидати, і це сприятливий момент, тому що курс високий.    

Проте через каруселі на валютному ринку зелений може і далі дорожчати.

Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру:

- Ризик 20 грн за долар існує. Це не 100%, але ризик існує. І, на жаль, це треба враховувати.

Інвестувати в золото - привабливо, але ризиковано. Дорогоцінний метал від початку року то дорожчав - але не так стрімко, як прогнозували - то дешевшав. Скажімо, в листопаді ціна на золото в доларах зменшилася на 4%.

Юрій Товстенко, експерт з інвестицій:

- По золоту є досить високий спред, він порядку 20%. Тобто 20% різниці між ціною покупки та продажу. Це означає, що якщо інвестор купив ціну золота і в наступний день він хоче його здати, чомусь там не сподобалася ця інвестиція, він одразу загубить, втратить 20% його вартості.

Вигідно, додає експерт, інвестувати в нерухомість. Цікаво купувати квартири в об'єктах, що тільки зводять. Хоча за такого капіталовкладення теж варто зважати на ризики. Фахівці наголошують - треба перевірити дозвільні документи, вивчити історію забудовника, відгуки про компанію. А ще не спокушатися на ціну, що значно менша за ринкову, та надто привабливі акції. Найліпший захист для інвестора - так званий форвардний договір.

Сергій Лісовий, адвокат:

- А основне, що потрібно для інвестора - це порядок сплати грошових коштів, порядок отримання даної нерухомості, тобто він має чітко відповідати нормам закону.

Від девальвації гривні інвестора захистить прописана в договорі остаточна вартість купленого. 

Сергій Лісовий, адвокат:

- Істотною умовою кожного договору є його вартість. Якщо його сторони погодили дану вартість під час укладення, вона не може бути змінена забудовником в односторонньому порядку. Інвестор має забезпечити в першу чергу захист своїх інтересів, і в цьому випадку закон передбачає, що зміна умов не допускається.

Ще одна порада  інвесторам - спільний контроль будівництва: чи не здешевлює забудовник собівартість об'єкта за рахунок матеріалів. Розголос того, що відбувається на будмайданчику - дуже важливий чинник.

Катерина Чугунова, головний архітектрор житлового комплексу:

- Застройщику очень важно не потерять своих клиентов, застройщику очень важно не потерять свою репутацию. Потому что застройщик заходит на рынок не на один день, как мы с вами понимаем.

Експерти кажуть - поки що, попри здешевшання гривні, стабільними залишаються ціни на електротовари, побутову та комп'ютерну техніку. Навряд чи значно подорожчають і товари вітчизняного виробника.

Тетяна Коваль, Андрій Грищенко, Святослав Мелешкін

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.