Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 7 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Підводні камені оренди житла

29 листопада 2014, 15:46
Дата ефіру/події: Субота, 29 листопада 12:00

У столиці винаймачі жител дедалі частіше скаржаться на ріелторів і орендодавців. Перші примудряються укласти договір ще до вселення і навіть огляду об'єкта. Та сьогодні поговоримо про інші порушення - господарі збільшують плату до того, як спливає термін угоди.

Чи захищає підписаний документ та які обов'язки покладає на сторони?

Ледь не залишилася на вулиці, а тепер кілька разів на день вислуховує телефонні погрози господині квартири, яку винаймала. Після попередження про збільшення плати за оренду Юля вирішила шукати інше житло. Сказала про це хазяйці помешкання. І почалися проблеми.

Юлія Омельяненко, мешканка м. Києва:

- И когда мы уже по факту позвонили и сказали: мы нашли квартиру, мы выезжаем, она устроила скандал, сказала, что мы ее кинули на деньги, что мы не будем платить за этот месяц, хотя мы, когда заезжали, платили за первый и последний месяц. То есть мы оплатили ноябрь уже. Она нам потом сказала, что тогда оплачивайте за последний месяц орендную плату и тысячу гривен за то, что вы прожили здесь месяц.

Досвідом, як обирати житло, Юля поділилася в соцмережі. Договір радить укладати на рік, самостійно оплачувати комунальні послуги, якщо це неможливо - брати з власника розписки про отримані гроші.

Юлія Омельяненко, мешканка м. Києва:

- У меня и договор есть, и все суммы прописаны. Единственное: у меня нет сумм за квартплату. В этот раз я уже записываю сумму, которую даю за квартплату, тоже прописываю, что я ее оплачивала, то есть это уже не мои проблемы, пошел ли арендодатель в эту службу ЖЕК и оплатил.             

Варто також перевірити все, що є у квартирі - від кранів до диванів.

Інна Осадча, ріелтор:

- Когджа заезжает человек в квартиру, и тот же самый, который человек сдает квартиру, или те, которые снимают, надо все фотографировать, нада делеть опись, что есть, названия этой же мебели, этой техники, всего остального. Все пофотографировали и тогда, естественно, когда вы съезаете, уже все сверяете, то есть акт приема-передачи.

Часто, пояснює ріелтор, хазяї женуться за грішми й не дбають про те, щоб зберегти житло.

Інна Осадча, ріелтор:

- Люди за 500 грн готовы сдать кому попало, лиш бы там дороже. Ну и зачастую через год в эту квартиру заходишь, они, конечно, заработали 6 тыс. лишних, но... Обои были ободраны, ковры были грязные. Там надо было больше денег вложить, чем они заработали за этот год.

Іван погодився розповісти про побоювання іншої сторони - орендодавця. Найбільше - побут заселених.

- Я в свою квартиру просто одного или семью. Без детей. Без ничего. Я наслышан, у меня знакомый сдает квартиру, и тоже с детьми. Они там ему, хороший был ремонт, дети разрисовали все обои.

Квартирантів наш герой шукав через агентства. Подавав оголошення, і з ним зв'язувалися ріелтори.

- Приводили много, в день по 20 человек. И с них выбираешь одного, тот, который...

Такий спосіб ризикований. Ліпше працювати з одним ріелтором, який у разі непорозумінь допомагатиме порозумітися сторонам.

Інна Осадча, ріелтор:

- Ищите рекомендации у знакомых, у друзей, то есть в любом случае есть специалисты хорошие, которого ты потом наберешь и скажешь: слушай, я не могу, например, найти общего языка с хозяином, будь добра, там ты нам помогала, поговори. А если люди работают со всем городом Киевом, то точно так же они и имеют.

Та головний обов'язок ріелтора - перевірити правовстановчі документи на пропоноване житло.

Ірина Луханова, експерт із нерухомості:

- Он делает сверку по паспорту и по тем документам, которые проводятся, показываются. У более продвинутых риэлторов - у них еще есть возможность сразу непосредственно на объекте недвижимости проверить, не являеться ли этот объект предметом забороны, и действителен ли паспорт обеих сторон.

Поки гривня нестабільна, слід зазначати у договорі, чи змінюватиметься вартість оренди залежно від курсу. Нині, каже експерт, сторони ладні йти на компроміс.

Ірина Луханова, експерт із нерухомості:

- Если изначально цена была зафиксирована в валюте, тогда наймодатели идут охотно на торг и уступают. А если в гривнах - тогда наниматель готов чуть-чуть подняться, чтобы не освобождать квартиру.

Якщо ж в угоді все прописане, а спільної мови ніяк не знайти - з договором, де стоять підписи сторін, треба звертатися до суду.

Ростислав Кравець, адвокат:

- Такі договори не потрібно посвідчувати нотаріально, умови саме договору оренди, якщо він укладений до року. То його реєструвати не потріюбно. Цей договір буде певною гарантією, як для орендодавця, так і для орендаря стосовно тих прав, які вони вважають, що будуть порушені.

Під дописом Юлі в соцмережі дівчині радять повідомити про квартиру, яку винаймала, податківців. Так би мовити - піти в контрнаступ. Колишня орендарка сумнівається, що власниця житла сплачувала відрахування до бюджету. Податок з прибутку від здавання приміщень фізичні особи вносять авансово щоквартально. Вираховують його відповідно до мінімальної заробітної плати.

Світлана Володимирова, керівник відділу адміністрування доходів громадян Державної фіскальної служби України:

- Якщо фізособа здає в оренду іншій фізособі і отримує кошти у розмірі 13 тис грн. То він має вирахувати, і за ставкою 15% та 17% встановлюється розмір цього податку, який він повинен сплатити. Якщо вона становить менше, ніж 12180 - тоді ставка податку становить лише 15%.

За підсумками декларування 2014-го фізособи до місцевих бюджетів сплатили 33 мільйони гривень цього податку. Ті, хто таких відрахувань не робить, нестимуть відповідальність: від адміністративної до кримінальної.

Тетяна Коваль, Андрій Грищенко, Олег Мацкевич

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.