Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Кому найбільше загрожують морози

6 грудня 2014, 17:52
Дата ефіру/події: Субота, 6 грудня 12:00

Зима в Україні не лише на календарі. Вже є й перші жертви. На Івано-Франківщині в будинку замерзли двоє людей, ще одна жінка загинула від переохолодження на Буковині, чоловік - біля Львова.

Є також випадки обморожень - повідомляють в опікових центрах. Деякі - з тяжкими наслідками. Так, одному з пацієнтів ампутуватимуть частину кінцівки. Кому морози загрожують найбільше, та як себе захистити?

Такі прогулянки без шапок і рукавиць загрожують обмороженням пальців і переохолодженням. Навіть якщо маршрут короткий. Найбільше мороз притискає молодь 18-23 років.  

Сергій Стаскевич, заступник головного лікаря Київського опікового центру №2:

- Люди, которые имеют на себе достаточно много украшений, как на ушах, так и на пальцах. Понятно, что метал очень хорошо проводит холод, и пальцы и уши страдают первыми. Также кончик носа.

Також у групі ризику - діти. Їхній найбільший ворог - вологі ноги й мокрі рукавички. Даринці тепло, переконана її мама Наталя, бо одягнена в термокостюм. А ось захистити доньчині ручки від морозу - складно.

Наталя, мешканка м. Києва:

- Тебе холодно? Вот только ребенка нельзя рукавички заставить одеть. Любит играть ручками, брать ручками снежочек. В маму бросать.

Холод загрожує й пенсіонерам.

Сергій Стаскевич, заступник головного лікаря Київського опікового центру №2:

- Слабое белье, слабая одежда холодная, обувь не прогревается, без варежек, есть немножко порыв ветра, термосвойства, защитные свойства кожи уже на пределе, потому возникает холодовая травма в виде обморожения.

Пані Людмила - з третьої групи ризику. Морозів, каже, не боїться.

Людмила, мешканка м. Києва:

- О боже, хлопці, я люблю горілку з салом. Випила-закусила і всі діла! - Да? - Да, а чого там!

Проте алкогольні градуси тільки збільшують небезпеку переохолодження. Один такий пацієнт в опіковому центрі вже є.

Сергій Стаскевич, заступник головного лікаря Київського опікового центру №2:

- Грубо говоря, отморожение всей толщи кожи, частично подкожной клетчатки, стопи и кисті. Он провел полночи на улице, в алкогольном опянении.

Чоловікові доведеться ампутувати пальці рук і частково стопу.

Щоб пацієнтів з обмороженями та переохолодженнями було менше, у містах облаштовують пункти обігрівання. У Києві таких вже 10.

Світлана Водолага, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій м. Києва:

- Ці намети працюють цілодобово без будь-яких ограніченій. Цим наметом може скористатися будь-яка людина, люди, які просто ходять, які замерзли, вони можуть зайти сюди, зігрітися.

На вогник зайшов Григорій. Він у столиці проїздом. Цей пункт обігрівання став альтернативою очікування автобуса на вулиці. Тут, у теплі, чоловік ще й смачно поїв.

- В горячее питание входит каша с тушенкой, лук, бутерброды с салом, горячий чай. То есть, скажем, необходимый минимум для холодного времени года.

У кожному наметі чергують рятувальники й медсестри-волонтерки. Надзвичайники просять не соромитися, заходити до пунктів обігрівання всіх, хто змерз. А буде ще холодніше. Синоптики попереджають про люті морози на вихідні.

Наталія Голеня, синоптик українського Гідрометцентру:

- Нічні мінімуми становитимуть 13-18 градусів морозу. На Лівобережжі - це східна половина України - вночі термометри фіксуватимуть 17-22 градуси нижче нуля.

За таких "мінусів" варто подбати не тільки про теплий одяг, а й про захист для шкіри. Дерматологи радять також змінити режим купання у ванній і душі.

Олександр Літус, головний дерматолог м. Києва:

- Простий душ гарячою водою з милом або з якимось, він змиває той захистний шар так званого захистного сала, який нам дуже корисний, який захищає нашу шкіру. Шкіру треба дуже обережно рушничком промокнути, і от поки ще вона волога, поки вона ще не висохла, поки ще не потріскало шкіру, ми маємо накласти емульєнти, накласти зволожуючий крем.

Після застосування крему треба залишатися в теплі хоча б 15-20 хвилин, щоб він проник у шкіру. А охочим до прикрас - захищати вуха та руки.

Сергій Стаскевич, заступник головного лікаря Київського опікового центру №2:

- Металл проводит хорошо холод, возникает отек. Кольцо через 15-20 мин после такого состояния снять практически невозможно из-за отека. Усугубляется состояние, и после этого приходиться ампутировать конечность.

З обмороженнями в цьому опіковому центрі за холодний сезон лікують 60-70 пацієнтів. Перша ознака такої травми - зблідніння пальців рук, кінчика носа й вух. І втрата чутливості. У цих випадках в жодному разі не можна розтирати шкіру, як це зазвичай роблять, снігом чи горілкою, або зігріватися "градусами". Зарадять сухе тепло, чай і термінове звернення  до лікаря.

Тетяна Коваль, Олександр Храпач, Андрій Мартищенко, Олександр Кругликов

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.