Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 5 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Держава заборгувала матері інваліда

27 грудня 2014, 17:59
Дата ефіру/події: Субота, 27 грудня 12:00

Мати інваліда проти управління соцзахисту. Киянка запевняє - держава заборгувала їй 35 тисяч гривень. Ці гроші жінка мала б отримувати, бо доглядає за сином із психічним захворюванням. Три роки тому її запевнили - всі передбачені допомоги вже оформили. Та виявилося, що ні.

Тепер чиновники твердять - городянка по соціальну допомогу просто не зверталася.

Сину Людмили - Майклу - 21. Але догляду він потребує, мов немовля. Вірусна інфекція, яку підхопив у три місяці, прикувала хлопчика до ліжка, а матір - до нього.

Людмила Кацевич, мешканка м. Києва:

- Вірусний енцефаліт в 3 місяці, кома 21 день, і оце вже все. Наслідки хвороби: кінцевий діагноз - цитомегаловірусний енцефаліт, ДЦП, тетрапарез, олігофронія, хронічний бронхіт з астматичним компонентом, хронічний панкреатит.

Як інвалід хлопчик був на обліку в районному управлінні соцзахисту. Коли виповнилося 18, Людмила Кацевич звернулася з проханням переоформити документи відповідно до довідки МСЕК - інвалід 1-ї А групи внаслідок психічного розладу. Синові нарахували пенсію. А матері - щомісячну компенсаційну виплату, як особі, що не працює й доглядає за неповносправним. 12 гривень. Із правом виходу на пенсію у 50 років.

Людмила Кацевич, мешканка м. Києва:

- Коли я запитала інспектора, чи неналежить мені більше ще якась допомога по психзахворюванню, на що вона мені відповіла, що мені ця допомога не належить, тому що у соціальну пенсію входить і цей вид допомоги. Соціальну пенсію для сина.

Насправді пані Людмила мала право на окрему допомогу.

Світлана Добривечір, керівник відділу з призначення допомоги управління праці та соціального захисту Святошинської райадміністрації:

- Вона надається особі, яка постійно проживає з інвалідом І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, який за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду. Ця допомога призначається з місяця подачі заяви, терміном на 6 місяців.

Цьогоріч на початку грудня Людмила Кацевич подала документи, допомогу їй нарахували. Це 1218 гривень на місяць. Але виплачують тільки з часу звернення. 

- За зверненням Кацевич Людмили Володимирівни до управління соціального захисту населення, яке надійшло 3 грудня 2014 року, допомога призначена з грудня 2014 року. Інше чинним законодавством не передбачено. Відповідно до норм чинного законодавства, для проведення виплати непризначеної допомоги за минулий період відсутні правові підстави.

Іншої думки юристи. Переконані: держава має виплатити і заборгованість. Радять іти до суду.

Ростислав Кравець, адвокат:

- Потрібно отримати і зібрати для суда відповідні довідки, які б підтверджували факт інвалідності, справку МСЕК, відповідні документи.

35 тисяч гривень. Стільки, за підрахунками киянки, їй не виплатили передбаченої законом допомоги, починаючи з жовтня 2011-го року. В управління соціального захисту наполягають: про виплату цього виду допомоги скаржниці розповідали.

Світлана Добривечір, керівник відділу з призначення допомоги управління праці та соціального захисту Святошинської райадміністрації:

- Вона до нас зверталася з 2006 року, кожних півроку вона переоформляла допомоги. Вона зверталася не до одного спеціаліста. А зверталася до всіх спеціалістів, і тим більше у нас є роз'яснення на сайтах, є оголошення. До 2012 року така допомога становила ледь більше ста гривень, коли ж розмір виплати зріс удесятеро - повідомляли всіх.

Світлана Добривечір, керівник відділу з призначення допомоги управління праці та соціального захисту Святошинської райадміністрації:

- Перевіряли, у кого є психзахворювання. І повідомляли ожержувачів допомоги. Також у неї є це повідомлення. Повідомлення зареєстроване 14 березня 2012 року. Але на даний час вона до нас не зверталася. І допомогу не оформляла. Воно надсилалося через пошту.

Пані Людмила запевняє: ні усно, ні письмово її не повідомляли. Тому жінка має намір судитися з чиновниками.

Ростислав Кравець, адвокат:

- Шанс виграти - досить великий. Інше питання - яким саме чином виконати це рішення. Коли буде державна казначейська служба робити все можливе, щоб це не зробити.

Нині в Україні допомогу, на яку розраховує киянка, отримує майже 50 тисяч людей.

Тетяна Коваль, Андрій Мартищенко, Святослав Мелешкін, Олександр Кругликов

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.