Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Чи подбає держава про Межигір'я?

27 грудня 2014, 18:18
Дата ефіру/події: Субота, 27 грудня 12:00

Ще у вересні резиденцію екс-прездиента Януковича Межигір'я повернули в державну власність. Попри те, піклуються про неї досі громадські активісти. А це 137 гектарів землі, комплекс будівель з каскадом озер і міні-зоопарк з унікальними тваринами.

Ще у вересні резиденцію екс-прездиента Януковича Межигір'я повернули в державну власність. Попри те, піклуються про неї досі громадські активісти. А це 137 гектарів землі,  комплекс будівель з каскадом озер і міні-зоопарк з унікальними тваринами. Окрім того, нині додалося проблем - через брак коштів припинили газопостачання.

Вже 10 місяців Межигір'я відкрите для простих смертних. Саме завдяки охочим дізнатися, в яких умовах жив Янукович, волонтерам вдається утримувати весь комплекс споруд і зоопарк. У тутешньому звіринці мешкає 1000 тварин. Проте грошей від екскурсій бракує. Ще влітку до Межигір'я припинили газопостачання - за несплату, заощаджувати доводиться на всьому.

Богдан Швайка, керівник зоопарку Межигір'я:

- Тварини майже не страждають, є питання, які ми вирішуємо, є проблеми із тим, що є об'єкти законсервовані: лабораторія і молочний цех, які зараз не працюють, тому що не мають статусу відповідного, але там обладнання дуже дорогостояче, яке може вийти з ладу, якщо воно замерзне, тобто це дуже прикро, ми 9 місяців утримували ці об'єкти, берегли їх для держави, а держава якось так - безвідповідально - до цього ставиться.

Нині резиденція як речовий доказ фігурує у кримінальному провадженні, розпочатому проти Віктора  Януковича. Але й досі не визначено, який державний орган повинен дбати про Межигір'я, хоча б на час розслідування. Вирішити це має Генеральна прокуратура.

Богдан Швайка, керівник зоопарку Межигір'я:

- Прокуратура тут кілька разів була, покрутила носом і втікла, вони побачили, який об'єм роботи їх тут чекає, вони розвернулися і пішли. Держава ще не визначила, яка фізична чи юридична особа є відповідальною за це питання.

Проте у ГПУ це спростовують. Старший помічник генпрокурора Яреми - Валерій Карпунцов - каже: Межигір'я передане на тимчасове зберігання Державному Агрокмбінату Пуща-Водиця.

Валерій Карпунцов, старший помічник Генерального прокурора України:

- Генеральна прокуратура не займається господарською діяльністю, не займається доглядом тварин, доглядом майна і усім іншим. Весь цей комплекс, це і споруди, і все, що знаходиться у самих спорудах, він переданий на відповідальне зберігання Науково-дослідному центру Пуща Водиця, який перебуває у сфері управління Мінагрополітики.

Та волонтери ж про це - ні сном, ні духом. Як і директор агрокомбінату Пуща-Водиця Віктор Кириченко.

Віктор Кириченко, генеральний директор ДП Науково-дослідний, виробничий агрокомбінат Пуща-Водиця:

- Я працюю на комбінаті із 25 липня поточного року, особисто мені ніхто нічого не передавав, я запитував у своїх колег, котрі працюють тут уже тривалий час - мені всі в один голос кажуть, що Межигір'я, як урядову резиденцію, агрокомбінату Пуща Водиця ніхто ніколи, ні в який спосіб не передавав.

Втім, керівник "Пущі-Водиці" пригадує: лист із ГПУ таки був, проте вимоги генпрокуратури державний агрокомбінат виконати не міг.

Віктор Кириченко, генеральний директор ДП Науково-дослідний, виробничий агрокомбінат Пуща-Водиця:

- Був лист ГПУ з приводу організації охорони Межигір'я, це був датований він, якщо я не помиляюся, серпнем цього року, на який ми дали відповідь, що ми, як агрокомбінат, не можемо організувати охорону Межигір'я по тій причині, що, по-перше, ми не знаємо, що охороняти, нам ніхто нічого не передавав. Нам дзвонять ваші колеги - питають: що по Межигір'ю? А я нічого не можу пояснити, лише тому, що ніякого відношення агрокомбінат Пуща-Водиця сьогодні не має.

Тож поки про комплекс Межигір'я, що коштує понад мільярд гривень, дбають лише громадські активісти.

Іван Блохін, Андрій Грищенко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.