Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Біометричний паспорт - черга за майбутнім

17 січня 2015, 14:17
Дата ефіру/події: Субота, 17 січня 12:00

З понеділка в Україні почали приймати документи на нові біометричні паспорти. Поки що цей документ не дає можливості виїхати за межі України без візи, та це попит не охолоджує. Черги шикуються навіть у сервісних пунктах, послуги яких додатково оплачуються.

З понеділка в Україні почали приймати документи на нові біометричні паспорти. Поки що цей документ не дає можливості виїхати за межі України без візи, та це попит не охолоджує. Черги шикуються навіть у сервісних пунктах, послуги яких  додатково оплачуються.

Новий паспорт - нові можливості. Так вважають усі, хто подає папери на біометричний документ для виїзду за кордон. Навіть черги - не перешкода.

Антоніна Ісакова, жителька Полтавської області:

- А хто знає, чи вони спадуть. Хто знає, коли воно буде. Ви знаєту, в нашій країні - це все так, не вгадаєш. Я не так сильно кваплюся, але хотілося у першій черзі отримать.

Документи на паспорти нового зразка приймають від 12 січня. Та в чергах до віконечка постояти доводилося навіть тим, хто згоден платити додатково за сервіс ДП "Документ". Такі невигоди через брак спецобладнання.

Сергій Гунько, керівник прес-служби Державної міґраційної служби України:

- Всі наші підрозділи - вони працюють, але лише 30 з них можуть працювати саме з біометричними документами. Вже у лютому місяці всі 208, понад 200 підрозділів наших будуть працювати з біометричними документами.

Загалом в Україні мають обладнати 600 місць, де фотографують, сканують відбитки пальців та підпис і відразу переводять дані у цифровий формат. Біометричний паспорт дорожчий від свого попередника. Однак чинні обидва документи.

Сергій Гунько, керівник прес-служби Державної міґраційної служби України:

- Ті паспорти, які видавалися раніше, які є на руках у громадян, вони будуть чинними до закінчення строку дії, який зазначений у документі. Вони видавалися на 10 років. Відповідно, паспорт, виданий у грудні 2014 року, буде діяти до 2024.

Про це знає пані Антоніна. Термін дії її попереднього закордонного паспорта закінчився торік. І хоча жінка планує поїздку за кордон улітку, діє на випередження.

Антоніна Ісакова, жителька Полтавської області:

- Я думаю, що він буде більш практичний, ніж такий звичайний паспорт. І якщо введуть безвізовий режим до Європи - то це буде мені зручно.

Поряд із тими, хто здає папери на новенький паспорт - отримувачі паспорта старого зразка. Документи вони подали ще торік. Тішаться: не довелося вистоювати в чергах.

Катерина Клюєва, жителька Донецької області:

- Побачивши отаку чергу, я задоволена. Бо я вже планую їхати навесні у Європу, і в мене є гарантія, того, що я поїду. Ті, хто зараз мають біометрію, у таких же умовах, як я із таким паспортом.

Біометричний паспорт не ґарантує виїзду до країн шенгенської зони без позначки посольства. Адже рішення ЄС про спрощений перетин кордону ще не ухвалено.

Євген Перебийніс, речник Міністерства закордонних справ України:

- Ми сподіваємося, що таке рішення буде прийняте у травні на Самміті східного партнерства у Ризі, але сам безвізовий режим для власників біометричних паспортів, в разі, якщо таке рішення буде прийняте у травні, може запрацювати через кілька місяців.

Перший біометричний документ дістався Президентові України, також паспорти видали кільком активістам Майдану, діячам культури та двом журналістам.

Тетяна Коваль, Олександр Кругликов

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.