Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 2 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

"Водяний" скандал у київських Бортничах

17 січня 2015, 14:50
Дата ефіру/події: Субота, 17 січня 12:00

Фекалії у воді. Цього тижня санепідемстанція з'ясувала причину масового отруєння бортничан. У питній воді, що текла з кранів, лікарі знайшли кишкову паличку й ентерококи. Забруднила воду начебто приватна каналізація. Щоправда, з труби якого двору потекли фекалії, поки не відомо.

Тим часом симптоми гострої кишкової інфекції зафіксували у майже 130 людей, більшість з яких - діти. Усім постраждалим водоканал готовий компенсувати витрати на лікування і не брати грошей за водопостачання. Міліція порушила кримінальне провадження за службове недбальство.

- Мы думали, что зубы режуться - руки во рту, слюни текут.

8-місячному малюкові стало зле ввечері. Мати відразу викликала швидку. Медики діагностували в немовляти кишкову інфекцію.

Анастасія, мати хворої дитини:

- Может быть, вода. Мы его купали, плюхал ручки, в ротик брал, скорее всего поэтому, и врачи говорят то же самое, другого быть не может.

В інфекційному відділкові аншлаг -  більше як три десятки дітей. Найменшому пацієнтові - три місяці. Усі вони з мікрорайону Бортничі, у всіх схожі симптоми.

Ольга Дзюба, керівник дитячої клінічної лікарні №2 Києва:

- Гостра кишкова інфекція неустановленої етиології. Це не зв'язано з харчовим отруєнням, діти вживали різну їжу, різноманітну.

Загалом до медиків звернулося, за різними підрахунками, до сотні бортничан. Дехто з дорослих лікується вдома, як от Оксана - вже 10-ту добу бореться з інфекцією самотужки.

Оксана, постраждала:

- Столько таблеток потратили, столько на лекарства - и ничего не помогает. До сих пор половина вон вообще не выходит, ну извините, туалет наш друг.

Люди, що занедужали, не контактували одне з одним і вживали різної їжі. Єдине спільне - пили воду з одного водогону.  

- Всі інфіковані люди мешкали в районі одного водогону, який забезпечує 8 тисяч осіб мікрорайону Бортничі.

Олег Рубан, головний санітарний лікар Києва:

- Збудник - це фекальне забруднення, зі слів мешканців, прорив каналізації був біля 50-ї артезіанської свердловини, що при великих холодах призвело до забруднення водогону.

Звідки точно взялася кишкова паличка - має з'ясувати спеціальна комісія. Тим часом постраждалі можуть розраховувати на компенсацію. Водоканал уже готовий відшкодувати витрати на лікування та не брати грошей за комірне.

Юристи ж радять усім, хто занедужав, складати колективний позов та звертатися до суду.

Антон Дикань, юрист:

- Если экспертиза подтвердит факт отравления или загрязнения воды, то есть все шансы выиграть в суде дело. Подавать заявление в милицию и в рамках уголовного дела, если будет открыто уголовное дело, открывать гражданское делопроизводство о возмещении материального и морального ущерба.

Мікрорайон Бортничі живлять три артезіанські свердловини, масив має автономний водогін. Тож мешканцям решти Києва не варто перейматися за своє здоров'я, переконують у лабораторії СЕС. Якість столичної води називають задовільною.

Юлій Жигалов, директор ДУ "Київський міський лабораторний центр Держсанепідслужби України":

- У Києві за останні 25 років у нас не було жодного такого впадку, щоб було поширення інфекції, пов'язане з водним фактором. В нових районах, врахочовуючи, що там нові труби, нові мережі, нові системи, вона по показникам більш якісна, в районах, там де старі труби, старі мережі, то там необхідно проводити ремонт, необхідно проводити заміну труб для того, щоб якість води покращилася.

Утім, навіть у нових мікрорайонах питна вода за якісними показниками відстає від європейської. Вона вдвічі жорсткіша за європейську, з часом це може провокувати хвороби.

Олексій Корнієнко, кандидат медичних наук, лікар уролог-андролог:

- Могут нарушаться обменные процесы в организме, что приводит к развитию мочесолевых и мочекаменных болезней.

Тому лікарі радять пити бутильовану чи криничну воду, або використовувати фільтри для її очищення.

Іван Блохин, Ігор Шумик

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.