Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 6 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Хворі голодують в українських лікарнях

24 січня 2015, 15:59
Дата ефіру/події: Субота, 24 січня 12:00

Перебування в лікувальних установах - справжнє випробування. У частині українських стаціонарів дієта навіть не пісна лікарняна, а зовсім безхлібна. Погані справи з харчуванням пацієнтів загалом по всій Україні. Та у столиці є заклади, де хворі навіть без чаю.

Перебування в лікувальних установах -  справжнє випробування. У частині українських стаціонарів дієта навіть не пісна лікарняна, а зовсім безхлібна. Погані справи з харчуванням пацієнтів загалом по всій Україні. Та у столиці є заклади, де хворі навіть без чаю. Замість заварки запарюють гілочки вишень, що зривають на подвір'ї.

Лікарняна дієта стала аж надто жорсткою. Про брак продуктів у медзакладах уже з місяць пишуть на форумах. Надто обговорюють столичну лікарню, знану в народі як "імені Павлова".

Та журналістів пустили. Про справи свої невтішні розповіли. На харчування одного хворого на добу торік передбачили 7 з половиною гривень. Але без води та хліба пацієнти не лишалися.

Михайло Ігнатов, заступник директора територіального медичного об'єднання "Психіатрія" в Києві:

- Допустим, если в какой-то момент не поставляеться хлеб, то доктор или завотделением идет с сумкой и покупает хлеб, и кормит больных все равно. Потому что иначе нельзя.

Нині в казанах лікарняного харчоблоку кипить суп і мліє каша. Обід буде.

- На обід у нас сьогдні буде суп гороховий і каша пшенична.

Страви вже давно пісні. Лише до каші тепер дають масло. Про смачненьке в раціоні тут згадують у минулому часі.

Любов Пироговська, дієтсестра:

- Зараз скудний, а взагалі то були і кури, і риба, і м'ясо, і пиріжки пекли. Молочні каші.

- Коли були?

- Ну вже давно були. У тому році.

На дописи про брак продуктів натрапила доброчинниця Іванна. Каже: прочитавши, жахнулася. Звернулася до медзакладу, там підтвердили - допомоги потребують.
У переліку - найнеобхідніше: городина, крупи, чай, масло.

Іванна Школьницька, керівник проектів благодійного фонду:

- За декабрь была собрана небольшая сума - 2700 грн, на которую мы закупили картошку, сахар, чай, очень необходимый чай больным и масло растительное. То, что мы передали, это при том количестве людей буквально на несколько дней.

Цьогоріч становище не змінилося. На форумі й далі обговорюють лікарняний раціон.

Михайло Ігнатов, заступник директора територіального медичного об'єднання "Психіатрія" в Києві:

- Заварки может не быть и сейчас. Потому что это, как говориться, для нас главное - это первое, это суп, овощи, масло, это каша, это молочные продукты, собственно говоря.

Торік із бюджету столиці на цей медзаклад виділили 90 мільйонів гривень. Ще півтора надали доброчинці та заробила сама "Психіатрія" - з оренди приміщень та приготування їжі іншій установі. Поки цей медзаклад працює за тимчасовим бюджетом, як і решта в столиці.

- В з'язку з тим, що бюджет міста Києва на 2015 рік знаходиться на стадії формування, надати чіткі суми, які передбачені на утримання лікувально-профілактичних закладів столиці, на даний час немає можливості.

Прийняття бюджету міста Києва планується на 29 січня 2015 року.

Проблема з харчуванням актуальна для всіх медустанов України. Шукати грошей на ліки та на їжу змушені і онкохворі.

- Дуже слабе питание, почти шо ноль. То есть есть, но цім дитя не прокормиш, тем болєє год лежать. Суп, гречка, гречка, суп. А буває, що взагалі супу немає. То єсть дитя без жидкого ж не буде.

У профільному Міністерстві про це знають, але розводять руками. Адже медичну галузь фінансують на третину від потреби, якщо порівнювати з рекомендаціями ВООЗ.

Наталя Лісневська, заступник Міністра охорони здоров'я України:

- Галузь охорони здоров'я достатньо адекватно, комфортно існує у державі, якщо фінансується на рівнфі 10% від ВВП. У нас дана цифра - приблизно 3%. Ми приблизно завжди знаходимося у цих цифрах.

У Держбюджеті на 2015 рік на охорону здоров'я передбачено 59,6 млрд грн. Це на 7% більше, ніж було торік. Ще буде субвенція - понад 46 мільярдів. Цією сумою  розпоряджатимуться на місцях.

Наталя Лісневська, заступник Міністра охорони здоров'я України:

- Це достатньо непогана сума, принаймні при тому бюджеті, який ми сьогодні маємо.

Сподіваються, що впровадження страхової медицини поліпшить справи і з харчуванням, і з лікуванням у медзакладах.

Наталя Лісневська, заступник Міністра охорони здоров'я України:

- Сьогодні ми обговорюємо, чи стаціонарна допомога буде входити у страхову медицину, чи не буде. Це просто обговорюється. Якщо буде прийняте рішення і в Законі буде закріплено, що стаціонарна  допомога входить до переліку страхових випадків, безумовно, також харчування буде входити.

Тим часом медперсонал "Психіатрії" дякує доброчинцям.

Михайло Ігнатов, заступник директора територіального медичного об'єднання "Психіатрія" в Києві:

- Мы благодарны всем тем организациям и частным лицам, и церкви между прочим, которые оказывают реальную помощь, очень большую помощь и в организации питания, и в медикаментах.

Тетяна Коваль, Святослав Мелешкин, Андрій Грищенко, Олег Мацкевич

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.