Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 19 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Підводні камені електронних квитків

7 лютого 2015, 15:17
Дата ефіру/події: Субота, 7 лютого 12:00

Мають спростити життя - натомість ускладнюють. Йдеться про електронні квитки на потяг. Пасажири, купуючи проїзний документ через Інтернет, здавалося б, убезпечують себе від крадіжки, втрати квитка чи банальної забудькуватості. Адже на вокзалі у касі завжди його можна поновити. Та виявилося, не все так просто.

У цьому на власному досвіді переконалася львів'янка Руслана Кузіч.

Минулої п'ятниці Руслана планувала виїхати зі Львова до Рівного, щоб відвідати батьків. І цього самого дня сісти на потяг до столиці. Обидва квитки на залізницю купувала через Інтернет і завчасно роздрукувала їх у касі. Дорогою до вокзалу з сумки дівчини витягли гаманець. Окрім  грошей і банківських карток, там були  квитки. Відновити їх відмовилися.  

Руслана Кузіч, пасажирка поїзда:

- Я підійшла в одну касу, спробували роздрукувати - не вийшло. В другу - теж мені відмовили. Підходила до начальника вокзалу двічі, мені теж сказали, що це неможливо. При тому, що я пояснювала ситуацію, що у мене навіть гривні немає, адже мої всі кошти разом із квитками і картками - все лишилося у злодіїв.

Не допоміг і електронний варіант квитка з персональними даними на екрані мобільного. Його разом із паспортом Руслана показувала провідниці вагона.

Руслана Кузіч, пасажирка поїзда:

- От подивіться: квиток, місце, вагон, я все знаю, але мені сказали, що це неможливо. Просто я виїхала за допомогою просто Божою, мені допомогли чужі люди.

Руслані за хвилину до відправлення подарували квиток.

Руслана Кузіч, пасажирка поїзда:

- Я тепер тримаю цей квиток, як щасливий. Я дуже вдячна тим хлопчикам, які мені цей квиток подарували. Просто дали в руки і сказали: їдьте.

Ми попросили "Укрзалізницю" прокоментувати цей випадок та розтлумачити, як діяти пасажиру, якщо він втратив роздрукований електронний квиток. Нам відповіли лише письмово.

- За зверненням пасажира у квиткову касу, залізниця забезпечує роздруківку електронного проїзного  документа на паперовому носії або на бланку встановленого зразка.
На бланку встановленого зразка посадочний документ друкується лише раз, його повторний друк неможливий, на паперовому носії - необмежену кількість разів. Кузіч Руслані його роздрукували на бланку.

Чому пасажирці не роздрукували квиток у касі Львівського вокзалу на звичайному папері? Так само незрозуміло, чому квиток, який на бланку можна роздрукувати лише раз, без проблем відновили у Рівному.

Руслана Кузіч, пасажирка поїзда:

- Я підійшла в касу, пояснила ситуацію, що я вже друкувала його і ніби-то у Львові база не давала його роздрукувати, але попросила, щоб вони ще спробували у цій касі. І спробували, і дійсно вийшло роздрукувати.

Електронні квитки - популярні серед пасажирів. Вони впевнені: так економлять час, бо не стоять у чергах.

Ігор Шинкаренко, пасажир:

- Заказал себе место. Пришел, распечатал, денег не надо - все заплатил, электронной картой.

Не відмовляються від сервісу і ті, хто мав неприємний досвід.

Самір Джафаров, пасажир:

- Были иногда сбои: не вписывали код, приходилось связываться с сайтом, который мне выдавал этот электронный билет. А в принципе это горазда удобней, не нужно стоять в очередях. Было бы еще удобней, если бы сервис работал как в аэропортах: пришел с паспортом, показал паспорт, и все, и прошел.

До пред'явлення лише паспорта поки що не дійшло. Втім, пасажиру, виявляється, достатньо показати квиток із QR-кодом на екрані гаджета.

- Його можна надати для зчитування провіднику на екрані електронного пристрою (на телефоні, смартфоні або на планшеті). Якщо зчитати QR-код неможливо, то дані електронного квитка провідник самостійно може ввести у зчитувальний пристрій, чи перевірити за відомістю електронних квитків.

Та більшість пасажирів про це не знають.

Ігор Шинкаренко, пасажир:

- Я думаю, скоро должно быть приложение на Андроид, чтоб вообще это было еще проще. 

Щодо неприємної ситуації на вокзалі у Львові, через нас пасажирці запропонували надіслати листа і в конверт вкласти паперові версії електронних квитків. Лише за цієї умови проведуть службове розслідування.

Тетяна Коваль, Вікторія Балицька, Микола Заярнюк, Олексій Соловей

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Якась дурня, могла сама роздрукувати з mail і взагалі скільки користувався показував на смартфоні
Miles Lux 28.12.2017, 00:35 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.