Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 3 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Свобода пересування та мобілізація - чи сумісні?

7 лютого 2015, 15:28
Дата ефіру/події: Субота, 7 лютого 12:00

Перший етап четвертої хвилі мобілізації закінчився. До лав армії набрали понад 49 тисяч українців. Інших військовозобов'язаних спантеличили новиною - виїзд за кордон неможливий без довідки з військкомату. Навіть більше - пересування між областями необхідно погоджувати з військовим комісаром.

- Призывники, которые подпадают под призыв, должны для выезда за границу представлять справку, это как вспомогательное для того, чтобы мы могли понимать причину выезда за границу.

- Не только те, кто получил повестку?

- Естественно.

Саме ці слова міністра оборони України - Степана Полторака - викликали шалений резонанс. Своє слово сказали і юристи - вимагати дозвіл військоммату для пересування військовозобов'язаного, але ще не призваного до армії громадянина України, антиконституційно.

Уже згодом у Генштабі уточнили - заяву міністра просто невірно трактували. Йшлося про необхідність військовозобов'язаних повідомляти про зміну постійного місця проживання, а не про виїзд за межі країни чи області, приміром, у відпустку.

Володимир Талалай, заступник керівника управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу:

- На сьогоднішній день діє норма вільного пересування громадянина України, як по території України, так і за її межі. Ніяких особливих обмежень для громадян немає. Неточно була викладена інформація щодо зміни місця проживання. Є вимога до військовозобов'язаних протягом десяти днів повідомляти військовий комісаріат про зміну свого місця проживання.

У будь-якому разі, їздити за кордон, як і мандрувати територією нашої держави, військовозобов'язані українці поки що можуть вільно. Так буде до введення воєнного стану або внесення відповідних змін до законодавства.

Ганна Маляр, юрист:

- Конституцією України чітко встановлено, що наші громадяни користуються правом вільного пересування, як по території України, так і за межі України. У нас депутати не несуть відповідальність за зміст прийнятих законів, тому, я думаю, що вони за бажанням і Конституцію можуть змінити, але за великим рахунком, якщо в країні не оголошено якийсь спеціальний правовий режим, такий приміром, як воєнний стан, то просто будуть порушені фундаментальні права людини.

Іван Блохін, Олексій Соловей, Олег Мацкевич

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.