Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 7 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

УБОЗу більше не буде

14 лютого 2015, 14:43
Дата ефіру/події: Субота, 14 лютого 12:00

Управління, яке створили на початку 90-х для боротьби з криміналітетом, ліквідувала Верховна рада. Парламентарі кажуть - підрозділ був "міліцією в міліції" - з особливим статусом та занадто широкими повноваженнями для керівників.

Управління, яке створили на початку 90-х для боротьби з криміналітетом, ліквідувала Верховна рада. Парламентарі кажуть - підрозділ був "міліцією в міліції" -  з особливим статусом та занадто широкими повноваженнями для  керівників. Самі ж УБОЗівці ліквідацію вважають помилкою.

Це оперативне відео затримання банди, що чинила розбої, грабунки та незаконно утримувала людей. Таке собі приватне підприємство з вибивання боргів. Операцію проводив столичний УБОЗ. Cпецпідрозділ у боротьбі з організованою злочинністю cтворили на початку 90-х - для боротьби з добре організованим криміналітетом.

Олександр Наумов, ветеран органів внутрішніх справ:

- Если вспомнить те исторические года, это постоянные расстрелы, перестрелки, разборки, похищения людей, рекет, отжатие бизнеса, и в противовес этому было создано специальное подразделение.

Утім, нині МВС вирішило ліквідувати УБОЗ. Парламент ухвалює відповідний законопроект майже без обговорення. Кажуть - це частина міліційної реформи. 

Юрій Луценко, народний депутат України:

- УБОЗ був славним, героїчним і переможним, коли він був 6-м управлінням карного розшуку. А коли він, коли його керівництво добилося для себе небачених пільг у вигляді спеціального першого зама, своєї прослушки, своєї наружки, своїх інших пільг, на жаль, опера перемогли бандитів, а генерали УБОЗу зайняли їхнє місце.

Оперативників обіцяють перевести до інших підрозділів, утім, скількох і куди саме, в законі не прописали.

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України:

- У нас є прагенння, щоб кожен працівник УБОЗу, який дійсно боровся і бореться з бандитизмом, знайшов себе в составе криминального блока, криминального розыска. Повернувся туда, звідки він вийшов. Все будет с ними нормально, не переживайте.

Самі ж УБОЗівці називають ліквідацію свого підрозділу помилкою. Мовляв, не подобалися керівники - можна було їх замінити, мали забагато повноважень - треба було частину забрати. Головне питання в іншому - хто зможе повністю перебрати на себе роботу УБОЗівців. Карний розшук навряд чи впорається, кажуть працівники ліквідованого управління.

Співробітник ГУБОЗ:

- Они даже если бы и хотели заниматься такими преступлениями, то есть глубокими разработками, разработками больших групп, групп с транснациональными связями, они физически это не смогут, не успеют, у них на это не будет времени. Подразделения, они занимаются раскрытием преступлений, и у них каждый день идет огромный вал заявлений, сообщений, преступлений, на которые они выезжают.

Однією з причин розформування УБОЗу є його особливий статус в МВС, а ще - страх із боку високопосадовців - кажуть оперативники.

Співробітник ГУБОЗ:

- Вы посмотрите последние задержания: как не прокурор, так судья, как не судья, так замминистра, это реальные дела и реальная работа. Как мне кажется, одной из причин, почему разформировали, является: потому что эту структуру действительно боялись, боялись начиная от бандитов, которые уже отмечают и празднуют решение ВР, и заканчивая теми же судьями.

Сам підрозділ нараховує нині 3,5 тисячі. Чи вдасться зберегти найліпших із них, а також багаторічні аґентурні напрацювання, в нині розформованому УБОЗі не знають.

Олександр Наумов, ветеран органів внутрішніх справ:

- Возникает вопрос теперь, что делать с этими людьми. которые работают в УБОП, или они переходят в другое подразделение, или же, имея богатый опыт оперативно-розыскной деятельности, они пополнят ряды коммерческих структур, а может быть, и пополнят ряды тех, кто находится с другой стороны борьбы с преступностью.

Ірина Винокурова, Андрій Грищенко, Денис Голиков, Олександр Храпач

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Ремень рулит, мы тебя узнали.
УБОП 16.02.2015, 18:44 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.