Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 27 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Створення Антикорупційного Бюро все ближче

14 лютого 2015, 15:22
Дата ефіру/події: Субота, 14 лютого 12:00

Народні обранці зробили ще один крок до створення антикорупційного бюро. Ухваливши зміни до відповідного закону. Вони стосуються призначення і звільнення голови бюро. А також процедури конфіскації майна чиновників.

В українському парламенті знову чубляться депутати. Цього разу через корупцію. Єгор Соболев побився з Вадимом Івченком. Чубанину влаштували через закон, що пропонує віддати місцевим депутатам право змінювати цільове призначення землі й роздавати ділянки за межами населених пунктів. Єгор Соболев назвав його корупційним.

Утім, у стінах Верховної Ради з корупцією боролися і в інший спосіб. Хоч і з затримкою, але парламентарям удалося ухвалити зміни до закону про Антикорупційне Бюро. Щоправда, спочатку це питання не потрапило навіть до порядку денного.

За зміни таки проголосували. Проте громадські активісти зазначають - недоліки усунули не всі. Зокрема, директор бюра надто залежатиме від керівництва держави.
До речі, охочих очолити Антикорупційне - понад півтори сотні. Той, кого оберуть, муситиме викорінювати продажність із надзвуковою швидкістю, адже корупція заважає втілювати якісні реформи.

Михайло Бесараб, політолог:

- Скільки б ми не говорили про нагальні та актуальні реформи, які чекають на Україну, доки ми не почнемо реалізовувати основну антикорупційну реформу, рух у всіх інших напрямках буде, на жаль для нас, обмеженим. Не може бути антикорупційної оази в наскрізь корумпованій державі.

Претензії до повноважень і складу Антикорупційного бюра має Генпрокуратура. На Різницькій переконують - не можна, щоби з корупцією, хоч і на найвищому рівні, боролася лише одна структура. До того ж, сумніваються в професійності майбутніх колег.

Віктор Чечерський, заступник керівника відділу захисту фінансово-економічних інтересів держави ГПУ:

- Там пропонується взяти молодих спеціалістів, які будуть розслідувати справи самої складної категорії в державі. Зможуть вони це зробити? Вже зараз народні депутати подали пропозиції, якими пропонується позбавити права прокурорів і службу безпеки складати протоколи про корупцію, а це по статистиці - 3\4 усіх протоколів, і самі складні протоколи.

Нагадаю, антикорупційне бюро має запрацювати вже цього року, але спочатку слідчі нового органу матимуть шість місяців на стажування. Завдання мінімум - посунути нашу державу з ганебного 142 місця у світі за рівнем корупції.

Іван Блохин, Денис Голиков

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.