Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 7 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Курс валют - які перспективи?

14 лютого 2015, 15:42
Дата ефіру/події: Субота, 14 лютого 12:00

У Києві, Сумах, Черкасах та Чернівцях ховали гривню. Такі акції влаштували, протестуючи проти стрімкого падіння нацвалюти. Після того, як минулого тижня Нацбанк припинив диктувати офіційний курс, його встановлюють відповідно до попиту й пропозиції.

І за цей час долар подорожчав майже на 10 гривень. Хоч валюту і відпустили, це не вплинуло на чорний ринок. Люди продають та купують долари та євро, як і раніше. Порушують закон, а часом ще й стають при цьому жертвами шахраїв.

Мав упасти - натомість зростає. Курс і далі демонструє свою незалежність від посадовців-фінансистів. Тиждень тому керівниця Нацбанку заявила про припинення щоденних валютних аукціонів із відмовою від індикативного курсу гривні. Тобто співвідношення вартості нацвалюти до долара визначають банки на підставі попиту та пропонування. Це мало би стабілізувати курс, готівкова інвалюта повинна була з'явитися в продажу, а тіньовий ринок - зникнути.

Олександр Савченко, колишній заступник голови Національного банку України:

- Злочинно переходити навіть до вільного курсоутворення, якщо ми не вибрали інший якір стабілізації фінсистеми. Таким якорем може бути, окрім курса, стабільність цін, щоб ціни не росли, і тоді люди простять і курс, якщо ціни будуть триматися, наприклад, в межах 10% на цей рік, а потім з тенденцією до зниження.

Стабілізація не вдалася, пояснює Олександр Савченко, бо як було три валютних ринки, так вони й залишилися. Банки, наближені до реґулятора, решта фінустанов. Третій ринок - малий і середній бізнес і звичайні українці.

Олександр Савченко, колишній заступник голови Національного банку України:

- Дуже хороший заробіток для людей, структур, які втянуті в цей валютний процес. Так от за заявою, що ми з цим покінчуємо і маємо жити правильно і чесно, нічого не відбулося.

У банках залишаються найболючіші обмеження: зняття валютних депозитів та купівля іноземних грошей на суму більше ніж 3 тисячі гривень. Винахідливі українці в інтернеті шукають товаришів у нещасті: свої депозити пропонують обміняти на кредити. Продають і купують закордонні гроші.

- Я звонил, узнавал, узнавал. Ни в одном банке не продают доллар. Ни одного доллара невозможно купить. Мне просто надо долг отдать человеку, я брал в долларах, и поэтому мне надо купить доллар, отдать до конца месяца. А в банках купить его невозможно.

Схожих історій чимало. Але серед користувачів є й такі, що заробляють на курсі. Незалежно від мети: заробити, чи віддати позичене, всі вони - злочинці.

Ростислав Кравець, адвокат:

- Для здійснення цих валютних операцій, для обміну валют потрібно мати ліцензіюю НБУ, якої немає. Відповідно, цих осіб, у тому числі і вас, які здійснюють обмін валют, можна буде притягнути навіть до кримінальної відповідальності.

Це може бути і штраф, і позбавлення волі. Є й інший варіант - утрата всіх заощаджень. Так днями сталося з киянином. В інтернеті він знайшов клієнта, готового купити 38 тисяч доларів. Коли чоловіки зустрілися, власника "зелених" ошукали.

Чоловік, із яким ми стелефонувалися через сайт, із Кременчука. Він знає і про небезпеку, і про порушення закону, але іншого виходу не вбачає. До діалогу з правоохоронцями - готовий.

- Хай дзвонять, без проблем. Я им скажу то же самое, что и вам. Они сами это прекрасно понимают. Пусть скажут, где купить, и я не буду покупать его на сайте, я буду покупатть в Украине, если у нас хорошое госсударство - пускай скажут, где купить.

Ми пішли шукати зелених до столичного обмінника. Знайшли. Ба, більше - тут готові продати в одні руки суму, яка в 4 з половиною рази перевищує обмеження НБУ.

- А є долари купити?

- Есть.

- А можна стільки, скільки потрібно?

- Сколько вам нужно?

- 500.

- Курс получаеться + пенионный фонд. Вы знаете?

- Це скільки ще буде?

- Ще + 52 гривні на 100 доларах.

- Ага, на 100 доларах. Але можна купити 500, да?

Це 13 тисяч 250 гривень. Така оборудка дає підстави позбавити обмінник ліцензії.

Але долари можуть коштувати і вдвічі менше. Фінансист запевняє: гривня має всі шанси до ревальвації. Умови для розвитку сприятливі, як ніколи. Ціни на нафту й газ падають, ринок ЄС відкритий, Україні надають фінансову допомогу. Перше завдання реґулятора - зацікавити експортерів обміняти валюту на гривню.

Олександр Савченко, колишній заступник голови Національного банку України:

- Так ми робили в 2008-9 роках, коли було теж зашкалювання валюти там 10 і 12, а рішучими діями повернули, вона відкотилась до 8, а потім іще до 7,5. Але тоді криза була набагато більш глобальна - світова криза, ніхто нам не допомагав.

Якщо становище розвернути на 180 градусів - уже за кілька місяців долар коштуватиме 18-17 гривень, а до кінця року - 15-14 з тенденцією до зниження. Якщо ж монетарна політика залишиться нинішньою - курс стрибне і до 30 гривень за долар, уважає експерт.

Відтак роботи правоохоронцям додасться - пропонувань на сайтах обміну іноземних грошей більшатиме, процвітатимуть нелеґальні валютні п'ятачки. А професія міняйлів залишатиметься популярною.

Тетяна Коваль, Олександр Страдійчук, Святослав Мелешкин

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Комментарий удален

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.