Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 3 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Поранені герої Майдану потребують і пам'яті, і допомоги

21 лютого 2015, 21:29
Дата ефіру/події: Субота, 21 лютого 12:00

Офіційно 106-ро людей віддали свої життя за краще майбутнє України. Найбільше полягло 18-го та 20-го лютого на вулицях Грушевського, Інститутській, Європейській площі. За три місяці мирних протестів лише у Києві були тисячі поранених.

Їх лікували в українських та закордонних клініках. Поставили на ноги не усіх, дехто й досі потребує допомоги.

Залита кров'ю торік вулиця Інститутська. Нині ходити тут безпечно. А 12 місяців тому за цими клумбами, деревами, стовпами ховалися мітингувальники. Про розстріли не дають забути сліди від куль. На згадку  про загиблих - хрест та фото з квітами. Вони віддали свої життя, щоб Україна стала справді демократичною та європейською.

На волосині від смерті був киянин Віктор Орленко. Торік 18 лютого дістав вогнепальне поранення в голову. Ввечері після роботи батько двох дітей поїхав у центр протестів шукати 19-річного сина. Дружина наче передчувала біду - бачила напередодні лихий сон.  

Галина Орленко, дружина пораненого:

- Дочка казала: мама, ти так другий раз і чоловіка наче крізь землю бачиш, а тут дочка говорить: мама, щось не спрацювало. Недогледіли. Та хто там на той період когось глядів. Туди всі йшли, ніхто ні прощо не думав, усі йшли, щоб тільки в країні щось змінити.

Пані Галина вже рік не відходить від чоловіка. Віктора Орленка після поранення оперували найкращі фахівці київського Інституту нейрохірургії. У березні після того, як 53-річний Віктор упав у кому, постраждалого транспортували до відомої берлінської клініки "Шаріте". Втішних прогнозів німецькі лікарі не давали, але диво сталося.

Галина Орленко, дружина пораненого:

- Розмовляв, шуткував там. І їв по-трошку. Ну втомлювався, знаєте, як маленька дитина: поїв і засипає, такий довольний.

Точної вартості лікування та реабілітації пані Галина не знає. Дорогі рахунки оплачували благодійники. Серед них начебто був і український фонд. Про це розповіли німецькі волонтери, коли пояснили, чому більше не можуть фінансувати реабілітацію Віктора. За кілька тижнів після повернення до України стан пораненого на Майдані погіршився: він перестав їсти, не розмовляє і лише іноді розплющує очі. Однак благодійний фонд, який частково платив за лікування у Німеччині, на батьківщині про Віктора забув.

Галина Орленко, дружина пораненого:

- Людська допомога. І тримаємося ми ось уже завдяки тільки людям.

Олександр Кононюк, завідувач відділення Київської міської клінічної лікарні:

- Нуждается на сегодняшний день в достаточно дорогом, давайте честно и откровенно говорить, в дорогом лечении и дорогой реабилитации. И не все, что мы бы хотели в наших условиях совершить в плане лечебных мероприятий, не все у нас, может быть, и получается.

На Майдані за краще майбутнє України починаючи з 30 листопада 2013-го року віддали життя 106 протестувальників, поранених - в десятки разів більше. Понад півсотні досі залишається зниклими безвісти.

На Водохреще біля ніг Олександра Клименка вибухнула граната.

Олександр Клименко, фотокореспондент:

- Так воно залетіло, тут розрізали, але тут не заживає і не заживає. На погоду болить, так я відчуваю. Ну...

А це фото уламків, які витягли з ноги чоловіка.

Олександр Клименко, фотокореспондент:

- Оця штука десь отака.

Військовий фотожурналіст за 20 років кількадесят разів їздив до гарячих точок. Та вперше був поранений торік в Україні. А ще його ледь не затримали як організатора заворушення.

Олександр Клименко, фотокореспондент:

- Це 19-го мене поранили, 20-го ввечері мені десь о 8-й дзвонить телефон, представляється чоловік, що він з райвідділу міліції Дарницького, і що я такий-то такий-то, і що ви зареєстровані як організатор масових заворушень. В Дарницькму суді було багато людей судили і зразу їх садили. Судили та й садили.

За місяць ситуація змінилася - з підозрюваного Олександр став свідком.

Олександр Клименко, фотокореспондент:

- Революція перемогла, Янукович втік, мені дзвонять і вже зовсім іншим тоном говорять, що ви постраждали, ми вас запрошуємо, бо прокуратура робить розслідування, як там били журналістів, знущалися над ними.

Щоправда, з весни Олександр жодних новин від слідчого не чув.

Рідні Віктора Орленка сподіваються почути інші новини. Чи знайшли кошти, викрадені з банківської картки, куди люди жертвували на лікування чоловіка. Поки ж сім'я майданівця вкотре звертається до небайдужих про допомогу. Щоб жити, Віктору щодня потрібні дорогі препарати. І дружина, і діти вірять: світ не без добрих людей. І їхній герой обов'язково повернеться додому.

Галина Орленко, дружина пораненого:

- Щас говорим, що нам там сусіди в селі, бабушка з дєдушкою, город виорали восени, то треба якось, шоб поїхать на город. Ми його підбадьорюємо. Хоч я кажу, що ми все візьмемо на себе. Аби тільки поправився.

Тетяна Коваль, Олександр Стратійчук, Святослав Мелешкін, Андрій Мартищенко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.