Нагадати пароль | Реєстрація
Середа, 1 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Зброя із зони АТО - страшна небезпека для України

7 березня 2015, 16:30
Дата ефіру/події: Субота, 7 березня 12:00

В Україні зросла кількість злочинів із застосуванням вогнепальної зброї. Торік подібних випадків було зареєстровано вчетверо більше, аніж 2013-го. Тенденція зберігається і цьогоріч - від серпня 2014-го за підозрою у незаконному обігу зброї затримано близько двох тисяч осіб.

Грантомети, автомати та гранати здебільшого надходять із зони АТО. Що роблять правоохоронці, аби перекрити шляхи ввезення небезпечних знарядь?

Придбати нелегальну зброю ще кілька років тому могли або кримінальники, або люди із відповідними зв'язками. Нині ситуація змінилася. Подібні пропозиції можна знайти навіть у
інтернеті.

- У зоні АТО дуже багато покинутої зброї. Лише з Дебальцевого вивіз понад 30 автоматів, кілька десятків гранат. Ніхто тут обліку не веде. Зброя з Донбасу дешевша, ніж на мирній території.

Кількість незаконної зброї у населення зросла, відзначають правоохоронці. Боєприпаси вилучають ледь не щодня.

Юлія Мусташ, керівник відділу ГУ міліції Києва:

- По місту зараз дуже багато зброї, і скільки б ми не намагалися боротися, на жаль, менше її не стає, тому що її постійно намагються завезти. Ось нещодавно, буквально вчора було, затримано двох людей, у яких були гранати.

Спробу збуту великої партії зброї виявили у Дніпропетровську. Вісімнадцять гранатометів, сімнадцять гранат, пістолет та двісті тридцять набоїв - такий арсенал вилучили у 42-річного мешканця міста Верхньодніпровська. Все це чоловік безперешкодно привіз із зони АТО. Затриманий запевняє: мав шляхетну мету - презентувати зброю новобранцям одного з військових містечок. Мовляв, під час навчань хлопці про гранатомети хіба що чують, але в руках не тримають.

Підозрюваний:

- Продажи не было. Оружием торговать это грех большой. Я волонтёр. Туда отвёз людям ну броники, разгрузки, продукты питания. Ну а обратно получилось, что, думаю, сделаю ребятам сюрприз - дам потренироваться.

Втім, правоохоронці вбачають у діях затриманого інше.

Сергій Бухінник, заступник керівника відділу Дніпропетровського МУ міліції:

- Каждое наименование этого вооружения имеет свою цену здесь у нас, в Днепропетровске. Ну и, к сожалению, имеет своего покупателя на сегодняшний день.

- Скажите, пожалуйста, за какую цену пытался сбыть?

- Ну самая простая вещь - от четырёх тысяч гривен. 

Водночас не заперечують - небезпечний арсенал ввозять на мирну територію і як сувеніри. Волонтери або самі військовослужбовці, які повертаються додому на ротацію.

Микола Жукович, керівник відділу ГУ міліції Київської області:

- Часто вони беруть з собою в якості сувенірів. В більшості випадків знаходиться зброя у волонтерів, ті, які їдуть туди, в зону АТО, і везуть продукти харчування чи інші речі, а назад вертаються і везуть валізи, які дали ці бійці і попросили передати додому рідним, і кажуть - ми не знаємо, що в цих валізах, ми не знаємо, що там може бути.

Наслідки таких подарунків можуть стати фатальними. Так, кілька тижнів тому до школи на Чернігівщині волонтер передав гранатомети - як музейні експонати. Вбивчий механізм вибухнув, коли його роздивлялася працівниця навчального закладу. Жінка загинула.

Боротися із розповсюдженням нелегальної зброї правоохоронцям складно, адже перевіряти кожен підозрілий автомобіль чи людину - неможливо, не вистачає ресурсів. Наприклад, лише на Київщині функціонують сім стаціонарних блокпостів, але міліціонери наголошують - значний обсяг роботи припадає також на мобільні групи, які курсують другорядними дорогами.

Сергій Бондаренко, заступник начальника ГУМВС України в Київській області:

- Максимально намагаємося забезпечити сучасними методами виявлення правопорушників, тобто підключені бази даних Армор, бази даних по автомобілях, які в угоні.

У разі виявлення правохоронці негайно вилучають зброю, відправляють на експертизу, а потім обов'язково знищують, адже не можна гарантувати її надійність в майбутньому.
Проти тих, хто ризикує перевозити і зберігати смертельний арсенал, відкривають кримінальні провадження, їм загрожує від від 3 до 7 років позбавлення волі.

Іван Блохін, Олександр Стратійчук

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.