Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 6 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Як не втратити зайвих грошей за кордоном

7 березня 2015, 18:15
Дата ефіру/події: Субота, 7 березня 12:00

Купувала за одну суму - з картки зняли іншу. Останнім часом українці скаржаться - несуть додаткові втрати, коли розраховуються банківською картою в іноземних інтернет-крамницях чи за кордоном.

Купувала за одну суму - з картки зняли іншу. Останнім часом українці скаржаться - несуть додаткові втрати, коли розраховуються банківською картою  в іноземних інтернет-крамницях чи за кордоном. І різниця між вартістю та списаною сумою відчутна. У банках запевняють - шахрайства тут жодного.

Здешевіла українська гривня вражає ще більше при розрахунку банківською карткою за кордоном або он-лайн за товар у іноземному магазині. За яким курсом відбудеться конвертація та які ще додаткові платежі доведеться сплатити, більшість українців не знає. За ці черевички власниця заплатила на третину більше. Італійське взуття в іноземній інтернет-крамниці коштувало 120 Євро - зі знижкою 50 %.

Вікторія Попович, мешканка м.Києва:

- Но так как я рассчтывалась гривней, то пришлось считать по расчетному курсу банка, и этот курс тогда был, когда курс был 18, у меня этот курс был 24 грн за 1 Евро, и таким образом туфли, которые стоили 120 Евро, вышли 3 тыс грн.

Не знала про додаткові витрати при знятті валюти за кордоном і Ольга. Перед новим роком разом із коханим полетіла на відпочинок до Єгипту.

Ольга Мелюзина, мешканка м.Києва:

- Ми переплатили десь за тисячу гривень. Знімали готівку з банкомата, ми 2 чи 3 раз знімали, і в одному рахували по 21 гривні, в іншому - 23 гривні.

Це тоді, коли курс НБУ коливався від 15,66 гривень до 15,85 за долар.

Розраховуючись гривневою карткою, майте на увазі - заплатити доведеться ще й за конвертацію валюти та банківські послуги. Також додаткові платежі залежать від того, яка у вас картка - Visa чи Mastercard. Та й факт придбання сьогодні не означає негайного списання грошей із рахунка. Зазвичай це відбувається протягом 3-4 днів.

Наталя Павленко, заступник керівника реґіонального відділу банку-члена Незалежної асоціації банків України:

- Когда в банк попадает авторизационный документ, или финансовый документ так называемый, который предоставляет банку право отправить, провести платеж непосредственно с платежной системы, со своего счета. И тогда курс уже изменился.

Знімаючи гроші за кордоном, варто теж пам'ятати, що це платна послуга.

Наталя Павленко, заступник керівника реґіонального відділу банку-члена Незалежної асоціації банків України:

- Всегда тарифы любого банка, в банке снятие дороже, чем в банкомате. В банкоматах дешевле. 

Скоротити додаткові витрати реально. Потрібно лише перед поїздкою подбати про валютну картку.

Олександр Ткачов, керівник відділу інвестиційного аналізу консалтинґової компанії:

- Если 15 тыс грн у нас траты, стоимость карточки 150 грн. 150 грн - это 1% как раз от суммы.

Зараховуючи валюту на картку, доведеться заплатити ще 2% до пенсійного фонду. Зібралися до доларової країни - подбайте про картку Віза, до Єврозони - Мастеркард. Аби не платити вдруге за конвертацію доларів у євро або ж навпаки.

Наталя Павленко, заступник керівника реґіонального відділу банку-члена Незалежної асоціації банків України:

- Непосредственно рассчитываясь карточкой за границей, евровой карточкой, например, в еврозоне, никаких потерь не будете нести в принципе. При расчете в терминалах, точно так же в он-лайн мереже, валюта расчета и валюта вашей карточки совпадает и потерь никаких нету.

Плануєте поїздку до країни із власною валютою - ліпше мати Візу. Бо всі рівняються на зеленого. Не втратити на додаткових платежах допоможуть і дорожні чеки.

Олександр Ткачов, керівник відділу інвестиційного аналізу консалтинґової компанії:

- Как у нас это не сильно развито, в Украине тревел-чеки не в каждом отеле, заведении принимаються, а вот если мы берем Европу, Северную Америку, то там вот эта опция расчета более развита. И можна заменять часть расчетов тревел-чеками.

Щоб не витрачати зайвого за кордоном, перед поїздкою ліпше відвідати банк і дізнатися точну вартість послуг фінустанови. Та й готівки в гаманці ніхто не скасовував.

Тетяна Коваль, Андрій Грищенко, Олег Мацкевич

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.