Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 4 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

На що варто звертати увагу, перш ніж жертвувати волонтерам

16 березня 2015, 17:34
Дата ефіру/події: Субота, 14 березня 12:00

Псевдоволонтерів затримали правоохоронці у столиці. Чоловіки збирали гроші начебто для бійців АТО, а насправді забирали собі. І таких "доброчинців" по всій Україні чимало. Справжні волонтери закликають українців бути пильними, аби не збагачувати шахраїв.

Харківського псевдоволонтера, що збагатився на 100 тисяч гривень, затримали столичні правоохоронці. Шахрай ховався за  шляхетною метою - мовляв, збирає гроші для учасників АТО. Утім, витрачав їх на власні потреби.

- Человек с этих денег, которые собирались на карточку на АТО, человек с этой карточкой посещал магазины возле себя, с этой карты за деньги, собраные для АТО, он покупал себе продукты питания.

Ця жінка - волонтерка - проходить у справі як свідок. Каже - нахабство колеги вражає. Адже він використовував і тих, із ким пліч-о-пліч збирав гроші. Однієї ночі зателефонував начебто з полону - просив колег терміново переказати 20 тисяч гривень за своє звільнення.

- Он поехал с семьей, отдохнул за границу как раз в тот период, когда он якобы был в плену.

На той час міліція вже стежила за чоловіком: перевіряли рух на рахунку, допитували небайдужих, які робили перекази.

Олена Василяка, помічник керівника Дніпрoвського РУ міліції Києва:

- На даний час доказова база зібрана в повному обсязі, повідомлено про підозру за частинами первої та другої статті 190 крим. кодексу України - це шахрайство, санкція передбачає покарання у вигляді покарання на строк до 3 років, долю визначить суд.

Справа іншого псевдо-волонтера вже у суді. Киянин прибрав до рук 60 тисяч гривень. Гроші збирав для бійців АТО, але лише на словах.

Сергій Павлик, старший прокурор прокуратури Дніпровського району:

- В основному він витрачав на ігрові автомати. В принципі на якісь ігри, на придбання якихось речей і так далі, тобто на власні потреби.

До того ж чоловік мав постійний заробіток - менеджерував. Після затримання визнав вину та повернув половину видуреного. До правоохоронців звернулися самі доброчинці.

Сергій Павлик, старший прокурор прокуратури Дніпровського району:

- Підозрюваний не зміг надати належних доказів, відповідних пояснень, чи витрачав, чи ні, чи фотографій, чи будь-чого, що свідчило про те, що він дійсно здійснював волонтерську діяльність.

Переказувати гроші лише тим, кого знаєте особисто, закликають волонтери, що заслужили довіри. Якщо таких нема - радять іти до офісу й знайомитися. Віталій Дейнеко з проекту  "Повернись живим" розповідає - зібрали 39 мільйонів гривень. Усе витрачене мають чим підтвердити. Переконатися в порядності волонтерів допоможуть документи - витяги щодо зарахованих грошей із банку, накладні з витрат та акти приймання-передавання допомоги. І точна інформація - кому й на що збирають.

Віталій Дейнеко, координатор доброчинного проекту "Повернись живим":

- Що було куплено, кому було куплено, за якою ціною і в якій кількості. Якщо ви можете це контролювати, то ви вже, відповідно, ви вже розумієте, що немає ігор з цінами, що справді купляється по найнижчим цінам і там, де треба, і це робиться правильно.

Не вірте самим лише фото-звітам, наголошує Віталій. Бо вони можуть бути фальшивими. Затриманий у Києві харків'янин теж переконливо звітував про допомогу. На допиті чоловік зізнався: спершу справді допомагав. Але згодом - спокусився.

Затриманий:

- Суммы денег в начале тоже доходили до нужных людей, на 1 этапе. Когда суммы стали большими, появился соблазн деньги тратить на себя.

Небайдужим радять не соромитися й завжди розпитувати деталі у волонтерів.

Віталій Дейнеко, координатор доброчинного проекту "Повернись живим":

- Зазвичай шахраї не знають деталей. Вони знають якісь загальні фрази: потрібна операція в Германії. Німеччина велика, і операцій там роблять багато, в тому числі і пластичні...

А ще варто добре подумати, перш ніж кинути навіть кілька гривень до прозорих скриньок.

Віталій Дейнеко, координатор доброчинного проекту "Повернись живим":

- Жодна волонетрська організація не проводить акції з кешбоксами - це все чисто шахрайство. Коли перед тобою стоїть людина з коробочкою, тобі якось незручно відмовити, але правильний хід - сказати ні цій людині. Піти, знайти перевірених людей, яким ви можете довіряти.

Адже тільки жертвуючи перевіреним волонтерам, можна бути певним, що допомога дійшла адресата.

Тетяна Коваль, Ігор Шумик, Олег Мацкевич

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.