Нагадати пароль | Реєстрація
Вівторок, 30 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Основи самозахисту від вуличних злодіїв

21 березня 2015, 15:14
Дата ефіру/події: Субота, 21 березня 12:00

Кишенькові крадії та грабіжники полюють ще активніше. Лише у столиці з початку року жертвами вуличних грабіжників стали понад вісім тисяч киян. Ще дві тисячі обібрали крадії, що орудують у транспорті та на базарах.

Невтішна статистика розкриттів - на рівні кількох відсотків - вкотре нагадує: цілість речей залежить перш за все від власника. Як уберегти гаманця, телефона, а найголовніше - життя?

Більше тисячі лайків, майже стільки ж перепостів та близько півтори сотні коментарів. Це історія про затриманого на Оболоні грабіжника. Він намагався відібрати у жертви сумку й телефон. Втрутилися свідки. Замість здобичі зловмисник дістав стусанів. Щоправда, у міліції цю історію не підтвердили. Проте розповіли дві інші: у тому ж районі у дівчини відібрали сумку, цінних речей там не було. Літній жінці пощастило менше: у гаманці була щойно знята у банкоматі пенсія.

Втім, від нападу можна захиститися. Цей простий прийом дозволяє і майно відстояти, і зловмисника покласти на лопатки. Головне - миттєва реакція та швидкість рухів. Та перш ніж спробувати помінятися ролями з нападником, варто врахувати кілька моментів. Свою готовність вступити у боротьбу, кількість зловмисників та наявність у них зброї.

Яніна Омельченко, кандидат психологічних наук, провідний співробітник інституту психології:

- Краще людина має врятувати своє життя, своє здоров'я, і краще піддатися тим вимогам, які вимагають грабіжники. Тобто віддати все, що вони просять. При цьому спробувати запам'ятати обличчя.

Не варто намагатися розчулити нападника, бо звернення до совісті розпалює ще більшу агресію. А ось якщо є підозра, що вас переслідує грабіжник, треба діяти на випередження.

Яніна Омельченко, кандидат психологічних наук, провідний співробітник інституту психології:

- Різко змінити траєкторію. Можна робити якісь несподівані дії, які грабіжника зіб'ють з пантелику і він не зможе свій задум зреалізувати. Наприклад, можна гучно закричати щось: пожежа, або щось таке, що зовсім не підходить під ситуацію.

Знайти зловмисника простіше, якщо постраждалий пам'ятає зовнішність нападника.

Юлія Усенко, керівник відділу ГУ МВС у м. Києві:

- Терміново зателефонувати 102. І чим швидше ви це зробите, тим більше шансів розкрити цей злочин. Тому що 90% таких злочинів розкривається саме гарячим слідом.

Без гаманця та мобільного можна залишитися і серед людей. Кишенькових крадіїв ділять на дві категорії: переважно це наркомани та професіонали. В останніх поцуплені гроші чи речі - основне джерело заробітку. Якщо перших вирахувати спостережливому пасажиру під силу, то фахівців-кишенькарів -  ні. Єдине, що може видати такого крадія - це вуха.

Юлія Усенко, керівник відділу ГУ МВС у м. Києві:

- Він коли витягує гаманець, у нього міміка не змінюється, вираз обляччя не змінюється, він дивиться в певну точку, але при цьому він так обережно намагається це зробити, що у нього навіть загострюються вуха.

Якщо усе ж, попри небезпеку, вирішили затримати зловмисника - слід пильнувати.

Дмитро Андрощук, тренер з айкідо:

- Лучше сковывать движения. Смотреть, чтобы руки были под контролем, потому что в руках может оказаться какае-то оружие, может быть нож, может что-то другое. Поэтому следить за тем, чтобы в руках ничего не оказалось. И звать на помощь, естевственно, чтобы люди обратили внимание и отреагировали уже все вместе.

Що вуличні "старателі" активізувалися, майстер айкідо помітив - побільшало охочих вивчати японське бойове мистецтво. Втім, застерігає інструктор, кілька уроків від небезпечної зустрічі не захистять. 

Дмитро Андрощук, тренер з айкідо:

- Люди хотят быть защищенными, для этого нужны навыки. А навыки могут появиться только при большом-большом повторении каких-то движений. И для того, чтобы ситуацию реализовать в жизни, нужно много тренироваться.

У транспорті та на вулиці сумку варто тримати біля себе, гаманець класти у внутрішню кишеню на застібці, гроші на проїзд готувати заздалегідь і не спокушати дорогим мобільним біля вуха.

Тетяна Коваль, Олег Мацкевич, Андрій Грищенко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.