Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Як попередити дитячий суїцид

4 квітня 2015, 14:15
Дата ефіру/події: Субота, 4 квітня 12:00

44 випадки дитячих суїцидів зафіксовано в Україні від початку року. Цього тижня 12-річний школяр укоротив собі віку в Харкові. Шестикласник стрибнув у вікно, коли нікого не було вдома.

Ще живого хлопчика знайшов випадковий перехожий, та попри зусилля медиків пацієнт помер. Що штовхає до самогубств зовсім юних українців, та як з цим боротися?

Школяр стрибнув з вікна у палісадник за будинком. Непритомного, його знайшов чоловік, який вигулював собаку. Хлопчика доправили до лікарні. Однак врятувати його медики не змогли. Пізніше у квартирі, де він жив разом з матір'ю, міліція знайшла прощальний лист. Його змісту слідство не розголошує, проте відомо - йшлося про навчання.

Ірина Дрозд, помічник керівника Дзержинського РВ міліції Харкова:

- У нас є вагомі підстави вважати, що це самогубство. Адже дитина оставила записку передсмертну. В якій вказала причини - чому вона це зробила. Більше там було сказано про те, що він просив пробачення у своєї матері.

У школі, де навчався шестикласник, коментувати пригоду категорично відмовилися. Але надали йому найкращі характеристики. Вихований, доглянутий, старанний.

Психологи наголошують - діти і у дванадцять років залишаються надзвичайно вразливими. Тому батькам слід будь-що зберігати довірливі стосунки зі своїми чадами, якщо ж  дитина занадто самостійна, можна навіть вдатися  до хитрощів.

Наталя Компанець, дитячий психолог:

- Потрібно мати якісь стосунки із дітьми, які оточують, тому що дитина може мати якісь неприємності у школі і не приносити їх додому, бо немає теплих стосунків, а мама не має контакту з вчителями та іншими дітьми. З дітьми треба дуже багато говорити. У нас повсякчас так буває, що ми говоримо з дитиною і виконуємо якусь роботу, але діти отримують від нас усе тепліше тільки тоді, коли ми з ними говоримо сам на сам і при цьому не відволікаємося.

У більшості випадків суїциди вчиняють діти з сімей із середнім достатком, подібні родини не можна назвати проблемними - кажуть в міліції. Часто батьки надто зайняті на роботі та просто не встигають розібратися із негараздами синів чи доньок.

Олексій Лазаренко, керівник управління кримінальної міліції у справах дітей:

- Це якраз той середній клас, котрий змушений працювати на 2 роботах, брати додаткову роботу, щоб забезпечити певний стабільний розвиток дитини. Начебто усе є, але оцей взаємозв'язок з дитиною десь втрачений, і коли дитина після кількох спроб звернути на себе увагу вчиняє спробу самогубства.

Найкращий спосіб позбутися депресії - фізична активність та прогулянки на свіжому повітрі. Також радять дотримуватися правильного харчування. 

Наталя Компанець, дитячий психолог:

- Навесні все загострюється у людини, немає вже того запасу поживних речовин, які мають вироблятися в організмі людини. У нас всі вітаміни, ферменти, амінокислоти виробляються організмом, але за зиму організм виснажується і дуже багатьох речей не вистачає.

Наразі в Україні діють спеціальні гарячі лінії, що покликані надавати консультації дітям. Поширився цей рух і в соціальних мережах. Одна з них діє у Фейсбук та називається "Національна дитяча гаряча лінія".


Іван Блохін, Олександр Кругліков, Станіслав Мелешкін

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.