Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 2 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Де знайти порятунок від работорговців

4 квітня 2015, 14:50
Дата ефіру/події: Субота, 4 квітня 12:00

Продажем українців у рабство заробляють людоторговці. Втім, випадок та обачність допомагають уникнути страшної долі.

Одеситка, яка планувала танцями заробляти у Шанхаї, перед виїздом зрозуміла: робота насправді буде з інтимом. Її звернення до правоохоронців врятувало ще 5 жінок від полону.

Із Одеси до Шанхаю. А там - кар'єра танцівниці та зарплатня 20 тисяч доларів. Так чоловік азійської зовнішності спокушав жінок змінити життя в Україні на розкошування у Китаї. Жінка почала готуватися до поїздки. Однак, коли зустрілася з посередником, щоб віддати паспорт для оформлення візи, насторожилася.

Постраждала:

- Я уже начала причинять условия и выяснилось, что работа заключаеться не только в танцах, но и в предоставлении интимуслуг. Что собственно меня и напугало. Я обратилась в милициию.

Вербувальника затримали. Канал доправляння українок за кордон - ліквідували.

Вадим Могила, начальник Управління боротьби зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, ГУМВС України в Одеській області:

- В рамках открытого уголовного производства был задокументирован гражданин США, который намеривался переправить на территорию иностанного госсударства 6 гражданок Украины, используя при этом шантаж, обман, тяжелое материальное положение последних.

Пощастило і трьом черкащанкам. Їх зняли вже з потяга. Ним полонянок планували доправити до анексованого Криму. Посередник запевняв - усе легально.

Олег Нечипоренко, начальник відділу по боротьбі зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми, УМВС України в Черкаській області:

- Була проведена деяка робота, було встановлено, що це за чоловік. Ним виявилася особа раніше судима. І як пізніше було встановлено, що вербують дівчат під приводом роботи офіціантками у барах, їх вербували для надання платних сексуальних послуг. 

Вербувальника засудили. Найближчі 5 років чоловік проведе за гратами.

Із турецького полону нещодавно визволили киянку. Їхала працювати перукарем, натомість втрапила до нічного клубу в Анкарі. Про звільнення жінки домовився представник МВС у Туреччині. Вже наступного дня бранка була у столиці України.

Ірина Левченко, заступник керівника відділу ГУ міліції в м. Києві:

- На цей час ще кримінальне провадження розслідується, встановлюємо осіб, причетних до цього правопорушення, а з самою дівчиною працюють психологи.

В останні роки українок майже убезпечили від турецького полону, кажуть в Міжнародній організації з міграції. Завдяки програмі турецького уряду. Найбільше ж наших співгромадян доправлють до Російської Федерації.

Варвара Жлуктенко, речниця представництва в Україні Міжнародної організації з міграції:

- Переважно страждають чоловіки. Минулого року вони становили 58% тих, кому ми надали допомогу як постраждалим від сучасного рабства. Втім, для жінок загрози і далі залишаються, йдеться як про трудову експлуатацію, і про сексуальну експлуатацію, жебрацтво.

За статистикою організації, торік 91 % постраждали від трудового рабства, 6 % - сексуального, решта потерпала через змішану експлуатацію.

Олег - один із героїв просвітницького фільму "Життя на продаж". Їхав працювати муляром, обіцяли до двох тисяч американських доларів. На місці у нього та у інших забрали паспорти, поселили у занедбаній будівлі.

Олег, жертва сучасної работоргівлі:

- Становились на леса, брали лом и валили здание. Потом мы на тележках грузили кирпич. При этом высота была порядка 5-6 метров, без каких-либо страховок.

Хто намагався втекти - шкодував.

Олег, жертва сучасної работоргівлі:

- Три человека пытались убежать, просто их отбили до полусмерти, наверное, что люди плевались кровью ночью.

Люди, що вирвалися із жахіття, потребують реабілітації. Щороку у Міжнародній організації з міграції допомагають майже тисячі українців.

Варвара Жлуктенко, речниця представництва в Україні Міжнародної організації з міграції:

- Далеко не усі звертаються по допомогу. Бояться, що від того, що вони розкажуть про те, що з ними сталося, їм буде ще гірше.

Тим, хто попри все, зібрався на заробітки за кордон, варто залишити інформацію про свого працедавця та примірник договору вдома. При собі мати копії усіх документів, але тримати їх в іншому від оригіналів місці. Також можна перевірити легальність посередника та безпечність майбутньої роботи за номером безкоштовної гарячої лінії 527 з мобільного.

Тетяна Коваль, Ірина Васюра, Андрій Грищенко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.