Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 6 травня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Як не перетворитися із постраждалого у кривдника

11 квітня 2015, 15:05
Дата ефіру/події: Субота, 11 квітня 12:00

Захистити себе, але не перевищити межі, щоб із жертви не стати злочинцем. Палиця, ціпок, навіть кулак можуть стати зброєю і запроторити жертву нападу на кілька років за грати.

Ножиці, ніж, пилочка для нігтів, лак для волосся. Ці речі можна знайти у багатьох жіночих сумках. Кладуть їх туди про всяк випадок, щоб захиститися за потреби. Та що може справді допомогти - це гаманець. Як? Ходімо вчитися.

Найцінніше тут - металева скоба. Нею навіть око можна вибити.

Андрій Тішин, інструктор із самозахисту:

- Удерживая в руке предмет, вы плоскостью уводите его с линии атаки и после того, как нож зайдет в безопасную для вас плоскость, атакуете острым углом в глаз.

Андрій Тішин працював бодиґардом. Останнім часом навчає інших, як боронитися та захищатися. Каже, зацікавилися цим і жінки. Вони стають жертвами у 90-та відсотках нападів - пояснює дослідниця гендерної рівності Юлія Стребкова. Хоча завжди при собі мають речі, які допоможуть у протистоянні.

Юлія Стребкова, експерт у галузі гендерних досліджень:

- Будь-яка річ в умілих руках може стати і зброєю, і засобом захисту.

Боронитися можна навіть звичайним глянцем.

- И не просто защититься, но еще и обезоружить противника и взять его на какой-то контроль.

Як протистояти кривдникам голіруч, знає Вадим. Він боронив брата від шпани. Були двоє проти трьох.

Вадим Батуєв, постраждалий:

- Одного повалил, то есть хотел скрутить, а второй нанес мне удар ногой по голове. Видно, удар слабенький был, я потом, пришлось нижнему руку сломать, в трех местах.

Та обороняючись, із жертви можна перетворитися на злочинця. Все залежить від того, як на справу подивиться слідчий.

Тарас Олицький, адвокат:

- Но как правило следователь в Украине все толкует не в пользу человека, и начинает расказывать, что вот здесь вот вы превысили необходимую оборону.

Бо система в Україні залишається каральною.

Тарас Олицький, адвокат:   

- Зачастую людей, которые превысили необходимую оборону и причинили либо смерть нападавшего, судят по умышленному убийству.

Обережними треба бути зі зброєю, хоча вона захищає найліпше. 

Георгій Учайкін, голова наглядової ради Української асоціації власників зброї:

- Нічого краще, ніж пістолет, людство не вигадало. Це є факт. Але у нас ситуація таким чином, що пістолети нам не дозволені, бо в Україні узагалі відсутнє зброярське законодавство.

Вогнепальному пістолетові ні, травматичному - так. 10 тисяч гривень. Стільки в середньому коштує зброя на гумових кулях. Але придбати її можуть депутати чи їхні помічники, судді, журналісти, правоохоронці. Є моделі для чоловіків. А це - жіночий варіант. Для чоловічої руки замалий.

Юрій Буневич, директор мисливської крамниці:

- Жінки теж беруть, але не так часто. Більше чоловіки. Я так скажу, що якби у вас був такий пристрій, ви б його положили у сумочку, в першу чергу що забирають - сумочку.

Аби не стати жертвою зловмисника й не перевищити меж самооборони, і правозахисники, і професійні охоронці радять пройти курс із самооборони. Бо, крім усіляких засобів, тут ще й Кримінальний кодекс вивчають.

Андрій Тішин, інструктор із самозахисту:

- Делать какое-то действие техническое с минимальным вредом для нападавшего. То есть если это будет выстрел с пистолета, то этот выстрел должен быть не по жизненноважным органам.

Та головне правило - будь-який предмет для самозахисту потрібно носити в тому місці, звідки можна легко дістати та скористатися ним.

Тетяна Коваль, Юрій Нестеренко, Андрій Грищенко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.