Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Війна на полицях магазинів

11 квітня 2015, 15:20
Дата ефіру/події: Субота, 11 квітня 12:00

Вже понад рік українці бойкотують товари, вироблені у Російській Федерації. Таким чином громадяни намагаються у мирний спосіб протистояти Кремлю та не підживлювати економіку країни-агресора.

У декількох обласних центрах міськради навіть зобов'язали маркувати російську продукцію, не лишилася осторонь цієї ініціативи і Київрада. Та виробники РФ шукають обхідні шляхи, обдурюючи споживачів.

Міністр економічного розвитку і торгівлі України Айварас Абромавичус:

- Що стосується до торгівлі та економічних відносин із Росією, становище змінилося досить давно. За минулий рік товарообіг із Федерацією впав майже вдвічі.

На полицях українських крамниць і досі лишається приблизно 3 відсотки товарів, вироблених у Російській Федерації, ще рік тому їхня частка на нашому ринкові дорівнювала шістьом-сімом. Українці з власної ініціативи навідріз відмовилися від російського. Упродовж року громадяни влаштовували всілякі акції та флешмоби, знімали інформаційні ролики із закликом: Не спонсоруй війни! або Російське вбиває!

Утім, і досі в українських крамницях можна знайти не промарковані, як того вимагає закон, товари. Російське маскують.

- А чому у вас деякі російські товари не промарковані?
- Где?
- Ну ось.
- Понимаете, товар приходит постоянно, мы не успеваем.
- Скажіть, а чому ось тут написано - Росія, а штрих-код інший? Тут - дев'ятка, а Росія - це 46…
- Не знаю, в чем тут дело, если бы я его штрихкодировал…. Подложка есть…
- Це ми щойно приклеїли…
- А, вот оно в чем дело.

Чому покупців обдурюють, ховаючи російські товари за чужими штрих-кодами? У супермаркеті зібрався справжній консиліум, і дивину таки пояснили.

- Таким чином, що виробництво саме російське, а фасовка йде білоруська.
- А… Обходять бойкот, бачте… Спасибі.

Оминати бойкот намагаються і в сеґменті елітних товарів. За словами Антона - вітчизняного виробника ікри - якщо раніше якісний кав'яр постачали в Україну здебільшого з РФ, то останнім часом не менш якісний випадково знайшовся в Німеччині.

Антон Яременко, директор кав'ярного дому:

- Одразу після того, як зникли російські представники, на наш ринок потрапила ікра з Німеччини. Чому європейська ікра, там де дефіцит, раптом опинилася в Україні, і на тих же позиціях, у тих же готелях, ресторанах, де продавалися росіяни, раптом виникли німці. Це такий спосіб легально приховати, зробити свою ікру європейською.

Штучна зміна країни походження - одна з особливостей торговельних війн. Натомість українська продукція в РФ і досі має чималий попит. Росспоживнагляд поки не вигадав рецепту боротьби з нашими товарами, тому реґулятор просто забороняє їх ввозити під надуманими приводами.

Олексій Дорошенко, президент Всеукраїнської асоціації постачальників торговельних мереж:

- Именно потому, что в России не удалось на уровне потребителей и торговых сетей создать аналогичною акцию, именно поэтому Роспотребнадзор своим волевым решением и вводит запреты на поставку различной украинской продукции на свою территорию. Даже с учетом поставки украинской продукции в Россию, она там получается дешевле.

Експерти порахували - торік українці спільними зусиллями, лише на товарах широкого вжитку та харчах, зменшили прибутки російських виробників мінімум на половину, а це - мільярд доларів. 2015-го фахівці пророкують країні-агресорці ще більші збитки. 

Іван Блохин, Святослав Мелешкин

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.