Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Ризики "чорнобильського туризму"

25 квітня 2015, 18:29
Дата ефіру/події: Субота, 25 квітня 12:00

29 років тому сталася аварія на Чорнобильській АЕС. Радіація перетворила на пустку колись квітуче місто Чорнобиль, та ж доля спіткала й Прип'ять. Втім, закрита зона і нині популярне місце для туристів.

Численні турфірми пропонують офіційні подорожі, та чимало охочих побувати в зоні - на власний страх і ризик. Як правило, вони йдуть з провідниками - сталкерами, або й самі.

За кілька день до роковин аварії на Чорнобильській АЕС у закритій зоні затримали туристів із Чехії. Троє іноземних гостей потрапили в радіаційну зону самостійно. Міліції своє перебування там пояснили потребою в гострих відчуттях. Правоохоронці скаржаться - порушників затримують реґулярно.

Василь Янута, керівник відділу зони ЧАЕС ГУ МВС в Київській області:

- 2014 року у нас була категорія цих любителів туризму, "сталкерів" десь до 70 чоловік, то 20 з них були іноземцями. Приваблює в першу чергу - це екстремальний туризм - хочеться якихось гострих відчуттів, але в свою чергу це несе небезпеку - дикі звірі, дуже велика кількість вовків і рись.

"Сталкер" - популярна комп'ютерна гра. Дії розгортаються в Чорнобилі та Прип'яті. Тож ґеймери з усього світу навідуються в зону, щоби побачити все на власні очі. Вистачає на території відчуження й українських екстрималів. Для них подорож до Чорнобиля - це нові відчуття, адреналін і перевірка себе.

- Мы вышли на дорогу, к объекту Чернобыль 2 - радилокационная станция.

- На Джипиэсе видно, что мы действительно в Припяти, ЧАЭС находится здесь.

Найбільше, що загрожує відчайдухам - штраф. Натомість існує реальна загроза дістати радіаційне опромінення.

Олександр Наумов, ліквідатор, дослідник проблематики аварії на ЧАЕС:

- Есть пятна 1 миллирентген, выше одного миллирентгена. Между Припятью и Саркофагом находится старообрядческое кладбище, которое находится рядом с могильником высокотоксичных радиоактивных отходов. Там включаешь прибор и видишь, что прибор показывает иногда до 5 миллирентген.

- Радіацію вимірюємо, вона поки що в межах норми. Добре, що узяли прилади.

Потрапити до зони відчуження з офіційною туристичною групою - не морока. Екскурсії возять майже щотижня. Тривалість перебування на території Чорнобиля - день або кілька. Вартість - від семисот гривень.

Валентина створює комп'ютерні ігри. Торік дівчина переїхала до столиці з Луганська, а цієї весни потрапила в зону. 

Валентина Афанасьєва, туристка:

- Тебе ведуть офіційними безпечними шляхами, одяг повинен бути весь із закритим рукавом. Головний принцип - це слухатися свого екскурсовода, тому що це може бути дуже небезпечно. Ти дивишся - тут безпечний фон, а 50-70 сантиметрів - і вже небезпечний фон, тому без дозіметра краще не їхати і не їздити без офіційного екскурсовода.

Екологи підтверджують - десятикілометрова зона навколо Чорнобиля та Прип'яті залишатиметься небезпечною ще сотні років, натомість територія далі вже майже відновилася від впливу радіації. У планах - створити Поліський біосферний заповідник. 

Тетяна Вербицька, експерт Національного екологічного центру з енергетичної політики:

- В чорнобильскій зоні відчуження йде дуже гарний розвиток і флори, і фауни, і з'являються нові види тварин, і рослини гарно розвиваються, тому що саме немає впливу людини, тому для біосферного заповідника - це дуже гарне місце. 

До 2017-го над самим реактором мають завершити зводити новий саркофаг. Та він не заладнає клопоту забруднення навколишнього середовища в Чорнобилі. У зоні найближчим часом розпочнуть будівництво загальноукраїнського відкритого сховища ядерних відходів. Захисники природи вказують на недоліки цієї ідеї.

Тетяна Вербицька, експерт Національного екологічного центру з енергетичної політики:

- Територія забруднена, але це не значить, що туди треба звозити якісь радіоактивні речовини з усієї України, адже перш за все, при транспортуванні відпрацьованого ядерного палива з українських АЕС його треба перевозити автомобільними дорогами або залізницею, це знову ж таки ризик якоїсь аварії на шляху чи якогось нападу терористичного, тут є ризики додаткові.

До того ж, кажуть, сховище залагодить нагальне питання з відпрацьованим паливом лише на наступні 100 років - це термін його експлуатації. Тож як утилізувати радіоактивні відходи, ламати голову доведеться й наступним поколінням.

Іван Блохин, Андрій Мартищенко, Святослав Мелешкин

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.