Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Уявні та реальні небезпеки пожеж навколо Чорнобиля

4 травня 2015, 18:06
Дата ефіру/події: Субота, 2 травня 12:00

Лісову пожежу, що вирувала у Чорнобильскій пущі кілька діб поспіль, локалізували лише під кінець тижня. Її вже назвали найбільшою з 1992 року за площею, полум'я охопило 350 гектарів. Протистояли вогняній стихії сотні рятувальників і пожежна авіація.

Нині вони переконують: загрози для атомної станції немає, радіоактивний фон - у межах норми. Втім, екологи не такі оптимістичні.

Масштабну пожежу в чорнобильській зоні відчуження вдалося приборкати лишt у четвер. Про серйозність лиха свідчать дії уряду. Прем'єр-міністр терміново зібрав комісію з надзвичайних ситуацій. Окрім пожежників, задіювали Нацгвардію та підрозділи МВС.

Загорілося через підпал чи необережне поводження з вогнем - з'ясують слідчі. Наразі осередки займання локалізовано повністю.

Микола Чечоткін, заступник Голови ДСНС України:

- Було оголошено про локалізацію пожежі. Що таке локалізація - це припинення розповсюдження вогню. Ми взяли його в периметр і утримуємо до цього часу. Розповсюдження воню нема.

Рятувальники запевняють - могли б локалізувати пожежу й раніше, але лісничі зволікали з повідомленням, інформація надійшла, коли площа займання у чорнобильській зоні складала 270 гектарів.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- На цій території 29 років люди не живуть, тому величезна трава, сухостій, самосій, практично все захаращене. Величезна площа, яку ніхто не обробляв, яку ніхто не приводив до ладу. Воно все. Є деякі місця, болотисті місцини, куди дуже важко, даже практично неможливо дістатися на пожежній техніці.

Вогнеборці заспокоюють - небезпеки забруднення для навколишнього середовища немає, і радіаційний фон у межах норми. Рівень радіації відстежують 39 мобільних постів. Чутки, що поширюються в столиці, називають безпідставними.

Микола Чечоткін, заступник Голови ДСНС України:

- Я хотів би спростувати усі плітки про те, що йде підвищення радіаційного фону в зоні відчуження, в зоні гасіння пожежі. Є випадки, коли невстановлені особи телефонують в дитячі садки, телефонують в школи і кажуть: все, готуйтеся, вам треба виїзджати, евакуйовуватися, і таке подібне. Ситуація стосовно пожежі повністю контрольована.

Натомість екологи не поспішають заспокоюватися та нагадують про небезпеки, які несе Чорнобиль.

Сергій Зібцев, керівник лабораторії Національного університету біоресурсів і природокористування України:

- Особливості чорнобильського лісу зрозумілі для всіх - він є накопичувачем і утримувачем радіонуклідів. Порядка 6 головних радіонуклідів, період розпаду яких коливається від 30 до 1000 років.

Вчений каже - зараз українцям не варто перейматися щодо радіоактивного диму, та ситуація залежатиме від погоди.

Сергій Зібцев, керівник лабораторії Національного університету біоресурсів і природокористування України:

- Так що ми створили проблему фактично Білорусі, на даний момент. Що буде далі? Можливо, це облако радіоактивне повернеться на Україну, тобто за ним необхідно слідкувати.

Територію комбінату "Чорнобильска Пуща", де зайнялося, посилено патрулюють рятувальники, адже боротьба з тлінням триватиме ще кілька днів.

Іван Блохін, Олександр Храпач, Святослав Мелешкін, Олексій Соловей

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.