Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Порядок чи безлад - який шлях оберуть наші громадяни

4 травня 2015, 19:10
Дата ефіру/події: Субота, 2 травня 12:00

Недопалок на асфальті, сміття у підїзді, страшні ліфти та розбиті ліхтарі. На жаль, поки що - такі реалії в Україні. Хоча є й інші приклади, що переконують: справа не в українському менталітеті. Поведінку формує оточення.

Недопалок на асфальті, сміття у підїзді, страшні ліфти та розбиті ліхтарі. На жаль, поки що - такі реалії  в Україні. Хоча є й інші приклади, що переконують: справа не в українському менталітеті. Поведінку  формує оточення. І це вже безліч разів підтверджували вчені. Наполягають на цьому і психологи. Порядок навколо може тільки надихати, натомість безлад - провокувати ще більший.

- Тео́рія розби́тих ві́кон виникла у США в 1982 році, відповідно до неї, якщо хтось розбив скло в будинку і ніхто не вставив нове, то незабаром жодного цілого вікна в цьому будинку не залишиться, а потім почнеться мародерство.

Іншими словами, явні ознаки безладу і недотримання людьми загальноприйнятих норм поведінки провокують оточення теж забути про правила. В Україні "теорія розбитих вікон" працює. Як і в інших країнах світу.

Володимир Полочанінов родом з Білої Церкви. У школі, в якій сам навчався 11 років, разом з однодумцями збудував спортивний майданчик. Нині тут проходить дитячий турнір пам'яті Андрія Гусіна. Володимир каже - ставлення дітей та мешканців райцентру до майданчика вартістю 150 тисяч доларів приємно здивувало.

Володимир Полочанінов, мешканець м.Білої Церкви:

- Приходя на эти стадионы, люди меняются на глазах, они знают, где стоит урна, они не бросают и не разбрасывают бутылки или бумажки. Нету ругани, нету матов, у нас запрещено пить и курить, понятное дело - никаких сигарет, никакого алкоголя, и это не происходит возле площадки, условно вышел за площадку - и там куришь, этого нету. Я увидел, что порядок в системе каким-то образом наводит порядок в голове.

Патріотизм, бажання жити в чистій та безпечній країні нині переповнюють не тільки українців. Ніколай - вірменин, він кілька років тому переїхав до Києва. У столиці має невеликий бізнес. Його офіс - на Оболонській набережній. Місцеві тут вигулюють домашніх улюбленців, втім, прибирали за ними одиниці. Ніколай разом із громадськими активістами вирішив діяти - виготовили та встановили стенди з пакунками для прибирання.

Ніколай, підприємець:

- Когда мы это делали, подходили люди, и они сами предлагали, вот вы молодые, у вас инициатива есть, сила есть, мы вот в таком возрасте, может, мы бюджет сделаем, соберем деньги, вы уже поможете, сделаете, то есть есть люди, которые помогали нам руками, а есть люди, которые предлагали деньги, чтобы сделать на несколько штук больше. Люди готовы, надо просто делать. Мы уже использовали 200 пакетов, и визуально очень чисто. Вы сами можете пройтись, посмотреть.

Психологи підтверджують - якщо навколо панує чистота, затишок та гармонія, наважитися зруйнувати це складно. Однак в іншому випадку - і ефект буде зворотнім.

Вікторія Носенко, психолог:

- Замечая какой-то дефект, мусор, разбитое окно или другие деструктивные факторы, это дает возможность заметить - о, эта территория не контролируется, здесь нет такого вездесущего ока, значит, моим предшественникам это не мешало сделать, и соответственно я эту ответственность на кого-то переложу и могу сделать что-то и соответственно еще и получить от этого удовольствие. О, я нарушил какое-то правило - и ничего за этим не следует.

Експерти ж наголошують - українське законодавство недосконале. За кордоном поліцейському оштрафувати порушника - простіше простого. Натомість у нас, наприклад, покарання за неприбране сміття чи паркування автомобіля в заборонену місці - радше виняток.

Віталій Шабунін, голова Центру протидії корупції:

- Технічно дуже складно, тобто має бути процедура, адмінпротокол, складений відповідальною особою, все дуже складно. Мало приймати закони, важливо прописувати процедури, які теоретично можуть діяти. Елементарний приклад - Сінгапур, про який усі люблять говорити. За кілька років вони критично зменшили рівень сміття на вулицях, не перевиховуючи націю, не шкільними програмами, увівши просто штрафи, які були в розмірі 2-3 місячних зарплат.

Зробити так, щоб Україна не була державою з розбитими вікнами - найпростіше, поєднавши батіг і пряник.  

Іван Блохін, Андрій Грищенко, Олексій Соловей

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.