Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Ліфти - зручність чи небезпека?

9 травня 2015, 14:08
Дата ефіру/події: Субота, 9 травня 12:00

Чимало ліфтів загрожують здоров'ю громадян в Україні. Деякі вже давно слід замінити на нові, інші - капітально відремонтувати. Лише у столиці 16 тисяч підіймачів потребують модернізації. Проблем додають ще й крадії, що спокушаються цінними металами.

Чи не щомісяця українці калічаться через несправні ліфти. На початку весни в Харкові хлопчика затисло дверима. До приїзду рятувальників дитина задихнулася. У Києві - схоже становище. Жінка відбулася переламом, про трагедію нагадує пляма крові на підлозі.

- Сначала затащило сумку, потом руку, затянуло. Потом получается, когда лифт поехал - ее рука вот так вот вошла, кость торчала, вена, и нога вот так вот - перелом.

Це столична Оболонь - загалом тут 2750 ліфтів. Більше як половина з них відпрацювали 25 років, тож потребують негайного ремонту чи заміни. Трапляються і справді раритетні зразки - їх лагодити тяжче. Зазнає нападів ліфтове господарство й від зловмисників.

- Це від варварів так запираємося.

Віталій Колобороденко, головний інженер КП "Оболоньліфтсервіс":

- На ліфти, які у нас 74, 75 року - практично вже таких запчастин ніхто не випускає. За 2014 рік було вкрадено 176 котушок, за цей рік вкрадено 38 котушок, у нас в ЖБК "Імпульс" тільки за апрель місяць 14 котушок електромагніту гальмівного пристрою вкрали.

Вартість мідного котка - приблизно 1200 гривень. Від зловмисників рятують замки та саморобні сигналізацї, які сповіщають диспетчера про несанкціоноване проникнення.

У Солом'янському районі Києва через крадіїв ліфти у чотирнадцятиповерхівці не працювали кілька день.

Петро, мешканець м. Києва:

- Покрали деталі, то не працювали обидва ліфти. Обіцяли нам, що днів 10 будуть стоять, але трохи менше стояли. Зробили один, а потім другий.

Ліфт, що відпрацював 25 років, мусять обстежувати щомісяця. Фахівці запевняють - навіть найдавніші підойми не можуть обірватися та впасти згори донизу, як часто показують у голівудських фільмах. Таке неможливо технічно.

- Даже при обриві усіх трьох канатів - є пристрій уловлювач, на який кабіна просто ловиться і на направляючих удержується на них.

Тож найбільша небезпека чатує на мешканців багатоповерхівок, коли зачиняється кабіна ліфта. Адже часто реверс-механізм заклинює і затискає руку чи ногу, а ліфт починає рух. Аби не сталося лиха, особливо уважними слід бути, коли до підіймача заходите з дітьми.

Втім, становище з обслуговуванням ліфтів у Києві може погіршитися. Адже обслуговуватимуть їх приватні фірми, яким бракує кваліфікованих кадрів.

Віталій Колобороденко, головний інженер КП "Оболоньліфтсервіс":

- Проходять торги, щоб забрать у нас усі ліфти комунального господарства, віддадуть іншій організації, яка не має тут ні електромеханіків, нічого для того, щоб обслуговувати ліфти. Другі підприємства, які участвують в торгах, вони просто надіються на те, що ці люди автоматично, як і всігда, перейдуть к ним на роботу.

З'ясувати позиції столичної влади нам так і не вдалося, адже у КМДА не знайшли часу для коментаря.

Іван Блохин, Олексій Соловей

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
При проведении тендеров абсолютно не учитывается мнение жителей, как в преддверии тендера, так и по результатам ранее проеденных тендеров.
Считаю, что такая оценка обязательно должна проводиться. Оценка мнения жителей по ранее проведенным тедерам с учетом статистики жалоб в колл центр была бы объективным рейтингом обслуживающих организаций, участвующих в торгах.

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.