Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Київ готується до пляжного сезону

16 травня 2015, 16:43
Дата ефіру/події: Субота, 16 травня 12:00

Обережно з літнім відпочинком! Кліщі, бактерії та інфекції - такі неприємні супутники перебування на берегах водойм. Мінімізувати ризики та не зіпсувати дозвілля можна. Варто лише знати, де рекомендують, а де ні приймати сонячні та водні процедури.

Тетяна Коваль, кореспондентка:

- Сонячні дні та температура понад 20 градусів за Цельсієм спокусили киян. От уже кілька днів, як вони відкрили пляжний сезон і купальний.

- Вода дуже гарна, зараз вона така, знаєте, як називають, живчик.

Катерина Вільчинська моржує. Хто не загартовується - градусу води ще боїться.

- Ми просто прийшли ноги помочити і так вишло, що ми всі скупалися.

- І як вода?

- Прохолодна, але звикаєш з часом.

- Я купався, але ще не зовсім купатєльний сезон, бо ще вода прохладна. Ну можна для тих, хто не перший раз плаває і моржує, то можна.

Офіційно, кажуть у СЕС, купальний сезон розпочинається 1-го червня й триває три місяці. Комунальники мають два тижні, щоб підготувати пляжі, дно водойм та зон відпочинку. Водночас санітарні лікарі проводять свої дослідження. Вже є результати проб грунту, піску та води у питних фонтанчиках.

Олег Рубан, головний санітарний лікар м.Києва:

- Грунт та пісок за радіологічними показниками відповідає нормативам, нафтопродуктів не виявлено, перевищення кількості. Свіжих забружнень немає, по паразитологічним та бактеріологічним показникам відповідає стандартам.

А ось воду у Дніпрі ще не досліджували. Вона поки захолодна - 13-14 тепла. Чи безпечно плавати тут, визначатимуть, коли прогріється ще на 4 градуси. Наразі ж купання без негативних наслідків для здоров'я не гарантують, тож радять утриматися від водних процедур. Та й загалом від відпочинку в необлаштованих для цього місцях - через кліщів.

Олег Рубан, головний санітарний лікар м.Києва:

- Місто Київ є лідером в Україні по захворюваності на кліщевий бореліоз, на хворобу Лайма. Ця хвороба є інфекційна, небезпечна, яка передається через укус кліща.

Процес лікування складний і недешевий. Та якщо відпочивальник інфікується в облаштованій зоні відпочинку, витрати нестиме її балансоутримувач. У столиці безпечно на 11 пляжах та у 15 зонах відпочинку.

Костянтин Пігуля, начальник служби утримання пляжів КП Плесо:

- Із них 5 находяться у Гідропарку, також на Оболоні, і в Дніпровському ще райні. На них ми вже провели майже всі комплекси санітарно-оздоровчих та санітарно-технічних заходів.

Безпечна ділянка чи ні - можна дізнатися або на сайті "Плеса", або безпосередньо на місці: є урни, кабінки, пійнички, буйки - пляж та зона відпочинку підготовлені. Для порівняння - місце за кілька сотень метрів від дитячого пляжу у Гідропарку. Нічого з переліченого довкола немає. Від сонячних та водних процедур тут ліпше утриматися.

Ще одна перевага облаштованих для відпочинку місць - нові патрулі із волонтерів, які працюватимуть разом з фахівцями. За задумом, вони будуть схожими на героїв популярного серіалу "Рятувальники Малібу".

Костянтин Пігуля, начальник служби утримання пляжів КП Плесо:

- Молоді, здорові, фізично розвинуті люди. На воді - це спасіння, якщо якась трапилася ситуація, достати людину, оказати першу меддопомогу доврачєбную. Та різноманітні, навіть є і відкликаються і прибиральникам нашим допомагати, і медикам, і фельдшерам.

Попереду у добровольців ще спеціальні вишколи. Перший патруль на пляжі має вийти, щойно розпочнеться купальний сезон.

Тетяна Коваль, Олександр Кругліков

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.