Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Кияни проти забудовників - хто переможе?

23 травня 2015, 13:44
Дата ефіру/події: Субота, 23 травня 12:00

Мешканців Осокорків почули. Принесло результати криваве бойовище, розтрощений паркан та розголос. Відтак, конфлікт місцевих із захисниками інтересів забудовника перейшов у іншу площину. 28 травня Київрада перегляне умови договору оренди цієї ділянки.

Новий етап протистоянь на Осокорках із новими погрозами та обіцянками. На бойовище у вівторок відреагував столичний мер. 28 травня Київрада після рішень профільних комісій перегляне договір оренди спірної  ділянки. 

Віталій Кличко, Київський міський голова:

- Розірвання договору, і надання цій земельній ділянці статусу скверу.

Люди, які не хочуть, щоб під вікнами з'явився черговий торговельний центр, вкотре прийшли під огорожу навколо скандального будівництва. Збори анонсували напередодні. Відтак, з'явилися і люди у камуфляжі та балаклавах. 

- Как насчет проверить их, что у них за пазухой? Вообще кто они такие? Пусть они представятся.

Один за одним валять щити загорожі та металеві стовпи.

- Уважаемый, что вы делаете?

- Я забираю трубу.

- Давайте пройдем к нам вместе с трубой.

- Какой диалог может быть? Это не по нормам поставлено, это нарушение.

Врешті, спалахує бійка. Розбороняти сторони правоохоронці не квапляться.

- Відійди, відійди… не мішайте.

- Вы обещали, что люди в масках будут арестованы на застройках.

- Забрали, забрали.

Згодом стало відомо: ховали обличчя представники приватної охоронної фірми, яких найняв забудовник. До райвідділку забрали лише кількох місцевих, що ламали паркана. Кривавій бійні керівництво київського МВС оцінки не дало. Проте наголосили - під час конфлікту дістали травм 15-ро правоохоронців. Кримінальне провадження відкрили за статтею "хуліганство".

Юлія Мусташ, керівник відділу ГУ міліції Києва:

- Аби врегулювати громадський порядок, працівники міліції втрутилися у ситуацію, живим ланцюжком стали між двома конфліктуючими сторонами.

Втім, іноді мешканцям вдається відстояти право на зелені зони і без кровопролить. Півроку тому цю ділянку із дитячим майданчиком на Ломоносова несподівано для мешканців новобудов обгородили. Згодом люди дізналися - тут зводитимуть приватний навчальний заклад для старшокласників. А поряд уже є садочок та молодша школа - теж приватні.
Перемогли забудовника, певна Наталія Корчина, своєю наполегливістю. Зібрали під протестом понад сім сотень підписів й писали скарги.

Наталія Корчина, жителька м.Києва:

- Письма на имя Кличка, земельные ресурсы, на Голосеевскую администацию, в Ликоград - это застройщик, в департамент архитектуры, инспекцию архитектурную.

Позицію громади не залишили без уваги - будівництво не розпочалося, а згодом працівники фірми демонтували паркан. Найліпше, кажуть юристи, вирішувати подібні конфлікти саме так - у правовому полі. А щодо протистояння на Осокорках - своє слово має сказати Київрада.

Кирило Казак:  

- КМДА своїм рішенням розірвати цей договір оренди не може. Є передбачений законодавством порядок розірвання договорів. Тобто укладається угода сторін, або це судовий порядок. Якщо Київрада вирішить договір розірвати, то на це портібна згода забудовника, або потрібно йти до суду.

А шанси виграти справу у суді - є.

Кирило Казак:  

- Там поруч великий торговельний центр є, який обслуговує мешканців. І по-друге, територія там досить невелика, прохід до метро. Тобто, якщо там загороджується територія, постає велике питання щодо доступу мешканців міста до станції метро Осокорки.

Тетяна Коваль, Ірина Винокурова, Андрій Мартищенко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.