Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Стан теплотрас у столиці загрожує катастрофою

30 травня 2015, 16:19
Дата ефіру/події: Субота, 30 травня 12:00

Бруд, сирість, холод та сусідство зі щурами. У таких умовах вже вісім місяців виживає киянин. Через прорив теплотраси сталося підтоплення підвалу в будинку у Голосіївському районі. Як наслідок - у кількох квартирах обвалилася підлога.

Нині комунальники відремонтували всі помешкання, крім одного. До нещасливого житла навідалися наші кореспонденти.

- Заходьте, тільки обережно - тут сходинка.

Пересуватися квартирою без спеціального взуття - небезпечно. На підлозі - будівельне сміття. Власник нарікає - оселі сусідів після підтоплення вже давно відремонтували, а от його житло й досі в жалюгідному стані. 

Артур, мешканець м. Києва:

- Коли тут була підлога - тут був суцільний батут, сім місяців я жив в одній кімнаті - та кімната була закрита. Одній сусідці, та, що по правій стороні, їй зробили десь після цього, як це сталося, десь за 2 місяця зробили.

Зволікання із ремонтом у аварійній квартирі в ЖЕКу пояснюють примхами господарів помешкання. Мовляв, ті наполягають на заміні труб.

Олександр Анатолійович, головний інженер ЖЕК №104:

- Они затребовали, чтобы в обязательном порядку были заменены коммуникации - холодная, горячая вода и отопление. Первую квартиру, насколько я знаю - делали до нового года. У них коммуникаций в полах не было, трубопроводы, которые проходили вдоль стен - они были в хорошем состоянии.

Власник підтверджує - на заміні комунікацій наполягає, бо боїться нового підтоплення. Адже будинок зведений ще у шістдесятих роках минулого століття.

Артур, мешканець м. Києва:

- Цими ділами займаються мої батьки, і вони постійно бігають в ЖЕК, з ЖЕКа їм кажуть бігти в Адміністрацію, в Адміністрації кажуть бігти до ЖЕКу. Пишуть листи в адміністрацію київську до Кличка, і були вже у заступника Кличка. Він теж каже - все зробимо, нічого ніхто не робить, все стоїть на місці.

Схожі проблеми незабаром можуть спіткати тисячі українців. Оскільки 70 відсотків комунікацій вже давно вичерпали свій ресурс - 25 років - і потребують негайної заміни.

Олександр Сергієнко, директор аналітично-дослідницького центру:

- Треба цією роботою займатися системно, якби щороку ми змінювали 10 відсотків мереж, які потребують заміни, то ми б за 10 років закрили б це питання. Нажаль, у наших комунальників нема для цього стимулу, тому що мережи це - як правило - це власність громади, а комунальникам вигідно продати тепло, продати гарячу воду, продати холодну воду і все. Решта їх не стосується. Тому і виникають несподівано в будь-яких місцях якісь гейзери гарячої води.

Експерти наголошують - нині без залучення міжнародних донорів поновити застарілий фонд житлово-комунального господарства практично неможливо. Натомість інвесторам доволі вигідно кредитувати реформування ЖКГ, бо кошти повернуться майже гарантовано, адже за комуналку люди платитимуть і надалі.

Іван Блохін, Олег Мацкевич

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.