Нагадати пароль | Реєстрація
Субота, 27 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Заради шматка землі в середмісті киян намагаються викинути на вулицю

6 червня 2015, 14:25
Дата ефіру/події: Субота, 6 червня 12:00

Прописані, але безправні. І будь-якої миті можуть опинитися просто неба. Чотири родини: батьків, дітей та онуків - виживають із гуртожитку, в який вселили ще понад 30 років тому. Вже більше року люди немов на вибуховій діжці. А останнім часом дійшло до погроз, вибитих вікон та дверей.

Може, нові власники за квадратні метри так завзято не воювали б, та будівля розташована у ВІП-районі столиці - Печерську.

- Це вестібюль, якби хол, центральний.

Екскурсію гуртожитком проводить Руслан Данилюк. Живе тут від народження. Місцями будівля схожа на занедбану.

- Повибивали двері зовсім, були вони закриті, зачинені, вони їх вибили ногами, вибивали молотами.

Протягом останнього місяця тут таке часто. Хтось із мешканців постійно залишається вдома, стерегти житло - своє та сусідське.

Людмила Бохенко, мешканка гуртожитку:

- Теперішній директор заводу "Київського ДОКу" прийшов, повинімав вікна з бригадами, з такими дядьками здоровенними, ми їх прозвали тітушки, бо як їх ще можна назвати, такі здорові дядьки.

Двоповерхова будівля розташована у так званому ВІП-районі столиці - на Печерську. Вартість землі та житла тут - захмарна. Саме з цим люди пов'язують свої поневіряння. Зареєстровані тут 23 мешканців, з них 6-ро - неповнолітні. Ордери на кімнати працівники деревообробного комбінату отримали ще у 83-му.

Надія Грабенко, мешканка гуртожитку:

- Всі раділи, що маємо свій куточок, для життя, для своєї сім'ї, і надіялися, що щось отримаємо краще.

Втім, про поліпшення житлових умов сім'ї вже й не мріють. Відвоювати б те, що мають. Головна проблема - квадратні метри досі не вдалося приватизувати.

Ганна Данилюк, мешканка гуртожитку:

- Всі ми ходили, і требували, що віддайте нас у комунальну власність, ми приватизуємо і будемо ждати своєї черги. Нєт, потому шо це лакомий їхній кусочок і вони не хочуть віддати.

Нині гуртожиток на балансі ПАТ "Київський ДОК". Чому житлове приміщення не стало комунальним, у Печерській РДА пояснити не можуть. Як і вплинути на власника, щоб  дозволив людям приватизувати кімнати. Єдине - стежать, щоб статусу гуртожитку не змінили.

Анатолій Невмержицький, заступник голови Печерської райдержадміністрації м.Києва:

- Він є у списку гуртожитків, ми зараз контролюємо, щоб його не вивели із цього списку.

Права мешканців цього гуртожитку порушені, вважають правозахисники. Відстояти своє можна через суд. І ліпше не зволікати: поки ще будинок у житловому фонді - шанси 100%-ві.

Ростислав Кравець, адвокат:

- Нещодавно було прийняте Верховним судом відповідне рішення, у разі, якщо цей гуртожиток не відноситься до житлового фонду, не зареєстрований, відповідно у власників буде правова підстава щодо виселення цих осіб.

Судової тяганини, каже адвокат, мінімум на 2-3 роки. Тому радить домовлятися. Звертаємося до голови правління товариства. Запитуємо, чому людей виселяють погрозами?

- Я просто не хочу тратить время свое на то, чтобы какие-то ситуации там неправильные коментировать, понимаете?

- То Ви відмовляєтеся цю ситуайціяю прокоментувати, я Вас правильно зрозуміла?

- Да правильно, правильно.

У 6-річної Софійки свої вовки. Мала лякається незнайомців. Батьки не знають, як донечці пояснити, хто це. Так само не мають відповіді на запитання - де житимуть, якщо їх силоміць виставлять на вулицю. Віднедавна майбутня школярка почала бавитися в нову гру - "Збери речі". Першою до сумки покладе улюбленицю - ляльку Катрусю.

Софія Бохенко, мешканка гурожитку:

- Їжу там різну, воду, молоко і одяг.

Софійчин батько розповідає - на погроми скаржилися і в міліцію, і в Печерську РДА. Щоб хоч якось захиститися, встановили кодовий замок.

Артем Бохенко, мешканець гуртожитку:

- Они приходили постоянно, угрожали, и эта вся ситуация продолжаеться полтора года как минумум. Говорят: мы будем ломать стены. Документов у них никаких нету на это. По сути это незаконно. Милицию вызывали неоднократно, она приезжала, то есть эти факты зафиксированы.

Мешканці гуртожитку рішучі. Від своїх квадратних метрів не відступляться, бо йти їм нікуди.

- Це наш гуртожиток, ми тут живемо, і ми його не віддамо.

Тетяна Коваль, Олексій Соловей, Святослав Мелешкін

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.