Нагадати пароль | Реєстрація
Понеділок, 29 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Сумні підсумки страшної пожежі

13 червня 2015, 15:18
Дата ефіру/події: Субота, 13 червня 12:00

П'ятеро загиблих та 15-ро постраждалих. Такі наслідки пожежі на нафтобазі неподалік Києва. Втрати фінансові ще рахують, але вже назвали приблизну суму - майже 40 мільйонів гривень. Проте, великого вогню можна було уникнути. Чому спалахнуло, а далі поширилося?

Тетяна Коваль, кореспондентка:

- Приборкати великий вогонь на нафтобазі під Києвом вдалося на 4-ту добу. У п'ятницю на 8:30 ранку небо уже було чистим без диму, хоча надзвичайники залишаються там на місці, охолоджують розпечені ємності.

До гасіння залучили пожежні танки й потяги, місцевим рятувальникам допомагали колеги з 5-ти сусідніх областей. Сюди скерували й нацгвардійців, і міліцію, і військових. Але вже згодом. У понеділок, щойно спалахнуло, працівники підприємства боролися с вогнем самотужки.

- З півпятої вечора я замітла це! Дим пішов, я думала, камери палять!

По допомогу до надзвичайників звернулися тільки за годину. Втрачений час коштував дорого - пожежа перетворилася на катастрофу.

Володимир Колиняк, доброволець:

- Взриви такі були, як три 9-етажки, там такі спалахи, там газ взривався, разом з топливом.

Володимир тут від вечора понеділка. Разом із побратимами та нацгвардійцями тримав кільце навколо небезпечного місця. Дві доби був ризик, що вогонь перекинеться на сусідні нафтобазу та військову частину. З бази відкачували паливо, зі складів вивозили набої.

Степан Полторак, міністр оборони України:

- Де знаходиться арсенал, є вал захисний, вся техніка розташована так, щоб був захист.

З поширенням вогню - минулося. Та число жертв вражає. За інформацією Міністерства охорони здоров'я, 5-ро людей загинули, 15-ро дістали ушкоджень.

Тетяна Коваль, кореспондентка:

- Ми за 10 кілометрів від небезпеки. У селі Калинівка 2 дні тому поховали одного із 5 загиблих. Він був працівником нафтостанції, його згорьовані рідні досі не можуть повірити в свою утрату. Вони уникають преси, але нашій знімальній групі у зустрічі не відмовили.

Анугіт Арустамян, мати загиблого:

- Все згоревший. Места не было, чтоб ребенка целовать. Ноги внизу вот тут целые были. Я тут... Я хотела эту доску сесть, чтоб моего ребенка видеть.

У понеділок вона передчувала, що вже не побачить сина. Вранці, коли Артур збирався на роботу, намагалася затримати. Але він поспішав. 

- Как я могу терпеть, такой красавец у меня. Дай мене, видиш, какой красавец.

Ануш Арустамян, сестра загиблого:

- Я увидела руки вот так, трубки и хрипит, уже тело мертвое, а сердце под аппаратом работает.

Двоє колег загиблого Артура нині - в опіковому центрі київської міської лікарні. Один - в реанімації, інший лікує обпечені руки.

Олександр Кучер, постраждалий:

- На той момент я якраз ішов на перекур, хотів. Закінчив роботу. І почув, що хлопці побігли туди, я за ними, последний, и попав зразу в пламя.

Тетяна Коваль, кореспондентка:

- Дорога, котрою ми йдемо, веде до згорілої нафтобази. Версій, чому вона палала, називають кілька. Основні - це недотримання правил пожежної безпеки та теракт.

Олександр Мельничук, директор департаменту мережі БРСМ-Нафта:

- Основной версией произошедших событий на нефтебазе считаем умышленную диверсию. Инцедент являеться очередным в той цепочке, которая началась с 22-го апреля 2014-го года в Переяслав-Хмельницке.

У компанії обіцяють за важливу інформацію винагороду - мільйон гривень. Натомість, родичі загиблого Артура Арустамяна розповідають - на нафтобазі ігнорували техніку безпеки. Там було несправне обладнання.

Армен Арустамян, племінник загиблого:

- Чи з насоса, чи з резервуара вискакував шланг, і поскільки насос підключений до електроенергії, там іскра - все. Можливо, вискочив шланг, полилось, полився бензин, і сталася така біда.

Правоохоронці розглядають одразу кілька версій. Розслідують одразу два кримінальні провадження. Вже є затримані.

Арсен Аваков, міністр внутрішніх справ України:

- Фактическое руководство нефтебазой осуществлял Шквира Юрий Иванович, который официально занимал должность заместителя ООО "Укртрансоил" до 2009 года. Вчера указанное лицо задержано. Также к уголовной ответственности привлекается главный инженер общества с ограниченной ответственностью "Парком-Транс" Южанин Юрий Аркадьевич, который отвечал за безопасность труда и эксплуатацию нефтехранилища.

Олександр Турчинов, секретар РНБО:

- Зараз відкрита не тільки кримінальна справа, яка з'ясовує буде причини пожежі, але і кримінальна справа, хто давав дозвіл для будівництва біля військової частини!

Валентин Наливайченко, голова служби безпеки України:

- Власники - то зрозуміло, що колишній міністр Ставицький і всі інші, а кришували, дахували і злочинні доходи отримували - заступник генпрокурора колишній.

Разом із тим фахівці заспокоюють мешканців Київщини - боятися забруднення повітря й води не варто.

Олег Мельчуцький, перший заступник голови державної служби з надзвичайних ситуацій:

- На даний час гранично допустимі концентрації не перевищені. Також здійснюється контроль за якість питної води і продуктів харчування.

Є особливі поради хіба що для мешканців сіл довкола осередку займання: частіше мити руки, одягати марлеві пов'язки й утриматися від тривалого перебування на сонці.

Тетяна Коваль, Павло Прядко, Олена Ткаченко, Андрій Мартищенко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.