Нагадати пароль | Реєстрація
Неділя, 28 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Чим може обернутися ухвалення закону про зброю

13 червня 2015, 15:37
Дата ефіру/події: Субота, 13 червня 12:00

Величезна кількість нелегальної зброї та зростання числа злочинів з її використанням загрожують українцям. Травматична зброя доступна лише правоохоронцям, суддям та журналістам, вогнепальна - прерогатива мисливців. Та можливо невдовзі її продаватимуть усім.

Величезна кількість нелегальної зброї та зростання числа злочинів з її використанням загрожують українцям. Травматична зброя доступна лише правоохоронцям, суддям та журналістам, вогнепальна - прерогатива мисливців. Та можливо, невдовзі її продаватимуть усім.

Грабіжник вдирається в банк. Погрожує працівникам гвинтівкою. Мить - і вже тримає сумку з грішми. Втікає - без перешкод. Це запис з  камери відеоспостереження. Наскок скоєно у столиці у травні.

А ось інше відео. З США. Лиходії вирішили пограбувати інтернет-кафе. Начебто все йде за планом. Та корективи вносить відвідувач з пістолетом. Озброєний сімдесятиоднорічний дідусь дає відсіч непроханим гостям.

Іван Блохін, кореспондент:

- У США громадяни можуть вільно володіти вогнепальною зброєю для самозахисту, це право закріплене в конституції. Ймовірно, все йде до того, що й українці незабаром отримають право на вогнепал.

Віктор Шокін, Генеральний прокурор України:

- На мій погляд, приватна власність має бути чітко виписана в законодавстві, а людина повинна мати можливість захищати її, у тому числі й зі зброєю в руках. На жаль, у нас це не зроблено. Я вніс в РНБО свої відповідні пропозиції, їх підтримали, в тому числі - президент України. Сподіваюся, що буде прийнято закон про зброю, реєстрацію, можливість її придбати.

Законопроект про "Цивільну зброю і боєприпаси" припадає пилом з грудня 2014 року. Втім, експерти впевнені - заява Генпрокурора має доленосний характер.

Георгій Учайкін, голова наглядової ради української асоціації власників зброї:

- Законне право на захист власного життя. Той стан суспільства, в якому ми опинились сьогодні, та кількість нелегальної зброї, яка хлинула на наш ринок, на наших людей, ми маємо зупинити, і зупинити шляхом надання можливості купувати зброю легально.

Іван Блохін, кореспондент:

- Нині українці - з вогнепальної - можуть легально придбати лише мисливську зброю. Торік попит збільшився - видали 214 тисяч дозволів.

Костянтин, власник мисливської зброї:

- Где-то год назад, прошлая весна, у меня было большое желание пойти защищать себя, и мы не знали, докуда дойдет наш враг. Поэтому был на учениях несколько раз, поэтому покупал обмундирование, чтобы в любой момент тревожный чемоданчик был готов.

Озброєння та захисна амуніція коштувала майже 40 тисяч гривень. Костянтин про витрати не шкодує. Каже - почувається  впевненіше.

Костянтин, власник мисливської зброї:

- Здесь в снаряжении есть все необходимое, этот бронежелет оборудован еще паховой защитой. Защита именно горла есть, это такая же защита, как и на пахе, это просто от осколков, то есть максимум, от чего он может защитить - это пистолет Макарова.

Чоловік очікує на легалізацію легкої вогнепальної зброї. Мисливські карабіни чи вінчестери призначені для полювання, допоможуть захистити оселі. Та їхнє приховане носіння - майже неможливе, інша справа - компактний револьвер. Втім, є і підводні камені. По-перше, це припустимі межі самозахисту.

Віктор Бояров, професор криміналістики:

- У меня сейчас мой подзащитный 12 лет получил. Произошла ссора, к нему залез человек, с которым он поссорился, его прораб, он выстрелил, попал ему в бедро и убил, второго ранил. Этому дали 12 лет, мы ничего не могли сделать.

По-друге, корупція. Отримати довідки, які дозволять вільне придбання вогнепалу, можна буде за допомоги хабарів.

Ігор Ніколенко, експерт з питань безпеки:

- То, что для получения разрешения на оружие нужно будет проходить медосмотр - это все миф, мы все знаем, в каком государстве мы живем и как все эти справки получаются.

А це загроза - що смертоносна річ потрапить до рук неадекватної особи.

Іван Блохін, кореспондент:

- Попри це, світовий досвід легального обігу вогнепальної зброї свідчить - у країнах, де населення має право на кольт, рівень злочинності стрімко зменшується.

Іван Блохін, Юрій Нестеренко, Олександр Кругликов

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Хочу узнаты про амнистию
Видповидь прошу не тягнуты з видповидю

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.