Нагадати пароль | Реєстрація
П’ятниця, 26 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Літо - сезон гадюк

20 червня 2015, 16:07
Дата ефіру/події: Субота, 20 червня 12:00

Жертв змій більшає - лише за тиждень на Західній Україні через укуси плазунів поклали до лікарень півтора десятка людей. Це чоловіки, жінки та діти. Натрапляли на гадюк хто де: у дворі, лісових хащах і на дорозі. Як уникнути неприємного знайомства з рептиліями?

Жертв змій більшає - лише за тиждень на Західній Україні через укуси плазунів поклали до лікарень півтора десятка людей. Це чоловіки, жінки та діти. Натрапляли на гадюк хто де: у дворі,  лісових хащах і на дорозі. Як уникнути неприємного знайомства з рептиліями?

Замість веселих розваг із приятелями - лікарняне ліжко. 8-річний Богдан тепер про небезпечних змій не розпитує, а розповідає сам.

Богдан Ільницький, постраждалий:

- Я замітив лишень, як вона мене вкусила, дивлюся під ноги - вона відповзає, маленька, коричнева, я зразу побіг додому.

Налякана мати одразу ж викликала швидку. Медики підтвердили: вкусила гадюка.

- Набряк дійшов сюда. Поки що далі не йде. Набряк, потому що гнийють там тканини.

Отрута гадюк може спричинити смерть. Та це переважно винятки.

Радислав Котурбаш, головний лікар Івано-Франківської обласної дитячої лікарні:

- Набряк наростає, як правило, інколи досягає аж до грудної клітки, бувають випадки, коли пізно поступають, уже інтоксикація виражена значно, то аж до шиї доходять набряки, у нас була така дівчинка, і були приступи удушшя через такі набряки.

В Україні мешкає три види отруйних змій: звичайну гадюку зістринеш будь-де, гадюка Нікольського - господарює в кількох районах Харківщини, східна степова мешкає на Півдні та Сході країни. Їхня отрута спричиняє підвищення температури, блювання, порушення водного балансу, алергічні реакції, впливає на роботу нирок та печінки. Для лікування є спеціальний препарат - протизміїна сироватка. Утім, з вакцинами нині проблеми.

Радислав Котурбаш, головний лікар Івано-Франківської обласної дитячої лікарні:

- Вакцин в цьому році немає, поки що їх немає. І минулого року були проблеми, ціни росли, знаєте, як дріжжі. Починалося з 50 гривень, доходило вже до 500 і так далі.

Бджола проти розлюченого пса - так порівнює укуси українськї гадюки та азійської гюрзи Стефан Іванов.

- Гюрзы - это совсем ужасно, а после этого гадюка - почти незаметно...

Стефан Іванов - зоолог. 4 роки відловлював отруйних змій у Туркменистані. Із дефіцитом сироватки, каже, знайомий. Через її брак інколи відкладав експедиції на місяць. І недаремно. Протизміїний препарат врятував йому життя. Хоча пальця чоловік втратив. За нього вкусила гюрза.

Стефан Іванов, зоолог:

- Обколол себя сыроваткой, вдоль, всю руку обколол. Уколол большую дозу преднизолона, гормоны обязательно нужны, а потом, помню, минут 20 прошло, началась рвота совершенно ужасная, полностью не мог встать. Половина тела такая сине-зеленая, у нее гемолитический яд, это разрушается кровь.

Що з місця укусу треба відсмоктати кров з отрутою, припалити або ж вирізати навколо ранки, намотати джгут, випити кілька келихів червоного вина - все це міфи! Негайно треба звертатися по допомогу до лікарів.

Тетяна Коваль, кореспондентка:

- Гумові чоботи та джинси, заправлені до них, можуть врятувати від отруйного укусу змії. А ще, йдучи до лісу, варто озброїтися палицею.

- Эта палка похожа на ту, которой даже змееловы пользуються, прижимая змею. Те же ягоды, когда мы ищем. То же движение, когда мы ищим, раздвинув кусты, оно змею спугнет. И если бы у нас здесь была змея и я вдруг подошел у увидел ее, я бы остановился, и она бы спокойненько ушла бы.

Першими гадюки не нападають, наголошують біологи. Укусити може, тільки обороняючись.

Оксана Мороз, біолог-дослідник акватераріуму Київського зоопарку:

- Це холоднокровні тварини, і вона може грітися на сонечку десь на пеньку, у траві може грітися, де сонячні промені попадають, а ви туди прийшли і не побачили її. Ви можете, по-перше, наступити на неї, а по-друге, взагалі сісти на неї. Зреагує укусом, тільки якщо зненацька ви її застали.

Залежить зміїна поведінка й від погоди. Рептилії стають активнішими після дощів.

Оксана Мороз, біолог-дослідник акватераріуму Київського зоопарку:

- Пройшли дощі, це по-перше. Змії дуже гарно реагують на дощ, як ви знаете. А по-друге, з усіх норок, які там позатоплювали, вилазить її здобич. І вони гарно собі полюють, наїдаються.

Богдану пощастило, його планують виписати вже за тиждень.

Тетяна Коваль, Світлана Козлик, Марина Кривортова, Юрій Нестеренко

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.