Нагадати пароль | Реєстрація
Четвер, 18 квітня 2024
Найкращі детективи світу

Відео Канал "Головний свідок"

Як не стати жертвою дій психічно хворих сусідів

15 липня 2015, 13:06
Дата ефіру/події: Субота, 11 липня 12:00

Літня жінка підпалила будинок і ледве не знищила всіх своїх сусідів. Трагедія сталася в Києві на Подолі. Бідолашна, яка накоїла лиха, жила сама і мала психічні розлади. Чому залишилася наодинці зі своєю хворобою? І що варто робити людям, аби подібний жах не трапився в їхньому будинку?

У квартирі на третьому поверсі спалахнуло, коли вже всі спали - серед ночі. Зайнялося у помешканні Віри - самотньої пенсіонерки. Втікаючи від полум'я, жінка вискочила на балкон і закричала. Сусіди, що прокинулися від диму та галасу, спочатку розгубилися. Не могли вирішити, як діяти. Хтось лив на сусідній балкон воду, інші - натягли внизу простирадло. Та жінка стрибати не поспішала - чи то не могла збагнути, що від неї хочуть, чи боялася висоти.

Віктор, свідок:

- Она не прыгала, хотя мы одеяло ей развернули. На ней волосы загорались, там с окна рядом пробовали на нее плескать и сбивать пламя, пламя было такое, как оно буквально из огнемета вырывалось с окна, даже не представлял, что квартиры могут так гореть.

Люди викликали рятувальників, але поки вони приїхали, бідолашна залишилася в охопленій вогнем оселі. Жінка згоріла живцем, і лише після цього пожежники загасили полум'я. На ту мить горіло вже кілька балконів.

Світлана Водолага, речник ГУ ДСНС у м.Києві:

- Спочатку ми розслідували, що це могло бути паління або необережне поводження зі свічкою, але як засвідчили сусіди - це, скоріш за все, необережне поводження з вогнем.

У тому, що виникла пожежа, мешканці багатоповерхівки винуватять загиблу сусідку, але водночас і жаліють її - бідолашна не розуміла, що коїть.

- Главное - коридор не тронут, кухня - не тронута, а только комната, или она там чем-то полила и подожгла…

Через полум'я одна з мешканок четвертого поверху потрапила до лікарні - вона ледь не вчаділа, кілька балконів сяють чорнотою. Ремонту потребує й під'їзд. Та найбільше людей обурює те, що трагедії можна було уникнути. Адже розуміли, що пенсіонерка неповносправна - траплялося, серед ночі гатила у стіни, кричала, сторонилася людей.

- Мы уже годами жили как на пороховой бочке и знали, что это произойдет рано или поздно, и жили все время в напряжении.

Вірі було за 70. Старожили розповідають: сусідка років 20 тому переїхала до Києва з Москви. В Росії в неї начебто залишилися чоловік і син, які через хворобу відмовилися від нещасної. Тож жінка похилого віку, що мала психічні розлади, була фактично замкнена в чотирьох стінах - віч-на-віч із хворобою.

Тетяна мешкає у квартирі поряд. За всі роки лише кілька разів бачила, як до Віри приходила якась жінка.

Тетяна, сусідка:

- Там приходила такая женщина, уже тоже такого преклонного возраста, она в дверь там постучит, та что-то ответит, что жива, ну все, до свидаиния - и она уходит.

Як могли, сусіди допомагали нещасній.

Тетяна, сусідка:

- Воды у нее не было, она ходила к соседям с баллонами, мы ей давали. В общем, как человек существовал - хуже животного.

Не раз і навіть не два люди зверталися до соціальних служб - просили, щоб за сусідкою наглядали постійно. На якийсь час Віру навіть забирали, вона проходила курс лікування,  а потім - знову поверталася додому.

Неля, сусідка:

- Нам сказали - пишите, не пишите, все равно мы с больницы будем выпускать, мы не можем ее там держать, что она не такая уже и больная, а человек - психически больной.

Та повідомляти про те, що сусід може нашкодити собі й іншим, треба не соцслужби, а лікарів, пояснюють фахівці з Міністерства охорони здоров'я. Якщо людина через хворобу і справді становить загрозу, її заберуть до спецзакладу і лікуватимуть примусово. Але в будь-якому випадку спочатку своє слово має сказати суд.

Ірина Пінчук, директор інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України:

- У нас в кожному районі є дільничний лікар-психіатр, і треба піти і звернутися із заявою. Якщо людина не хоче або не може надати усвідомлену згоду, то у нас є 24 години - і ми звертаємося до суду. І тільки на підставі рішення суду ми можемо примусово госпіталізувати людину.

Іван Блохін, кореспондент:

- Один мільйон 200 тисяч українців страждають від психічних захворювань. І час від часу лікуються, адже рецидиви у цьому випадку - звична річ. Ізолювати стільки людей - неможливо, невиправдано, але в першу чергу - негуманно.

Тому психіатри радять в першу чергу уважно спостерігати за настроєм людей із психічними вадами. І не відвертатися від них через хворобу.

Ірина Пінчук, директор інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України:

- Проблема у тому, що наше суспільство не готове прийняти людей з вадами психічного здоров'я у суспільне життя. Самі люди не готові жити поряд із людьми з вадами психічного здоров'я. Психологія людей, які живуть поруч із такою людиною - з вадами психічного здоров'я - не сприйняти її і не допомогти їй, а все зробити для ізоляції цієї людини.

Насправді психічно хворих, які можуть бути агресивними і загрожувати оточуючим - лише 5 %, від решти 95-ти лихого чекати не варто.

Іван Блохін, Юрій Нестеренко, Андрій Мартищенко, Святослав Мелешкін

Коментарі
Ім'я
Поле обов'язкове для заповнення
Текст
Поле обов'язкове для заповнення
Захист
Ви ввели невірний захисний код
Що робити? Вже пару років сусіди не дають спокою нам. Або спортять майно, або поб'ють когось із сім'ї. В страху живемо і поліція не помагає.
Оксана 20.03.2020, 07:39 ответить
Село Николаевка, за г. Каменское, дачный поселок, три соседних участка, на одном их них так точно живут конченые шизофреники, постоянно что то чудят, придумала там одна шизофреническая особа, что окружающие в чем то или в каких то ее проблемах виноваты и на этой почве свихнулась, то ночью ни с того ни с сего с кем то начинает "ссориться" и там разные оскорбления и проклятья невпопад несет, то угрожает опять же просто так, без причины, кого то отравить или убить, то днем, видимо когда приступ, начинает беспричинно выкрикивать ругань и оскорбления, причем бессвязно, и разный бред, про то, что мысли читают, причем не успокаивается очень долго, бывает до позднего вечера, самое интересное, что когда такое происходит, с двух других участков тоже начинают неадекватно себя вести, обращаться в полицию явно бесполезно, потому, что после реформы милиция хоть поменяла название на на полицию, но содержание, к сожалению осталось прежним.
Илья 30.06.2019, 12:10 ответить

Телебачення для всієї родини

Ми використовуємо cookies, щоб проаналізувати та покращити роботу нашого сайту, персоналізувати рекламу. Продовжуючи відвідування сайту, ви надаєте згоду на використання cookies та погоджуєтесь з Політикою конфіденційності.